''Islık çala çala geldi temmuz
asmalar dolusu saklambaçla
şerbetine doyulmayan uzun oyunlarında...

Saçlarının örgüsünü açtı güneş
üşümüş kabuklarını toplayarak denizin
dalgalar gibi köpürerek içimizde
dallara kalksın yaz yürüsün diye...''


Ödüllü şairlerimizden Ertuğrul Deveci'nin mısralarında dile getirdiği gibi, ıslık çala çala geldi temmuz. Yüzünü ayçiçeklerine dönen güneşin kavurucu sıcaklarına inat, yüreğimize serin sular serpecek nice müjdeli haberi de beraberinde getirdi üstelik... 

Alışmaya çalıştığımız, ''yeni normal'' olarak nitelenen bu dönem, ruhumuzda kimi dalgalanmalara sebep olsa da, yaz aylarının canlılığı ve renkliliği içimizdeki gri bulutları maviye döndürmeyi başarıyor. Geçmiş yazları ''özlemle'' yâd ettiğimiz bugünlerde tek tesellimiz doğanın davetkâr güzelliği oluyor. Gelin, kendimizi doğanın dinginliğine ve huzuruna bırakıp, kitapların serin gölgesine sığınalım. Doğanın sesini içimizde hissetmeye çalışıp; okuyalım, okutalım, yenilenelim, arınalım...

Her temmuz olduğu gibi, editör ekibimiz yine durup dinlenmeden güz kataloğumuz için hazırlıklarını sürdürüyor. Yine merak uyandıracak yepyeni kitap projelerimizle fark yaratacak işlerin izindeyiz. İlk hasadımız için ağustos bültenini bekleyin! Bu arada, tatile çıkmadan önce Tudem kitabevlerine uğramayı sakın unutmayın. Ekip arkadaşlarımız ve siz sevgili okurlarımız için gereken tüm hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerini aldığımız İstanbul Beşiktaş ve Kadıköy, Ankara Kızılay ve İzmir Alsancak'taki kitabevlerimizde her yaştan okurlar için bini aşkın kültür ve eğitim yayınımızla yaz boyunca da yanınızdayız. 

Ağustos ayında, yepyeni haberlerle buluşana dek, sağlıkla ve sıcaklarla barışık kalın!
Keyifli okumalar...
17. Tudem Edebiyat Ödülleri heykelcikleri sahipleriyle buluştu!

Bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle Tudem Edebiyat Ödülleri töreninde dostlarımızla buluşamasak, dereceye girenleri bizzat tebrik etme fırsatına erişemesek de; kazananlara ödül heykelciklerini ulaştırabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Çocuk edebiyatı alanında resimli kitap dalında, yetişkin edebiyatı alanında ise roman dalında düzenlenen 17. Tudem Edebiyat Ödülleri'nde dereceye giren isimlere, İzmirli heykeltıraş Ozan Ünal'ın tasarladığı heykelciklerin yanı sıra birinciye 10.000 TL, ikinciye 7.500 TL, üçüncüye 5.000 TL para ödülü verildi. 
 
Tudem Yayın Grubu'nun 35 yıllık yayıncılık birikiminin en değerli meyvelerinden biri olan Tudem Edebiyat Ödülleri, tarafsız duruşu, nitelikli eserleri ön plana çıkaran yapısıyla edebiyat dünyasının önemli referanslarından biri olma özelliği taşıyor. 

Kazananları bir kez daha tebrik ediyor, sağlıklı günlerde buluşmayı diliyoruz.  
 
Resimli Kitap Yarışması Kazananları: 

Birincilik: Düş Kurdu (Serap Deliorman - Mehtap Temiz)
İkincilik: Evden Çıktığımda (Burcu Yılmaz) 
Üçüncülük: Gece Parlayan (Ahmet Uzun - Tuba Kumaş) 

Roman Yarışması Kazananları: 

Birincilik: Bay Erdal'ın Tehlikeli Alakaları (Cem Aydoğan)
İkincilik: Miras (Canan Özdek) 
Üçüncülük: Tanrı Küçük Tahta Parçalarını Sevmezdi (Pınar Seyhun) 

 
Tudem Yayın Grubu Genel Müdürü Sinan Çam, IX. Türkiye Yayıncılık Kurultayı konuşmacıları arasındaydı...
 
Türkiye Yayıncılar Birliği'nin iki yılda bir düzenlediği Türkiye Yayıncılık Kurultayı'nın dokuzuncusu, Çetin Tüzüner anısına, 25-26 Haziran 2020 tarihlerinde, çevrimiçi olarak düzenlendi.

İki gün süren kurultayda, altı ayrı oturumda, on ikisi yurtdışından, kırk altısı Türkiye'den olmak üzere toplam elli sekiz konuşmacı söz aldı.

Tudem Yayın Grubu Genel Müdürü ve YAYBİR Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Çam'ın 26 Haziran günü düzenlenen ''Yazılı Kültürü Koruma Yasası İçin Yeni Bir Yol'' oturumunda konuşmacı olarak yer aldığı kurultayda ayrıca; ''Yayın Dünyasında Yeni Dönem'', ''Yayıncılıkta Dijital Seçenekler'', ''Telif Haklarında Olası Gelişmeler'', ''Kitap Tedarik Zincirinde Yeni Dönem'', ''Okuma Kültürümüz ve Geleceğe Bakış'' başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.
 
Kovid-19 salgını kapsamında alınan tedbirler uyarınca ilk kez çevrimiçi ortama taşınan kurultayı, Zoom Webinar ve YouTube canlı yayınları aracılığıyla beş yüzü aşkın izleyici takip etti.

Kurultay oturumlarını, Türkiye Yayıncılar Birliği'nin YouTube kanalı üzerinden izlemek için tıklayın

 
Uçanbalık Yayın Kataloğu 2020-2021 çıktı!

Tudem Yayın Grubu, Uçanbalık markası ile 2-7 yaş arası çocukları iyi edebiyat ve nitelikli eğitim kitaplarıyla buluşturmaya devam ediyor. Uçanbalık Yayın Kataloğu 2020-2021, Uçanbalık Kültür ve Uçanbalık Eğitim olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor.

