Resim: Mavisu Demirağ
Her açıdan zor ve karanlık bir yılı geride bırakmanın hissettirdiği, tarifi zor bir huzurla merhaba dedik yeni yıla. Hayatımızda belki de ilk defa, yeni bir yıla buruk, hatta ürkek adımlarla girmiş olsak da beklentilerimiz büyük. Ama elbette öncelikli dileğimiz, bu yılın hem sağlıklı hem de ruhumuzu ''iyi kitap''larla kuşatacak bir yıl olması yönünde.

2021'i, Desen'in uzun ve titiz bir çalışmanın ardından gururla takdim ettiği ''Turhan Selçuk Seçkisi'' ile karışılmanın sevincini yaşıyoruz. Türkiye'de sözsüz karikatürün öncüsü olan Turhan Selçuk'un mizahını genç nesillere de tanıtmak ve büyük ustanın kendi zamanının çok ötesindeki çizgilerine farklı bir bakış imkânı sunmak amacıyla yayına hazırladığımız bu özel koleksiyon üç ciltten oluşuyor.

Ocak ayını bizim için özel kılan bir başka konu da İyi Kitap'ın 130. sayısı. Salgın nedeniyle son 7 sayısı dijital olarak yayınlanan Türkiye'nin ilk ve tek çocuk ve gençlik kitapları dergisi İyi Kitap'a www.iyikitap.net üzerinden erişebileceğiniz gibi, Magzter ve benzeri çeşitli dijital dergi platformlarından da ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Bu arada, dumanı henüz üstünde tüten, matbaadan yeni gelen Delidolu 2021 Yayın Kataloğu ile Desen 2021 Yayın Kataloğu keşfedilecek yepyeni kitaplarla dolu. Bültenimizde de genişçe yer verdiğimiz kataloglarımızı incelemenizi hararetle öneririz.

Yeni yıl, umutları tazelemek için çok iyi bir fırsat. Bunu yaparken yeni kararlar almak, bunları tekrar tekrar hatırlamak için not tutmak ise vazgeçilmez bir eylem. İşte tam da bu noktada, tüm ajandaların ''MAJANDA''sı, 2021 boyunca dopdolu sayfalarıyla yardımımıza yetişiyor! 

Türkiye'nin dört bir yanı kış aylarının soğuğuna teslim olmuşken, biz içinizi ısıtacak bahar dönemi kitapları için kolları sıvamaya başladık bile. Bu yıl da yine size Türk ve dünya edebiyatının en iyi örneklerini sunabilmek adına var gücümüzle çalışacağız. Bizi okurlarımızın gözünde biricik kılan değerlerimizden asla ödün vermeden, yeni yılda da yine en iyi bildiğimiz işi yapmaya, çocuklara ve gençlere daha iyi bir gelecek üretmeye devam edeceğiz. 

Yayın grubumuzdan nice güzel haberler alacağınız sağlıklı ve mutlu bir yıl geçirmeniz dileğiyle. 2021'de de Tudem'in kitapları başucunuzdan hiç eksik olmasın!  

YAYBİR'den korsan kitaba karşı farkındalık kampanyası: #SENBUDEĞİLSİN 

Genel Müdürümüz ve YAYBİR Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Çam ile yazar Ahmet Ümit, Hürriyet'ten Bahar Çuhadar'ın, korsan kitabın yayıncılık sektörüne etkileri ve YAYBİR'in korsan kitaba karşı başlattığı farkındalık kampanyası #SENBUDEĞİLSİN hakkındaki sorularını yanıtladı.

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR, korsan kitaba karşı uzun zamandır devam ettirdiği mücadeleye, başlattığı yeni bir kampanya ile devam ediyor. #senbudeğilsin etiketiyle sosyal medyadan da okurlara ulaşmayı hedefleyen kampanyanın sloganı ''Korsan kitap alma, suça ortak olma''. YAYBİR, kampanya çerçevesinde yayıncılar, yazarlar, çevirmenler, editörler ve yayıncılık sektörünün tüm emekçilerinin de desteğiyle bilgilendirici çalışmalar yürütmeyi planlıyor.

Videonun tamamını izlemek için tıklayın.
Telif Eserler Koordinatörümüz Hülya Dayan'ın görüşleri ile Tudem Yayın Grubu'nun 2020 yılına bakış...