Uçanbalık Eğitim, bu yılı ses getirecek yepyeni bir eğitim setiyle karşılıyor. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiği bir araya getiren STEM felsefesini sanatın tasarım ve keşif gücüyle zenginleştiren STEMA Erken Öğrenme Seti, fark yaratan içeriğiyle çocukları erken yaşta 21. yüzyıl becerileriyle donatıyor.

Uçanbalık 36+ Erken Öğrenme Seti ve Uçanbalık 48+ Erken Öğrenme Seti bu yıl yenilenen içerikleri, ebatları ve tasarımlarıyla koleksiyondaki yerlerini alıyor. Uçanbalık 60+ Erken Öğrenme Seti ise 60 ay ve üzeri çocukları incelemeye, düşünmeye ve yapmaya yönlendiriyor.

Uçanbalık Kültür ise masaldan öyküye, tiyatrodan şiire uzanan geniş yelpazedeki kitapları ile çocukların okuma ve keşfetme serüvenine eşlik etmeyi sürdürüyor. Uslu Çocuk, ''mutlu aile'' ve ''iyi evlat'' kavramlarını odağına alarak, ebeveyn tutumlarının çocukların davranış yönetimindeki rolü üzerine düşündürüyor. Usta yazar Cary Fagan'ın umut dolu bir yol hikâyesi olan Küçük Mavi Sandalye ve çocuklara kitapların dostane özelliklerini aşılayan Ben Bir Kitapsavarım koleksiyona eklenen diğer dikkat çekici kitaplardan. Kısa öykü türünden tanıdığımız Elif Yonat Toğay, Dodi Dişdostu ile doğadaki canlıların birbirleriyle olan işbirliğine vurgu yapıyor. Tembel Fare Tini tembelliğine Futbolcu ile devam ederken, Mustafa Kemal Yılmaz da Primatlar Banyo Sırasında kitabıyla Uçanbalık ailesine katılıyor.

Uçanbalık'a ait 200'den fazla eserin yer aldığı bu katalogda her kitabın ve serinin özeti, erken öğrenme programına uygun kavramlar, temalar ve kitapların hitap ettiği yaş gruplarına ayrıntılarıyla yer veriliyor. Ayrıca Uçanbalık Okul Etkinlikleri ve Okul Öncesi İlk Yıllar Programı (PYP) ile ilişkilendirilen Uçanbalık kitap listesi, kataloğu ayrıcalıklı kılan özellikler arasında bulunuyor.

Uçanbalık'ın tüm yayınlarının toplu olarak incelenebileceği bu katalog; eğitim materyali ve etkinlik seçiminde hem öğretmenlere hem de ebeveynlere yol gösteriyor. 


Kataloğumuzu incelemek için tıklayın
Canavarın Çağrısı'nın tiyatro uyarlaması evlerimize konuk oldu!

Patrick Ness'in çarpıcı romanı Canavarın Çağrısı / A Monster Calls, 2018 baharında Sally Cookson'ın yönetiminde, İngiliz bağımsız tiyatro topluluğu The Old Vic tarafından, modern bir rejiyle sahneye uyarlanmıştı.
 
İki yılı aşkın süredir perde açmaya devam eden Canavarın Çağrısı gerek eleştirmenlerden gerekse izleyicilerden tam not almıştı.  
 
Kovid-19 salgını nedeniyle, on sekiz hafta sürecek İngiltere turnelerine ve hemen sonrası için planlanan bir aylık Washington D.C. gösterilerine ara vermek zorunda kalan topluluk, cesur bir karar alarak, uzun süre kapalı gişe oynadıkları Canavarın Çağrısı'nı bir hafta süreliğine çevrimiçi platforma taşıdı.

Canavarın Çağrısı, geçtiğimiz haziran ayında Your Old Vic projesi kapsamındaki ''evde sanat'' kampanyaları çerçevesinde, tiyatronun YouTube kanalı üzerinden ücretsiz olarak yayınlandı. 

5-11 Haziran tarihleri arasında, The Old Vic'in YouTube kanalı üzerinden erişime açılan oyun dünyanın dört bir yanındaki sanatseverlere ulaşarak büyük yankı uyandırdı.

Oyunun tanıtım videosunu izlemek için tıklayın

 
 
 

Yazarımız Güzin Öztürk sizin için seçti:


DUVAR, Frédéric Maupomé - Stéphane Sénégas


Dehası olan fikirleri ve bunun sonucunda ortaya çıkan harika çocuk kitaplarını çok seviyorum. Frédéric Maupomé'un yazdığı, Stéphane Sénégas'nın resimlediği Duvar'ı okuduğumda aklıma gelen ilk düşünce buydu. Metnin ince ince aklınıza ve kalbinize dokunuşu, sade ama çarpıcı çizimleri, sizi kitabın içine sürüklüyor.
           
''Başlangıçta sadece bir çizgiydi. Zar zor fark ediliyordu. Bahçeyi yerden göğe bölen ince bir çizgiydi. Sonra, 'hiçbir şey'den, 'pek bir şey değil'e dönüştü.''
 
Dünyanın herhangi bir yerinde, burada ve orada, tanık olduğumuz ve olmadığımız zamanlarda, başlangıçta sadece bir çizgiden ibaret olan duvarlar örüldüğünü ve o duvarların en sonunda yıkıldığını gördük. Peki kimdi o duvarları ören? Bir çocuğa, bizi birbirimizden ayıran çizgileri ve duvarları, farklılıklarımızı, çocukların oynadığı oyunlar üzerinden anlatan Duvar, her yaştan okura hitap eden yaşsız bir kitap. Başlangıçta sadece bir çizgiyken, yükselen duvarla birbirlerinden ayrılan çocuklar, ilk başlarda seslerini çıkarmadıkları o çizginin duvara dönüşmesinden, o duvarın bölmesinden, ayırmasından, başkalaştırmasından rahatsızlık duyarak tekrar birleşiyor ve duvarı yıkıyorlar. Duvarın yıkılması, umut demek...
 
Bizi görünmez duvarlarla birbirimizden ayıran ön yargıları da unutmamak gerek. Bu kitabı, çocuğunuzla birlikte okuyabilir, birbirinden farklı sorularla üzerine konuşabilirsiniz. Çocuk kitaplarına, en çok da biz yetişkinlerin ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu eşsiz kitabı siz de çocuğunuzla birlikte okuyun ve görünür ya da görünmez duvarlara karşı sevgiyle bir olun...



* Duvar / Yazan: Frédéric Maupomé  / Resimleyen: Stéphane Sénégas / Türkçeleştiren: Damla Kellecioğlu / Uçanbalık / 2020 / 52 sayfa / Resimli Kitap / 5 + 
 
 

Yetenekli illüstratörlerimizden Gökçe Yavaş Önal ile ''çizginin ucunda''...


Gökçe Yavaş Önal'ı resim çizmeye iten şey neydi?
 
Ben de şu çocukluktan beri çizenlerdenim. Sabah altıda TV karşısına geçip çizgi film kuşağını başından sonuna izlerdim. Görsel hafızam mı böyle gelişti yoksa zaten beynim böyle çalıştığından mı bilmiyorum, sürekli etrafı izlediğimi hatırlıyorum. Okulda, derslerde anlatılanları dinlemeye çalışsam da bir süre sonra bir şeyleri izlediğimi hatırlıyorum. Anlatılanlardan çok görsel detayları hatırlarım. Beni çizmeye iten de buydu muhtemelen. Zihnimde görsel olarak günlük tutuyorum.
Bunu iş olarak yapabileceğimi fark ettiğim an, hayatta başka bir hedefim olmadı zaten.
 
Bağımsız çalışan bir çizer olarak gününüz nasıl geçiyor?
 
Günüm genelde programlıdır. Günlük bitirmem gereken işleri bir gece önceden not alırım. Hafızam balık gibi olduğundan mutlaka yazmam gerekiyor.
Normal rutinde kızımı okula gönderip çalışmaya başlarım. İhtiyaç molaları dışında o gelene kadar pek kalkmam ekran başından. Disiplin çok önemli. Özellikle evden çalışmak için ciddi özdisiplin gerekiyor. İlk resimlediğim kitaplar dışında dijital çalışıyorum. Malum, hayat kısa, ''deadline''lar çabuk. Evde de her malzemeyi merak eden bir yavru olunca, ortada bıraktığın suluboya bir resmin akıbeti bazen tam ortaya çizilmiş tatlı bir ''prenses'' resmi olarak değişebiliyor :)

Hafta sonlarını kendime ve aileme ayırırım. (Bu sonradan edindiğim bir alışkanlık, gece-gündüz aralıksız çalıştığım dönemler de oldu ama öylesi ömür törpüsü oluyor.)
Bir de beynimi resetlemek için yaptığım işler var. Bitkilerimle ilgilenmek; topraklarını mıncıklayıp her gün ne kadar büyüdüklerini kontrol etmek. Kuş gözlemi: Şehirdeki kuşları incelemek ve gökyüzündeki hayatı anlamaya çalışmak çok iyi geliyor bana. Yürüyüş: Genelde havalara bakarak yürüyüp -çünkü kuşlar-, bitkileri izlemek için yaptığım yürüyüşler sonunda başım dönüyor :) Bir de Postcrossing; tanıdığım, tanımadığım, bu sayede tanıyıp arkadaş olduğum kişilere kart yazıp gönderiyorum.

Böyle bir hayatım var.
 
Hayatı çizginin ucunda görmek nasıl bir duygu?
 
Akıl sağlığımı buna borçlu olabilirim. Başka türlü kendimi nasıl ifade ederdim bilmiyorum. Uzun uzun konuşup bir şeyler anlatan biri değilim. Uzun uzun dinleyemem de... Beynimle yalnız kalıp zihnimde düşünüp tartmayı tercih ediyorum. Ama bir şeyleri çizerek anlatmayı da çok seviyorum. Özellikle çocuk sahibi olduktan sonra çizerek dert yanmak çok rahatlatıcı oldu benim için. 
 
Gökçe Yavaş Önal'ın paletinden genelde ne tür işler çıkıyor? Çizim serüveninizde sizi etkileyen özel bir isim oldu mu?
 
Çok hayalperest biri değilim. O yüzden benden çıkan işler hep gerçekçi oluyor. Genellikle çocuk yayınlarına işler üretiyorum. Çocuk dergileri, çocuk kitapları ağırlıkta. Hayata bakışımda mizahın yeri çok büyük, humorsuz bir insanla oturup kahve içmek bile çok sıkıcı benim için.
Son 1-2 yıldır daha çok çizgi roman üzerine düşünüp, okuyup, çalışıyorum. Yetişkin dünyasına yönelik işler de üretiyorum bu süreçte. Kadın hikâyeleri etkiliyor beni genelde. Özellikle de biyografik işler. Gemma Correll'in içedönük çizimleri, Roz Chast'in biyografik komikli karikatürleri ''Aaa böyle de olabiliyormuş'' dedirtmesi açısından benim ufkumu açan işlerdir.
 
Tudem Yayın Grubu'yla yollarınız nasıl kesişti?
 
Tudem'le yollarımız Dünyalı Dergi sayesinde kesişti. 2015 yılıydı. İçeriğinden tasarımına herkesin çok mutlu çalıştığı bir işti. Sonrasında pek çok kitapta beraber çalışma fırsatımız oldu. Farklı yaş gruplarına yönelik kitaplar yaptık. Bazı işlerde editör arkadaşlarla o kadar sık konuşmamız gerekti ki annemle bile gün içinde o kadar sık konuşmuyoruz :) Bir de Yıldıray Karakiya'nın yazdığı Prenses Olmak İstemeyen Prenses var ki, bir antiprenses kitabı olarak en sevdiğim konulardan biri olması ve çizdiğim nadir resimli kitaplardan olması açısından benim için yeri ayrıdır. Yayın politikası olarak işlenen konular, önemsediğiniz bakış açısını da düşünürsek iyi ki Tudem'le kesişmiş yollarımız.
 