Tüm dünya insanlarını zorluklarla ve belirsizliklerle baş başa bırakan 2020 yılı, yaşamın her alanında olduğu gibi yayıncılık dünyasında da benzersiz deneyimler yaşattı hepimize. Okurlarımızla ve iş ortaklarımıza yüz yüze bağlantılarımız sınırlandı. Yeni sınırlar dâhilinde, pek çok olumsuzluğun içinde farklı yollar ve yöntemler olabileceğini keşfettik. Mart ayının başında, evlerimizden çalışmaya başladık. Bu dönemde tekrar baskılara devam ettik. Yeni kitap üretimini tamamen durdurmadık; okurlarımızın yanında olduğumuzu hissettirmek adına ayda bir yeni kitap yayımladık. Güz dönemiyle birlikte üretimimiz de pandemi öncesine yakın bir düzeyde arttı. E-kitap, sesli kitap gibi farklı kitap formatları ve dijital mecralar üzerine her yayıncı gibi biz de daha fazla eğildik. Bu süreçte sosyal medya başta olmak üzere tüm iletişim kanallarımız aracılığıyla okurlarımıza seslenmeye, onlarla dayanışma içinde olduğumuzu vurgulamaya çalıştık. 
Bu dönemde sosyal medya başta olmak üzere tüm iletişim kanallarımız aracılığıyla okurlarımıza seslenmeye, onlarla dayanışma içinde olduğumuzu vurgulamaya gayret gösterdik. Çocukların uzaktan eğitime geçtikleri süreçte, #Tudemyanında başlığıyla ücretsiz erişime açtığımız eğitim ve kültür içeriklerimiz, 16 Mart - 3 Mayıs tarihleri arasında 6 milyon 667 bin 185 kez indirildi.
 
2020 yılında, kültür yayınları genelinde; Tudem Edebiyat'tan 47, Delidolu'dan 16, Uçanbalık'tan 9 ve Desen markamızdan da 8 olmak üzere toplam 80 yeni kitap yayımladık. Yine kültür yayınlarımızda 442 tekrar baskımız oldu. 
 
Tudem Yayın Grubu olarak güz dönemini yeni projeler ve Mavisel Yener, Miyase Sertbarut, Koray Avcı Çakman, Toprak Işık gibi sevilen yazarlarımızın son eserleriyle karşıladık.
 
Dünya çocuk edebiyatına yaptıkları katkılarla anılan, her biri bol ödüllü ve onlarca dile çevrilerek farklı kültürlerden çocukları öykülerin evrenselliğinde buluşturmayı başaran yazarlarımızdan Andreas Steinhöfel, Cary Fagan, Salah Naoura, Terry Pratchett ve Wendy Mass'ın Türkçeleşen yeni kitapları da 2020'nin öne çıkan eserleri arasında yer aldı.
 
Yine bu dönemin en önemli projelerinden biri ''Sen de Oku Klasikler'' oldu. Zorlayıcı dil yapıları, korkutucu uzunlukları gibi sebeplerle disleksik bireylerin erişemediği klasik eserler, ''Sen de Oku'' çatısı altında, yazarlarımız tarafından sade bir dille, edebî 
lezzeti yeniden yoğrularak anlatıldı. Koleksiyon, Mehmet Atilla'nın anlattığı Gulliver'in Gezileri, Tom Sawyer'ın Serüvenleri ve Güzin Öztürk'ün anlattığı Alis Harikalar Diyarında ile yola çıktı. Yolculuğa hazırlanmakta olan yeni klasiklerle bu projemiz devam edecek.
 
Pandemiyle birlikte önem kazanan bir diğer konu da, dijital okuma biçimleri ve dijital yayıncılık oldu. Ocak 2020'de Storytel ile başlayan sesli kitap işbirliğimiz hızlandı. Yine aynı şekilde e-kitap üretimimizde de bir artış gerçekleşti.
 
Belirsizliklerin devam ettiği bu yeni dönemi, yine okurlarımızın, çalışma arkadaşlarımızın, yazarlarımızın, çizerlerimizin, çevirmenlerimizin ve bir kitabın basımından başlayarak okura ulaşmasına kadar her aşamasında emek veren herkesin gücüyle aşacağımızı düşünüyoruz.
Hicabi Demirci'ye Kolombiya'dan birincilik ödülü!

Desen okurlarının, Çizginin Çizgisi ve Çizgili Dünya isimli kitaplarından tanıdığı çok yönlü karikatürist Hicabi Demirci, Kolombiya'da bu yıl 27'ncisi düzenlenen uluslararası Cartoon Rendom yarışmasında, birincilik ödülüne değer görüldü.

Kolombiyalı çizgi film sanatçısı Ricardo Rendon (1894-1931) adına, 2020 yılında ''Kovid-19'' temasıyla düzenlenen yarışmaya, dünya genelinden çok sayıda çizer katıldı.

Değerli çizerimiz Hicabi Demirci'yi yürekten kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
210 e-kitabımızla Storytel ve Google Play Books'tayız!