Son olarak biraz da İçimdeki Buhranlar isimli ilk kişisel kitabınızın hikâyesinden bahsedebilir misiniz?
 
İçimdeki Buhranlar çok kendiliğinden çıkan bir iş oldu. Üzerine fazla düşünmeden çizdiğim, başıma gelen komik, saçma şeyleri anlattığım bir görsel günlük olarak başladı. Sosyal medya üzerinden paylaşıp eğlendiğim çizimlerdi başta. Sonra geçmişte de başıma saçma şeylerin geldiğini hatırlayıp onları çizdim. Günlük hayattan, çocuklu olmaktan, annelikten, kadınlıktan dem vurduğum kişisel mini öykülere dönüştü. Şehir hayatında ''annelik'' kalıbına sıkışmış, zaten evden çalışıp sosyalleşemeyen biri olarak anksiyetemin tavan yaptığı bir dönemde hem kendimi ifade etme fırsatı buldum, terapi gibi oldu, hem de yalnız olmadığımı görüp rahatladım bu çizimler sayesinde. Kişisel olduğu için başta tedirgindim, ''Amaan bize ne senin buhranlarından!'' eleştirisi korkutuyordu. Ama herkes kendinden bir şeyler buldu ve beni en rahatlatıp tatmin eden kısmı da bu oldu galiba. Kitaba dönüşmesi de, buhranları içine saklayıp rafa kaldırma hissi yarattı.

Hem yazıp hem çizdiğim ilk kitabımın bu kadar olmasını istediğim şekilde ilerlemesi ve Tudem'in desteği benim için hem mutluluk, hem cesaret sebebi.
 
 

Çevirmeni Olcay Mağden Ünal'ın gözünden Çılgın Süpürge Şipşak...


Merhaba, ben Olcay Mağden Ünal. Uzun süredir Tudem Yayın Grubu için çeviri yapıyorum, absürd unsurlarla dolu hikâyelere ve kelime oyunlarına bayılıyorum. Yazarın kendi dilinde rahatlıkla başvurduğu bu oyunları başka bir dile çevirmek bana çok sevdiğim geometri derslerini hatırlatıyor. Kelimelerin beni zorlamasından hoşlanıyorum, böylece başka açılardan bakmayı öğreniyorum.

Tam da bu sebeple Salah Naoura imzalı Çılgın Süpürge Şipşak kitabını çevirirken çok eğlendim, epey köşeye sıkıştım ve bir hayli kıkırdadım. Bir kitabı çevirirken zihnimde onunla birlikte bambaşka bir yere gittiğimi hayal ediyorum. Ancak baş başa kaldığımızdan emin olduğumda kendisini çevirmeme izin vereceğini düşünüyorum. Aramızda bir çeşit mahremiyet sözleşmesi imzalıyoruz. Çılgın Süpürge Şipşak'ta da böyle oldu, ıssız bir yere kapağı attık ve sonra ben Güven Müdür'ün yerine geçtim. Hani şu Lara, Gerti ve Ralf'in süpürgeyle ilgili akıl almaz hikâyelerini sıraladıkları Güven Müdür. O andan itibaren ben Güven Müdür'düm; bahanelerden, mazeretlerden ve yalanlardan nefret ediyordum ve karşımdaki kanepede oturan bu üç küstah çocuğu faka bastıracağımdan emindim. Derken anlattıkları hikâye öyle sıradışı bir hâl aldı ki ister istemez bu çılgın süpürgeyi merak etmeye başladım.

Bu kitapta gerçek ve hayal iç içe geçiyor. Bir yanda Lara, Gerti, Ralf ve Güven Müdür arasında yaşananlar; diğer tarafta çılgın süpürgenin gizemini çözmeye çalışan üç çocuğun başına gelen olağanüstü macera. Üstelik hepsinin yanında bu dünyanın reklam kokulu düzenine mizah dolu bir eleştiri. Naoura'nın en sevdiğim yanı bu; önemli meseleleri müthiş bir kurguyla harmanlayıp üstüne de mizahın o bol kahkahalı sosunu dökebiliyor, birbirinden ilginç karakterler yaratabiliyor. Tabii kitabın içerdiği bu dozu yüksek komedi unsuru, çeviri sırasında epey büyük bir dikkat ve yaratıcılık gerektirdi. Yazarın titizlikle ve ilmek ilmek ördüğü bu kelimeler ağında hiçbir gedik açılmamalıydı ki kitabı Türkçe okuyacak okur da benim kadar gülsün, şaşırsın ve hatta duyduklarına inanamasın. Böylece çocukların bir kolinin içinde vardıkları o çölde başına gelenlere hepimiz hayret edelim, birimiz bile Güven Müdür'ün odasındaki ziyafeti kaçırmasın.



* Çılgın Süpürge Şipşak / Yazan: Salah Naoura  / Türkçeleştiren: Olcay Mağden Ünal / Tudem Yayınları / 2020  / 160 sayfa / Roman / 10 + 
 
 

Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiği bir araya getiren STEM felsefesini, sanatın tasarım ve keşif gücüyle zenginleştiren Uçanbalık STEMA Erken Öğrenme Seti, fark yaratan içeriğiyle çocukları erken yaşta 21. yüzyıl becerileriyle donatıyor.

Bilgi için tıklayın
 
 

 
''Korkak kime denir?''

Gökçesu Özgü Kalafat, Asker Doğmayanlar'ı Kitap Eki dergisinde değerlendirdi.

''Doris Lessing'in Odysseia'sı ve İç Cehennemde Yolculuk''

Serdar Yıldız, Cehenneme İniş Talimatnamesi'ni bilimkurgukulubu.com'da inceledi. 
 

• Aynur Kulak, Bir Zamanlar Hayat Bizimdi'yi derki.biz'de inceledi: ''Büyük bir enkaz üzerine yeni bir hayat kurulabilir mi?''

 Ayşen Güven, Yuvarlandığım MezarlarPosta Kitap'a yazdı: ''Tekinsiz olan kim?''  


• Gökhan Yavuz Demir, Asker Doğmayanlarİyi Kitap'ta değerlendirdi: ''Kahramanın trajik sonu''

• Sinem Dönmez, İçimdeki Buhranlar'ı Posta Kitap'ta inceledi: ''Buhranlar bizimdir''

• Devrim Yılmaz, Sen de Gülümse'yi Hürriyet Kitap Sanat'ta yazdı: ''Kendi çizgi romanını yapabilirsin!''

• Hanzade Servi, Su Günlükleri 1: Biz Arkadaş mıyız?'ı, ajandakolik.com'dan Nilüfer Türkoğlu'na anlattı: ''İçimdeki çocuk, yazdığım kitapların sayfalarının arasında seksek oynuyor''


• Sanem Erdem, Sen de Gülümse'yi İyi Kitap'ta değerlendirdi: ''Haydi, kendi hikâyeni çiz!''

Hafize Çınar Güner, Vur Patlasın Çal Oynasın Orkestrası'nı Cumhuriyet Kitap'ta yazdı: ''Ezilenler, zorbalar ve seyirciler''


 Elif Şahin Hamidi, Zıpır Özgürlük Peşinde'yi İyi Kitap'ta inceledi: ''Boynundaki ipten başka
kaybedecek bir şeyi yok''


• Gökçe Gökçeer, Ben Bir KitapsavarımPosta Kitap'a yazdı: ''Kitapsever misin kitapsavar mı?''
 
 

Bilgi İşlem Müdürümüz Funda Tunalı sizin için seçti:

 ?
Mesleğim gereği devamlı çözüm odaklı düşünmek zorundayım. Hızlı aksiyon almak, pratik  öneriler sunmak ve etki yaratmak. İşte benim çalışma prensibim! Durum böyle olunca iş anlayışım da ister istemez bütün yaşantıma yansıyor. Öyle ki, kendime ve hatta çocuklarıma kitap seçerken bile elimde olmayarak matematiksel düşünüyorum.
 
Oldum olası; uzman görüşüne yer veren, hap bilgiler sunan ve deneyim paylaşımına dayanan kitaplara bayılırım. 
 
Size bahsedeceğim ''Dene, Yanıl, Öğren!'' serisi de işte tam bu özelliklere sahip sekiz ayrı kitaptan oluşuyor. 
 
Kısa sürede kitaplığımızın olmazsa olmazlarından birine dönüşen bu seriyle karşılaşmam, 4 yaşındaki oğlumun üstesinden gelmeye zorlandığı bazı sorunlarının derinliğini anlamak için yaptığım araştırmalar sonucu oldu.
 
Özel saklama kutusuyla ya da tek tek satın alınabilecek serinin mottosu bile başlı başına cezbedici: Küçük detayları aş geç, büyük mutlulukları keşfet!
 
Sekiz kitaplık set her derde deva! Küçük çocukların karşılarına çıkan ya da çıkabilmesi muhtemel duygusal ve davranışsal sorunlara eğilen bu öykü kitapları; okula uyum sorunlarından ebeveynin boşanmasına, karanlık korkusundan akran zorbalığına uzanarak değişik konuları mercek altına alıyor.
 
Bizim aileye göre, ''Dene, Yanıl, Öğren!'' serisi uzun seanslar süren pedagog görüşmelerinden bile daha etkili! Esas mevzuları hikâye yoluyla vermeye çalışan bu kitaplar, küçük çocukların empati duygularını artırmalarına ve bambaşka bir özümseme ve uyum süreci yaşamalarına fırsat tanıyor. 
 
Çocukların ve dolayısıyla tüm anne babaların hayatını kolaylaştıran bu renkli seri, evimizin bilirkişisine dönüşen ünlü çocuk doktoru Edwige Antier'nin ebeveynlere özel hazırladığı rehberle de farkını konuşturuyor. Soru-cevap şeklinde, bilimsel açıklamalar ve öneriler ışığında şekillenen bu rehber, basit ve kullanılabilir bilgilerin tümünü kitapların özgün hikâyeleriyle uyum içinde paylaşıyor.

Özetle bu seri, oğlumun kişisel ve ruhsal gelişimine büyük katkı sağladı ve sağlamaya da devam edecek gibi görünüyor. Öyle ki, sosyal hayatında gözle görünür fark yarattı. Biz evde aylardır dönüp dönüp okuyoruz. O yüzden gönül rahatlığıyla öneriyorum. Siz de çocuklarınıza okuyun, çocuğu olan başka arkadaşlarınıza tavsiye edin. Sağlıklı günler...

?

* ''Dene, Yanıl, Öğren!'' Serisi (8 kitap) / Yazan: Christian Lamblin / Resimleyenler: Régis Faller, Charlotte Roederer / Türkçeleştirenler: Yağmur Ceylan Uslu, Olcay Mağden Ünal / Uçanbalık Yayınları / 2015 / 192 sayfa (her kitap 24 sayfa) / Öykü / 5 +
Sosyal medya aracılığıyla okurlarımızdan gelen yüzlerce paylaşım arasından birini seçtik. @aycati'ye bu güzel fotoğraf ve değerlendirme için teşekkür ediyoruz. 

Bir sonraki bültenimizde hangi takipçimiz yer alacak, biz de merakla bekliyoruz.  
 
 
Fotoğraf: Şeyma Özbay
Yazmasam eğlenemezdim, oyunlar kuramazdım.
Yazmasam merak ettiklerimi öğrenemezdim.
Yazmasam buluşlar yapamazdım.
Yazmasam mutlu olamazdım.
Yazmasam derinliklerden haberim olmazdı.
Yazmasam saçmalayamazdım, hayatın sıkıcılığından kurtulamazdım.
Yazmasam ilham perisiyle saklambaç oynayamazdım.
Yazmasam roman ve öykü kahramanlarımla tanışamazdım.
Yazmasam karanlıkta göremezdim.
Yazmasam bin sesle konuşan bir kişi olmazdım.
Yazmasam ağaçlarla, çiçeklerle konuşamaz, çekirgelerle zıplayamazdım.
Yazmasam balıkları uyandırıp arılarla vızıldayamaz, kelebeklerin kanatlarında kaç renk var bilemezdim.
Yazmasam tavşanlarla dertleşemez, dinozorlarla kahve içemezdim.
Yazmasam, ne yazacağımı çok merak ederdim.
Yazmasam, okumanın yazmaktan da eğlenceli olduğunu öğrenemezdim.