Pandemi süreciyle birlikte iyiden iyiye uyum sağladığımız dijital dönüşüm, okuma kültürümüzü ve alışkanlıklarımızı da zenginleştirdi, çeşitlendirdi. Her ne kadar basılı kitap aidiyeti kolay kolay değişmeyecek gibi görünse de; son aylarda yaşadığımız olağanüstü gerçeklik, yayıncılık sektörünü farklı arayışlara, yeni kanallara yönlendirdi. Evlerimizde her zamankinden bolca vakit geçirdiğimiz bugünler belki de uzun süredir uyum sağlamak için direttiğimiz e-kitaplara yakınlaşmak için kaçırılmayacak bir fırsat.

Son beş yıldır e-kitap üretimini hızlandıran ve değişik platformlar üzerinden e-kitap satışı yapan Tudem Yayın Grubu, okur kitlesini genişletip dünyanın dört bir yanındaki okurlara ''anlık'' ulaşım sağlayabilmek adına Storytel ve Google Play Books'la işbirliği yaptı. 

Çizgili Pijamalı Çocuk'tan Çöplük'e, Süper Gazeteciler'den Sonsuzluk Kütüphanesi'ne Tudem Edebiyat ve Delidolu markalı 210 e-kitabımız şimdi de Storytel'in ve Google Play Books'un e-kitap koleksiyonunda!

Tudem Edebiyat'tan 170, Delidolu'dan ise 40 kitabın
hâlihazırda satışta olduğu e-kitap koleksiyonumuz yepyeni eserlerle büyümeyi sürdürecek.
 
''İyi kitap''ların tadını benzersiz bir dijital okuma deneyimiyle buluşturmak için herkesi e-kitap arşivimizi keşfetmeye çağırıyoruz.
 
Storytel'in koleksiyonunda yer alan e-kitaplarımız için
tıklayın.
Google Play Books koleksiyonunda yer alan kitaplarımız için
tıklayın.
''Tılsım'' efsanesi 10 yaşında!

Kazu Kibuishi'nin, bugüne kadar 16 dilde yayımlanan ''Tılsım'' serisi onuncu yılını kutluyor. Henüz sekiz halkası yayımlanan ve onuncu kitapla tamamlanması öngörülen seri, yayımlandığı günden bu yana milyonlarca okuru peşinden sürüklemeyi başarıyor. 

Desen okurlarının, Türkiye'de gerçekleştirdiği atölye çalışmalarında bizzat tanışma fırsatı yakaladığı Kazu Kibuishi, sevilen serinin 10. yıldönümünü, sekizinci kitap Süpernova için hazırladığı bir video ile taçlandırıyor.

Ve İşte huzurlarınızda bilinmeyenlerle dolu ''Tılsım'' efsanesi!

Videoyu Türkçe altyazılı izlemek için tıklayın.
Editör Ne İş Yapar?, Hürriyet kitapsanat'ın ''2020'nin en iyileri'' listesinde!

Delidolu'nun geçtiğimiz aylarda okurla buluşturduğu Editör Ne İş Yapar? adlı kurmaca dışı eseri, Hürriyet kitapsanat dergisi tarafından ''2020'nin en iyi 50 kitabı: Edebiyat dışı'' listesine seçildi.

50 kitaplık listenin 9. sırasına yerleşen kitap, aralarında Doğan Hızlan, Efnan Atmaca, Haydar Ergülen, İhsan Yılmaz, Metin Celâl, Sibel Oral gibi duayen isimlerin de bulunduğu 23 kişilik bir kitap jürisi tarafından belirlendi.
 
A'dan Z'ye editörlüğün tüm yönlerini ele alan bu kılavuz eser; yazar-editör ilişkisine, kitabın seçiminden matbaaya gönderilmesine kadarki süreçte yaşananlara dair kapsamlı bir içerik sunuyor, bu alandaki açığı büyük ölçekte kapatıyor. 
 
Delidolu'nun Dorothy Parker imzalı Yarın Berbat Bir Gün adlı öykü seçkisi de, yine aynı jüri tarafından ''2020'nin en iyi 50 kitabı: Edebiyat'' listesinde, 9. sırada yer aldı.


Edebiyat dışı listesi için
tıklayın.
Edebiyat listesi için tıklayın
Çevrimiçi etkinlikler sayesinde uzaklar yakınlaşıyor...

Sevilen yazarlarımızdan Çiğdem Gündeş, 21-25 Aralık tarihleri arasında, Uğur Okulları'nın Ankara Balgat, Ankara Batıkent, Samsun İlkadım, Samsun Canik, Adana, Mersin, Antalya Muratpaşa ve Diyarbakır Kantar kampüslerinin 2. sınıf öğrencileriyle çevrimiçi etkinliklerde buluştu.
 
Çiğdem Gündeş'in İstanbul'dan bağlandığı etkinliklere farklı illerden yüzlerce öğrenci katılım gösterdi.
 
Yazarın, Renk Cüceleri kitabı ekseninde, ''Bir Oyun Bir Masal'' başlığıyla düzenlediği etkinlikler boyunca, çocuklar hayal kurmanın inceliklerini keşfedip, çok yönlü ve etkileşimli bir yaratıcı masal oyunu oynadılar.
Eşsiz edebiyat klasiklerine ''SEN de OKU'' dokunuşu...

Okuma güçlüğü çeken çocuklara, rahat okuyabilecekleri, başarı hissi ile birlikte keyif alabilecekleri bir kitaplık oluşturma fikrinden yola çıkan ''SEN de OKU'' koleksiyonunu farklı bir boyuta taşıyan ''SEN de OKU Klasikler'' seçkisi yeni kitaplarla büyüyor.
 
Yılları aşıp klasikleşen ama kimi zaman sayfa sayılarının çokluğu kimi zamansa dilbilgisi ve sözcük seçimlerindeki bazı zorluklar nedeniyle çocukların okuma fırsatı bulamadıkları ve okuyamadıklarından ötürü üzüntü duydukları eserler, özgünlüğünden ve edebî lezzetinden hiçbir ödün vermeden, duru bir dille yeniden anlatılıyor.
 
Zamana meydan okuyan eşsiz klasikler, ''SEN de OKU Klasikler'' koleksiyonu kapsamında, usta yazarlarımızın ellerinde yeniden hayat buluyor!

Koleksiyon, sevilen klasiklere artı değer katmayı sürdürerek, 2021 yılında da yepyeni kitaplarla serüvenine devam edecek...

''Yeniden anlattıkları'' klasiklerle seçkiye katkı veren değerli yazarlarımızın görüşleri ile ''SEN de OKU Klasikler'' koleksiyonu mercek altında...
''SEN de OKU Klasikler'' koleksiyonunun diğer uyarlamalardan farkı nedir?

''SEN de OKU Klasikler'' koleksiyonunu, diğer klasik uyarlamalarından ayrıştıran en önemli farkı, yeniden anlatımının usta bir yazar tarafından yapılıyor olması. Yeniden anlatımlara imza atan yazarlar, değişik yayınevlerinin bastığı asıl metinleri esas alarak, ciddi ve kapsamlı bir ön hazırlık sürecinin ardından, eseri yeni baştan kaleme alıyor. Hâliyle, anlatanın üslubu, esere özgün bir tat katıyor ve bu da okura yansıyor. Çalışma sürecinde, SEN de OKU koleksiyonunun temel misyonu gözetiliyor; kullanılan dile, seçilen sözcüklerin uygunluğuna, cümlelerin kısalığına, metnin sadeliğine ve kolay anlaşılır olmasına dikkat ediliyor. Böylelikle seri, okumaya isteksiz veya okuma güçlüğü çeken çocuklar için okumayı keyifli bir hâle dönüştürmekle kalmıyor, okuma eylemini çocuklar için bir sorun olmaktan da çıkarıyor. Tudem Yayınları'nın ve seriye katkı sunan yazarların ortak bir amaç ve duygu ile çocukları okumanın büyülü dünyasına taşımaları takdire şayan bir durum. Ve ben, bunun bir parçası olmaktan çok gururluyum.
''SEN de OKU Klasikler'' koleksiyonu okurlara ne vadediyor?

''SEN de OKU Klasikler'' koleksiyonu, okuruna iletmek, yaşatmak istedikleri asla tükenmeyen klasik yapıtları çocuklarla buluşturuyor. ''Herkesin okumaya hakkı vardır,'' düşüncesinden yola çıkılarak, sevilen çocuk kitabı yazarlarının yorumuyla, yeniden kaleme alınan bu seri, deyim yerindeyse bir klasikleri keşfetme okulu. Bu renkli koleksiyon, klasikleri yeniden anlatarak okuma güçlüğü çeken çocukların klasikleri kolay okuyabilmelerini sağlıyor. Koleksiyon; öğrenme güçlüğü çeken, disleksik, göz problemi yaşayan, sözcük ve satır atlayarak okuyan, bir kitabı bitirememe korkusu yaşayan çocukların okurluk becerisini geliştirerek, bu becerinin alışkanlığa dönüşmesini amaçlıyor. Küçüklüğünde klasikleri zevkle okuyan ebeveyne yeniden, çocuğuyla birlikte okuma şansı veren bu seri, yetişkinlerin çocuklarıyla kitaplar konusunda fikir alışverişi yapabilmesine, aile içi iletişimde kitaplara odaklanılmasına olanak sağlıyor. Eğlenerek, kolayca okunabilen bu koleksiyon zenginleştikçe zenginleştiriyor.
''SEN de OKU Klasikler'' koleksiyonunu önemli kılan nedir?