Mavisel Yener
                                                                                                                  
 
 
 
 
 
 
18. Tudem Edebiyat Ödülleri'ne başvurular sürüyor...

2003 yılından bu yana çocuk ve gençlik edebiyatımıza çağdaş ve özgün eserler kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen Tudem Edebiyat Ödülleri'ne başvurular sürüyor. 

Eserlerini yayımlatma imkânı arayan yazarlara fırsat tanıyan yarışma, 18. yılında çocuk edebiyatı alanında ve roman dalında düzenlenecek.

18. Tudem Edebiyat Ödülleri seçici kurul üyeleri, on yılı aşkın süredir çocuk ve gençlik edebiyatımızın nabzını tutmaya devam eden, daima ''iyi kitap''ların izini süren İyi Kitap dergisi yazarlarından oluşuyor.

Yarışmada birinciye 10.000 TL, ikinciye 7.500 TL, üçüncüye 5.000 TL para ödülünün yanı sıra, İzmirli heykeltıraş Ozan Ünal tarafından tasarlanan ödül heykelleri verilecek.

Son katılım tarihi 2 Kasım 2020 olan 18. Tudem Edebiyat Ödülleri'nde, dereceye giren dosyaların yayın grubumuzun çocuk edebiyatı alanında eserler veren Tudem markası tarafından yayıma hazırlanması planlanıyor.

Tudem Yayın Grubu'nun 35 yıllık yayıncılık birikiminin en değerli meyvelerinden biri olan Tudem Edebiyat Ödülleri, tarafsız duruşu, nitelikli eserleri ön plana çıkaran yapısıyla edebiyat dünyasının önemli referanslarından biri olma özelliği taşıyor.

Ayrıntılı bilgi edinmek için tıklayın.
Yaz tatilinde Tudem'in seslenen kitaplarına kulak verin!

Sahilde, parkta, hatta bisiklet sırtında; Tudem'in kitapları dilediğin zaman kulağında... 

Tudem Yayın Grubu'nun geniş kitlelere ulaşarak birer klasiğe dönüşen Çöp Plaza-1Sisin SakladıklarıKapiland'ın KobaylarıAlmarpa'nın GizemiKayıp Kitaplıktaki İskelet-1Mutluluk SokağıSüper Gazeteciler-1Parmak Uçları ve Mavi Zamanlar isimli romanları Storytel'in sesli kütüphanesinde!

Deneyimli seslendirme sanatçılarının ya da yazarların kendi sesinden yayına hazırlanan sesli kitaplar, dünyanın her yerindeki Storytel aboneleri tarafından dinlenerek edebiyatın sınırlarını bir kez daha genişletiyor.

Sesli kitaplarımızı keşfetmek ve kendi sesli kütüphanenizi oluşturmak için Storytel'in web sayfası ile sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın!
Tatilde okumak gibisi yok!

Bu yaz, tatil boyunca, kimileri öğretmenlerinin önerdiği, kimileriyse arkadaşlarının mutlaka oku dediği kitapların tadını çıkaracak. Peki ya henüz karar veremeyenler? Yaz tatili kitapsız geçer mi hiç? Hayalden kaleler kurmadan, İkiz Gezginler'le İstanbul'dan Bodrum'a keşiflerle dolu bir yolculuğa çıkmadan, dünyanın en komik adamı Mort Ziff'le tanışmadan ya da neşe dolu bir yaz kampının tadını çıkarmadan geçer mi şu uzun tatil günleri?

Bu yaz, tatil planlarımız her ne kadar sosyal mesafe engeline takılacak gibi görünse de, hayallerimiz her zamanki gibi yine sınır tanımayacak! Gelin tatilde de kitapların serin gölgesine sığınalım ve edebiyatın dinginleştirici etkisiyle doyasıya bir yaz yaşayalım. Bizler için yaz tatili demek, daha çok kitap okumak demek. Hele ki sosyal mesafeli tatilde, emin olun kitaplar en büyük arkadaşınız, yoldaşınız olacak. 

Hafızlarınızda yer eden o unutulmaz yaz tatillerinizi anımsatacak; macera, heyecan ve eğlence dolu muhteşem yaz kitapları seçkimize göz atmak için tıklayın

#TatildeKitapOkumakGibisiYok
#TatildeOkuyorum
Yaz tatili kitapsız geçmez!

Yaz boyunca, evde, bahçede, parkta, kumsalda, sokaklarda, hatta bir yunusun sırtında (!) herkes kitap okusun, tatillerini kitaplarla renklendirsin istiyoruz.

Siz siz olun, tatil bavulunuzu hazırlamadan önce mutlaka İstanbul Beşiktaş ve Kadıköy, Ankara Kızılay ve İzmir Alsancak'taki Tudem kitabevlerine uğrayın!

Hem çocuklar, hem gençler hem de yetişkinler için yayıma hazırladığımız yüzlerce kitabın arasında elbet ilginizi çekecek birkaç başlık çıkacaktır.

Yaz boyunca Tudem kitabevlerinde buluşmak dileğiyle...

***************************************************************************

Sizin sağlığınız, bizim sağlığımız!

Normalleşme sürecinde, güvenle ve keyifle hayatımıza devam edebilmek için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Tudem kitabevleri olarak sizleri daima ''iyi kitap''larla buluşturabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Basit önlem ve kurallara uyarak kitabevlerimizde gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz.  

Tedbir amacıyla tüm ekip arkadaşlarımızın ve ziyaretçilerimizin maske takma zorunluluğu bulunduğu kitabevlerimize, sosyal mesafelendirme kuralları gereğince aynı anda en fazla iki müşteri kabul edilmektedir.  