Klasik yapıtların bir kez okumayla tüketilemeyen, yeniden anlatımlara ve uyarlamalara elverişli metinler olduğunu biliyoruz. Ama hayli hacimli oldukları ve zengin olay örgüleri barındırdıkları da bir gerçek. Bu açıdan bakınca, klasik bir yapıtı ''SEN de OKU'' serisinin hedef kitlesini oluşturan çocuklarla buluşturma girişimi, bambaşka bir boyut kazanıyor ister istemez. Ortaya çıkacak ''yeni'' metnin gerek tasarım, gerekse anlatım olarak alışılmış sadeleştirmelerden çok daha farklı ve özenli olması gerekiyor. Bu sorumluluk, benim açımdan sürecin odak noktasını oluşturdu. İşin teknik yönlerini yayınevi üstlendi ve bu alandaki önemli bir boşluğu doldurdu. Ben ise elbette olayları kendi sözcüklerimle ve bakış açımla yansıttım, fakat yazarın biçemini korumayı ve metnin dokusunu bozmamayı ilke edindiğimi de söylemeliyim. Özgün metinle hedef kitle arasındaki bağın sağlam olmasını önemseyerek yola çıkmıştım çünkü.
 
 
Yazarımız Can Göknil sizin için seçti: 

​İNCELİKLİ ŞEYLER

İsviçreli çift, 1996 yılında evlenmişler ve sonra kitap dünyası bayram etmiş! Birisi yazmış, diğeri resimleyerek pek çok kitaba birlikte imza atmışlar. Birçok da ödüle sahip olmuşlar, en yenisini sorarsanız, Albertine'e verilen 2020 Hans Christian Andersen Ödülü. (Ki ben de resimlerimle  2010 yılında Türkiye adayı olarak gösterildiğimi anımsıyorum.)

Desen Yayınları'ndan 2018'de bizlere ulaşan İncelikli Şeyler çok özel bir kitap. Germano Zullo'nun zamanlı sessizliklerinin arasında az ve öz sözlerinin yanı sıra Albertine'in gülümseten, müşfik çizgileri ve sımsıcak parlak renkli kompozisyonları ile daha ilk baştan mutlu bir beklenti içine giriyoruz.

Bir kamyon şoförü belki de görevi icabı bin bir çeşit kuşu gökyüzüne salıyor. Minik siyah kuş ise uçup gitmiyor. Hayvansever kamyon sürücüsünün o minik kuşu yüreklendirmeye çalıştıkça aralarında gelişen dostluğun içtenliği çabucak okuyucunun kalbine ulaşıyor.

Sonraki sayfaları çevirdikçe kendimizi fantastik bir maceranın içinde buluyoruz. İncelikli Şeyler'in, küçük ayrıntıların keşfedildikçe kocaman mutluluklara neden olabileceğini görüyoruz. Kanatlı ile kanatsızın okuru hayrete sürükleyen dayanışması sayesinde içimize sevinç doluyor. Küçük mutlulukların yarattığı yaşam sevincinin biz de tadına varıyoruz.

Yaş sınırı gözetmeyin, okuyun derim, çünkü mutlu bir kitap İncelikli Şeyler. Bu zor günlerde sizi gülümsetecek bir eser.


* İncelikli Şeyler / Yazan: Germano Zullo / Resimleyen: Albertine / Türkçeleştiren: Damla Kellecioğlu / Desen Yayınları / 2018 / 72 sayfa / Resimli Kitap / Her Yaş
 
 
Yetenekli illüstratörlerimizden Mavisu Demirağ ile ''çizginin ucunda''...


Mavisu Demirağ'ı resim yapmaya iten şey neydi?
Resim yapmaya çok küçük yaşlarda başladım. Evde, hemen yanı başımda bir ressam vardı: annem. O benim en büyük şansım. Çocukken evde resim yapma konusunda fazlaca özgürdüm; annemle kâğıdımız ya da tuvalimiz kalmadığında evin duvarlarına geçer ve artık neresi boşsa orayı resimlerdik. Birlikte annemin sergileri için hazırlık yapardık. Onun büyük tutkuyla yaptığı şey sonunda benim de tutkuma dönüştü. Bana hobi değil meslek olarak seçebileceğim bir yol gösterdi. Ben de akademik kariyerim için lise yıllarında kursa başladım ve sonrasında da güzel sanatlar fakültesinden mezun oldum.
 
Bağımsız çalışan bir çizer olarak gününüz nasıl geçiyor?
İşin gerçeği ben çok planlı yaşayan ya da hazırladığı plana uyabilen biri değilim. Kendime de bu konuda fazla kızamıyorum çünkü bu bir yaratım meselesi, hayal gücüne dayalı bir süreç. İş, çok erken kalkıp bilgisayarı açmak ya da o masanın başına oturmakla bitmiyor. Aynı zamanda sizi besleyen şeyler olmalı, hayal gücünüzü pekiştirecek ek uğraşlar da gerekiyor tabii. O yüzden şu saatte kalkıyorum bunu yapıyorum diyemem. En istikrarlı rutinim, güne kahveyle başlamak ve evdeki bitkilerle ilgilenmek. 
 