Tüm kitabevlerimizde, çalışma takvimlerine göre, açılıştan önce ve kapanıştan sonra olmak üzere gerekli hijyen önlemleri uyarınca düzenli olarak dezenfeksiyon çalışması yapılmaktadır.

Özlediğiniz kitap kokusunu yeniden içinize çekebileceğiniz keyifli bir alışveriş için tüm dostlarımızı kitabevlerimize bekliyoruz...
 
TEMMUZ 2020 - TUDEM KİTABEVLERİ ÇALIŞMA TAKVİMİ

Tudem Beşiktaş Kitabevi: Pazartesi-Cuma, haftanın 5 günü / 10.00-18.00
Tudem Kızılay Kitabevi: Pazartesi-Cuma, haftanın 5 günü / 10.00-18.30
Tudem Alsancak Kitabevi: Pazartesi-Cuma, haftanın 5 günü / 10.00-18.00
Tudem Kadıköy Kitabevi: Pazartesi-Çarşamba-Cuma, haftanın 3 günü / 10.00-18.00

 
Bu indirim kaçmaz!

Yaz tatili uzun.
Tatil kitapsız geçmez diyenlere müjdemiz var!

İnternet kitabevimiz shop.tudem.com'da Temmuz ayı boyunca tüm kitaplarımız
% 30 indirimde!
?Üstelik 75 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

Bu büyük fırsatı sakın kaçırmayın, tatil boyunca evde kitapsız kalmayın...

Unutmayın, #TatildeKitapOkumak
GibisiYok
Korkularınızı yenmek için bazen sadece gökyüzüne bakmanız yeterli!

Katherine Woodfine'ın yazıp Briony May Smith'in resimlediği Sofi Göklerde, Tudem'in, okumaya isteksiz ve okuma güçlüğü çeken çocuklar için özel olarak hazırladığı SEN de OKU koleksiyonundaki yerini alıyor!

Esin kaynağını, dünyanın ilk kadın balon pilotlarından biri olan Sophie Blanchard'ın yaşamöyküsünden alan bu umut tazeleyen kitap, bir zamanlar at arabasına bile binmeye çekinen bir kızın, zamanla nasıl maceraperest bir havacıya dönüştüğünü rengârenk çizimlerle gösteriyor.
 
Kitap, yıllarca içinde büyüttüğü korkuları ve endişeleri gökyüzünün engin maviliklerine salıveren küçük bir kız çocuğunun büyük cesaret öyküsünü sayfalarına taşırken, hayalleri gerçek kılabilmenin yolunun asla pes etmemekten geçtiğini hatırlatıyor.

Kelimelerle mücadele eden çocuklar, göz kamaştırıcı bir sıcak hava balonuyla düşlerini kanatlandırırken, adını havacılık tarihine yazdırmış ilham verici bir kahramanla tanışma fırsatına erişerek okuma sevgisi kazanıyor!
Yaz tatili ''Tudem Modern Klasikler''le bir başka güzel...

Tudem'in, Türk ve dünya edebiyatından özenle seçtiği ve zaman içerisinde okurların gözünde birer klasiğe dönüşen kitapları, yepyeni kapak ve sayfa tasarımları, özel ciltli baskıları ve yeniden gözden geçirilen metinleriyle ''Tudem Modern Klasikler'' adı altında toplanıyor. 

Yıllar içinde yüz binlerce okura ulaşma imkânı bulan bu özel kitaplarla ilk kez tanışacak olanların hayranlıkla karşılayacakları, seçkide yer alan eserleri daha önceden okuma fırsatı bulanların ise koleksiyonlarına katma ihtiyacı duyacakları ''Tudem Modern Klasikler'', aynı zamanda değerli bir armağan niteliği taşıyor.

''Tudem Modern Klasikler'' koleksiyonunu keşfetmek için
?tıklayın.
 
Diskdünya, topyekûn savaşın eşiğinde!

Sör Terry Pratchett'ın benzersiz yaratımı ''Diskdünya'' serisinin ilk kez Türkçeye çevrilen yeni kitabı Savaş Naraları, içinde bulunduğumuz şu tuhaf günlerden ilham alırcasına, ''düşman ilan edilen'' zararsız halkların feryadına kulak kabartıyor.

Dünya çapında 85 milyonun üzerinde satan külliyatın yirmi birinci halkası olan bu politik hiciv, ''Bekçiler'' alt serisinin de dördüncü serüveni.
 
Günümüzden ve yakın tarihimizden pek çok olaya dem vurmasının yanı sıra, ırkçılık, milliyetçilik, savaş çığırtkanlığı, ötekileştirilen halklar gibi konulara eğilen roman; Ankh-Morpork Bekçi Teşkilatı'nın ve elbette Sam Vimes'ın derin, felsefi ve adalet dolu macerasına, ta Klatch kıtasına uzanıyor!

 
Mutluluk satın alınabilir mi gerçekten?

Davide Cali ve Marco Somà'nın ortak imzasını taşıyan Bir Kavanoz Mutluluk işte tam da bu can alıcı sorunun izini sürüyor minik okurlarıyla birlikte. 
 
Mutluluk kavramını bir arzu nesnesine dönüştürüp, küçük, büyük ya da aile boyu kavanozlarda satışa sunan Bay Güvercin'in orman sakinleriyle kurduğu ticari ilişkiyi konu edinen kitap; hikâyesinin satır aralarında basit matematiksel ifadelere de yer veriyor. 
 
Bir Dostluk Masalı ve Yediuyur Nerede Uyur? isimli çalışmalarından tanıdığımız Marco Somà'nın olağanüstü resimleriyle farklı görsel okumalara kapı aralayan bu göz alıcı kitap, maddi ve manevi konular üzerine düşündürmeyi de ihmal etmiyor. 

 
İçindeki buhranlara kafa tutmayı bilenlerin yeni başucu kitabı!

İllüstrasyon çalışmalarından tanıdığımız Gökçe Yavaş Önal'ın yaşamından komik ''an''lar paylaşan İçimdeki Buhranlar, dünya gerçekliğini fırçanın ucunda gören bir sanatçının anılarına odaklanıyor.
 
Bir kadın ve anne olarak içinde istemsizce yeşertip büyüttüğü gerginlikler, korkular, paranoyalar, şaşkınlıklar ve endişelerin eğlenceli bir dışavurumu olan bu nefis çizgi öykü, hepimizin ortak buhranlarına temas ediyor.

2020 yılını esir alan Kovid-19 virüsünün, topluma dayattığı sosyal mesafelendirme ve karantina günlerine de tadımlık dokunuşlarla yer veren İçimdeki Buhranlar, gündemi ve günceli yakalayarak hayatın nabzını tutuyor. 

 
Tudem Tatil Kitabım'la tatilde kendini geliştir
  
Tudem Eğitim'in, anasınıfından 1. sınıfa geçen çocuklar ve ilkokul öğrencileri için hazırladığı Tatil Kitabım, çokyönlü içeriğiyle tatili eğlenceye dönüştürüyor.

Anasınıfı Tatil Kitabım, erken dönemde öğrenilen kavram ve bilgileri tekrar etme olanağı sunuyor. Kitap, içerdiği keyifli ve eğlenceli aktiviteler, dil becerilerini geliştiren çalışmalar, odaklanmayı kolaylaştıran bölümler, bağlantılarla zenginleşen etkinlikler ve merak uyandırıcı faaliyetlerle yaz tatili boyunca çocukları eğlendirirken 1. sınıfa hazırlıyor.

1. 2. 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanan Tudem Tatil Kitabım ise bilim ve teknolojiden yaratıcı yazmaya, sayıların dünyasından gezelim görelim sayfalarına kadar sunduğu zengin içerikle dikkat çekiyor.

Kitaplarda öğretim programlarına uygun olarak hazırlanmış tekrar testleri, İngilizce gelişimine yönelik yardımcı sayfalar, keyifle okunan öyküler, eğlenceli oyunlar, alıştırmalar ve bulmacalar bulunuyor.

Tudem Tatil Kitabım'la eğlen, öğren, keşfet; tatilde kendini geliştir!
Beceri Temelli Soru Bankası ile zorlukları aş, başarıya ulaş!

Beceri Temelli Soru Bankası kitapları; tamamı beceri temelli yeni nesil sorulardan oluşan testleri, destekleyici dipnotları ve video çözümleriyle öğrencileri hedefine ulaştıracak.

Tudem'in, Millî Eğitim Bakanlığı'nın 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda benimsediği ''Beceri Temelli Eğitim Modeli''ne uygun olarak hazırladığı ''Beceri Temelli Soru Bankası'' kitapları öğrenciler ve eğitimcilerle buluştu. 

5, 6, 7. ve 8. sınıflar için; Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler / T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük branşlarında; 8. sınıflar için ayrıca İngilizce branşında hazırlanan Beceri Temelli Soru Bankası kitapları, bilgi, beceri ve yeterliliği ölçen yeni nesil sorulardan oluşuyor.
 
Öğrenciler, okuduğunu anlama ve yorumlama, akıl yürütme, analitik düşünme, grafik ve tablo yorumlama, veri analizi, problem çözme gibi becerilerini Beceri Temelli Soru Bankası ile geliştiriyor.

Güncel öğretim programlarına uygun olarak hazırlanan kitaplardaki özel nitelikli bazı sorular dipnotlar ve video çözümlerle destekleniyor. Soru numaralarının yanında ikonlarla gösterilen üç farklı türdeki dipnot; orta zor ve zor soruların çözümünde öğrencilere yol gösteriyor. 

Öğrenciler, ''öğreten soru'' niteliği taşıyan soruların yanındaki kare kodu mobil cihazlarıyla okutarak çözüm videolarını izleyebiliyor, sorunun çözüm yolunu kavrıyor ve benzer sorularda daha az zorlanıyor.

Sınıfında Beceri Temelli Soru Bankası kitaplarını kullanan öğretmenler, kendilerine verilen akıllı dijital asistan AKAS şifresi sayesinde soruları akıllı tahtaya yansıtarak eğitimde teknolojiyi rahatça kullanıyor.

 
İyi Kitap'ın 125. sayısı yayında!

Her daim ''iyi kitap''ların izini süren İyi Kitap'ın 125. sayısı, önceki iki sayıda olduğu gibi, küresel salgın nedeniyle yine elektronik ortamda okurlarıyla buluşuyor.

Merak uyandıran kitaplar ve nitelikli inceleme yazılarıyla dolu olan İyi Kitap'ın 125. sayısı, büyük yankı yaratacak kapsamlı bir dosya konusuyla da dikkat çekiyor. 
?
İlgiyle okunacak dosyanın başlığı, çocuk ve gençlik yayıncılığını hedef alan sansür uygulamaları, ana akım medyanın da körüklediği eleştiri sınırlarını aşan sosyal medya tepkileri ve bunların üzerine inşa edilen denetim talepleri. 
 
Tudem Yayın Grubu bünyesinde çıkarılan ve ücretsiz olan İyi Kitap
www.iyikitap.net, Issuu ve Magzter üzerinden de okuyabilir, dilerseniz bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İyi Kitap'la ilgili güncel bilgilerden haberdar olmak için derginin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
 
 
Copyright © 2020, Tudem Yayın Grubu, tüm hakları saklıdır.
Bu e-posta, Tudem Yayın Grubu iletişim listesine kayıtlı olduğunuz için gönderilmiştir. 
 
TUDEM YAYIN GRUBU
1476/1 Sokak No:10/51 35220 Alsancak, Konak / İzmir
Tel: 0(232) 463 46 40 Faks: 0(232) 464 11 73
www.tudem.com 
 
?
İş bu bilgilendirme e-postalarımız 6698 sayılı kanun kapsamında ilgili maddelere uygun olarak yapılmaktadır. 6698 sayılı KVKK Kanunu kapsamında Kişisel Veriler ile İlgili Aydınlatma metnimize www.tudem.com/KVKK adresinden ulaşabilirsiniz.