Hayatı çizginin ucunda görmek nasıl bir duygu?
Güzel bir özgürlük ve sınırsız hayal gücü alanı yaratıyor. Tüm düşlerinizi, düşündüğünüz her şeyi çizgiler aracılığı ile aktarmak harika bir şey. Üstelik, bu konudaki tek sınırınız zihniniz! Bunu yapıyor olabilmek ve paylaşabilmek, dünyayı çizginin ucunda görmek diyebilirim.
 
Mavisu Demirağ'ın paletinden genelde ne tür işler çıkıyor? Çizim serüveninizde sizi etkileyen özel bir isim oldu mu?
Çocuk kitapları ağırlıklı olmak üzere farklı yayınevleri, çeşitli ajanslar ve dergiler için illüstrasyonlar yapıyorum. Ama hepsi içinde en sevdiğim, resimli kitap çalışmaları. Çünkü resimli kitaplar ortak bir proje alanı yaratıyor. Kitaba yazar, çizer ve editörle birlikte yön verme fırsatı buluyorsunuz. Sanırım üretim sürecinde özgür kalabildiğim için daha çok sevip sahipleniyorum. Bu aralar kendi kitabım üzerine çalışıyorum; hem yazıp hem de resimlediğim bir kitap yıllardır hayalimdi ve umarım bu sene içerisinde sizler de okuma fırsatı bulacaksınız. Özel olarak beni etkileyen birisi olmasa da ilham aldığım pek çok sanatçı var. Bazen sadece işleriyle değil hayatlarıyla da bana ilham oluyorlar. Duraklama dönemine girdiğim ya da tıkandığım zamanlarda, yaşamlarından bir şeyler izlemek ya da eskizlerine, çalışma ortamlarına bakmak bile bana şevk veriyor.
 
Tudem Yayın Grubu ile yollarınız nasıl kesişti?
Üniversitenin son yıllarında çocuk kitabı resimlemeye karar verdim ve bu konuda yönlendirilmeye, bilgi almaya ihtiyaç duydum. Bunun üzerine, Tudem'in İzmir'deki ofisine gidip eskiz defterlerimi bıraktım. Tam anlamıyla bir portfolyom bile yoktu diye hatırlıyorum. Ama şansım aslen İzmirli olmaktı sanırım. Onlar da bana, benim için uzun sayılabilecek ama aslında makul bir sürede geri dönüş yaptılar. Böylece, Tudem'de resimlediğim ilk kitap olan, Miyase Sertbarut'un yazdığı Saat Canavarı, 2015 yılında okurla buluşmuş oldu. Ardından da ilk resimli kitabım Yağmur Saçlı Kız (Çiğdem Gündeş) geldi. Birlikte en severek çalıştığımız proje ise, yine Çiğdem Gündeş'in kaleme aldığı Kırmızı Ayakkabı diyebilirim. Bu kitap bana yurtdışına açılma fırsatı da yarattı üstelik. Tudem Yayın Grubu'yla çok özel bir birlikteliğimiz var. Bundan sonra da birlikte güzel projelere imza atacağımıza inanıyorum.
 
 
Çevirmeni Zeynep Avcı'nın gözünden Ölüler, Diriler ve Deliler: Gotik Öyküler


GOTİK DÜNYASINDA BİR DENEYİM
 
Çeviri yaparken, elinizdeki yapıtın yazarıyla özel bir ilişki kurarsınız. Sadece sizinle onun arasında kurulabilecek bir ilişki. Yapıt uzunsa bir süre sonra yazar sizin için tanıdıklarınızdan biri hâline gelebilir. Herkes için böyle midir bilmiyorum ama benim için öyle.

Gotik edebiyatla bir iki ilişkim olmuştu. Bir zamanlar korkutmak için bu kadar (safiyetle) uğraşmalarını, çağımızda ise neredeyse hiç korkutamaz hâle gelmelerini tuhaf bir duyguyla karşılıyordum. Bir yandan mimariye, yaşam biçimine, edebiyata onca alışılmadık biçimler vermiş bu kadar güçlü bir akımın masumiyeti, öte yandan gelişmiş (!) uygarlığımızdan her gün biraz daha uzaklaşması hem üzücü hem de ibret vericiydi sanki. Çağdışı denmeliydi onlara. Anneannemin iç çekerek sıkça söylediği laf, ''Ne oldum dememeli ne olacağım demeli,'' doğruydu herhâlde.

Delidolu Yayınları tarafından gotik öykü antolojisi çevirmem istendiğinde ortada tek bir yazar olmayışı, değişik sesler duyacağım beklentisi cazip geldi doğrusu. Epeyce yanılacaktım. Evet, farklı yazarlar vardı listede, üstelik listeyi ben yapmıştım ama hepsi de bir ağızdan, insanları korkutmak istedikleri zaman yaptıklarını yapıyor, çocukça heyecanlarıyla beni ürkütmek için harikalar yaratıyorlardı. Her ne kadar önceleri korkunç gelmeseler de bir de baktım amaçlarını gerçekleştiriyorlar. Geceleri rüyama tuhaf yaratıklar sokmayı, uyandığım için sevinmemi sağlamayı başardılar. Çevirinin ortalarında, ''Ha...'' dedim kendi kendime. ''Sen misin onca klasik kalemi çağdışı diye küçümseyen? Şimdi pembe rüyalarına ne oldu diye düşün bakalım!''

Birbirinden güzel, birbirinden ustalıklı cümlelerle, betimlemelerle rüyalarıma neler kattıklarını anlatmayacağım. Okuyun, deneyin, görün. O dönemin etkisinin geçtiğini düşünmekle ne kadar haksızmışım, öğrendim. Korkutucu göstermeye çalıştıkları dünyaları hem ne kadar güzelmiş hem ne kadar masummuş ve o masumiyet insan ruhunun ne kadar derinlerine nüfuz ediyormuş... Bir olup bana unutulmayacak bir ders verdikleri için hepsine şükran borçluyum. Güzel bir ahbaplık ettik, gerisi de rüyaydı işte.


* Ölüler, Diriler ve Deliler: Gotik Öyküler / Yazan: Kolektif / Türkçeleştiren: Zeynep Avcı / Delidolu Yayınları / 2020 / 196 sayfa / Öykü / Yetişkin
 
 

Yoksa siz hâlâ Bayan Bixby ile tanışmadınız mı?

John David Anderson'dan, gönülleri fethedecek epik bir ''şehir içi'' yol romanı!

Üç Çocuk, Bir Öğretmen ve Unutulmaz Bir Gün...

Video için
tıklayın
 
 

'Kitap aşını pişiren' editör

Ali Bulunmaz, Editör Ne İş Yapar? kitabını gazeteduvar.com.tr'de değerlendirdi.

''Bir tutam Grimm Kardeşler, bir tutam Shaun Tan''

Adnan Saraçoğlu, Şakıyan Kemikler
'i Cumhuriyet Kitap'ta inceledi.  

 

• Umut Uçan, Frip'in Aşırı Israrcı Pırtlakları'nı maksatsinema.com için değerlendirdi: ''Her yaşa hitap eden evrensel bir hikâye''

• Serkan Parlak, Editör Ne İş Yapar? KitapEki için yazdı: ''Bir başucu kitabı''


• Aynur Kulak, Yarın Berbat Bir Gün'ü ajanliterer.com'da değerlendirdi: ''Günlük yaşamın tüm ağırlığınca yarının öyküleri''

• Özgür Taburoğlu, romanı Alışveriş Merkezinde Yaşayan Adam'ı KitapEki'ne anlattı: ''Modern insanın maneviyat arayışı''

• Ceyhan Uzanmaz, Hakim'in Yolculuğu-1 Suriye'den Türkiye'ye isimli çizgi romanı İyi Kitap'a yazdı: ''Bunun başıma geleceğini hiç düşünmezdim''

• Prof. Dr. Hasan Erkek, Sonsuzluk Kütüphanesi'ni KitapEki'nde inceledi: ''Sonsuzluk Kütüphanesi'nin Bilgeliği''


• Ayşe Yazar, Merhaba Ben Kitapedebiyathaber.net'de değerlendirdi:
''Ağaca çıkan keçinin oğlakları iş başında''

Mustafa Kemal Yılmaz, yazın serüvenini ve eserlerini ajandakolik.com'a anlattı: ''Yazdığım her şey yayınevine gitmeden önce kızımın onayından geçiyor''

• Aynur Kolbay, Selin Beni Terk Etti'yi Kitap Eki'nde inceledi:
''Unutulmayan ayrılıklar''

• Gökhan Yavuz Demir, Noel Baba'nın Takma Sakalı'nı İyi Kitap'ta değerlendirdi: ''Çok özel bir yeni yıl hediyesi''

• M. Banu Aksoy, Dodi Dişdostu'nu İyi Kitap'a yazdı: ''Herkesin dişine bir dodi lazım''
 
 
Tudem İstanbul ekibi satış yöneticilerimizden Buğra Doğan sizin için seçti:

HAKİM'İN YOLCULUĞU-1 SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE

Hayallerini gerçekleştirmek için çalışıp duran Hakim'in hayatı, 2011'de Suriye sokaklarında filizlenmeye başlayan Arap Baharı hareketi ile altüst olur. Korku hegemonyası ve baskıların artması sonucu işini kaybeden, üstüne üstlük sadece bir yaralıya yardım ettiği gerekçesi ile hapse atılan ve haftalarca işkence gören Hakim için ülkeyi terk etmekten başka çare kalmamıştır.
İlk olarak Şam'ın güney bölgesine yerleşip iş arayan Hakim, ülkedeki kaosun artması ve tekrar hapse girme endişesi ile önce Lübnan'a oradan Ürdün'e ve daha sonra da Türkiye'nin Antalya kentine ulaşır.

Ailesinden, arkadaşlarından uzakta tek başına kalmış bir adamın içinde kalan son umut kırıntıları ile verdiği yaşam mücadelesine tanıklık edeceğimiz Hakim'in Yolculuğu, üç ciltlik bir seriden oluşuyor. Serinin ilk kitabı, Hakim'in Suriye'den Antalya'ya ulaşana kadarki mücadelesini ele alıyor. Kitabın sayfalarında gezinirken, Suriye'de başlayan olayların ülkede nasıl bir şiddet ve kaosa dönüştüğünü hayretler içinde izleyecek; kendinizi Hakim'in yerine koyarak Türkiye sokaklarında dolaştığınızı hayal edeceksiniz.

Bana göre bu kitap, ülkemizde yaşayan mültecileri bir nebze olsun anlamamız ve önyargılarımızı kırmamız için büyük bir fırsat. Kapsamlı ikili görüşmeler ve incelikli bir ön hazırlık çalışmasının ardından yazılıp çizilen bu etkileyici eser, aynı zamanda insanlık için de büyük bir empati örneği oluşturuyor.

Sözlerimi, kitapta beni uzun süre duraklatan bir alıntıyla sonlandırmak istiyorum: ''Artık insanlar ne susmak istiyordu ne de boyun eğmek. Geri dönüşü olmayan bir noktaya gelinmişti.''


* Hakim'in Yolculuğu-1 Suriye'den Türkiye'ye / Yazan ve Resimleyen: Fabien Toulmé / Türkçeleştiren: Damla Kellecioğlu / Desen Yayınları / 2020 / 272 sayfa / Grafik Roman / Yetişkin
Sosyal medya aracılığıyla okurlarımızdan gelen yüzlerce paylaşım arasından birini seçtik. @dunya_kitapp'a bu güzel fotoğraf ve değerlendirme için teşekkür ediyoruz. 

Bir sonraki bültenimizde hangi takipçimiz yer alacak, biz de merakla bekliyoruz.  
 
 
İnsan, bir başkasına heyecanla, tutkuyla anlatacağı olaylar yaşamalı. Öyle güzel öyle ballandırarak anlatmalı ki bunları da, dinleyen mest olmalı, kendi yaşamış gibi hissetmeli. İşte ben bunun için yazıyorum galiba. Başımdan geçen acayip olayları, gözüm açık ve kapalı gördüğüm rüyaları, aklımla tuttuğum fikir balıklarını başkalarına da göstermek istiyorum. Yoksa asıl gayem; anlatılacak kadar güzel olaylar yaşamak, yaşamanın hakkını sonuna kadar vermek.

Ben kendimi bildim bileli okumayı, yazmayı, hayal kurmayı seviyorum. Bunu öğrenmek için ders çalışmama gerek olmaması da cabasıydı! Sanırım herkes bir şeyi çok iyi bilerek doğuyor. Diğerleri ''Vay, nasıl yazabiliyorsun?'' derken size, siz de bir başkasına ''Nasıl çizebiliyorsun, nasıl hızlı koşabiliyorsun, nasıl ezberliyorsun?'' gibi hayret dolu cümleler kuruyorsunuz. İnsan işte o çok iyi bilerek doğduğu şeyin farkında olmalı, keşfetmeli, şayet unuttuysa hatırlamalı.

Yazmasaydım çizerdim, dikerdim, pişirirdim, yontardım, iyileştirirdim, çözerdim, büyütürdüm, beslerdim, dans ederdim... İlla ki başka bir anlatı biçimi bulurdum. Anlatmak istediğini nasıl hangi formda sunduğunun bir önemi yok; asıl soru şu: ''Anlatacak bir şeyin ve onu sunmak için bir kabın var mı?'' Cevabın ''yok'' ise yola koyul ve aramaya başla.

Beyza Akyüz                                                                           
 
 
 
ARALIK ayında yayımlanan yeni kitaplarımızı
incelemek için tıklayın.
 
ARALIK ayında tekrar baskısı yapılan kitaplarımızı incelemek için tıklayın.
 
 
Turhan Selçuk'un çizgileriyle, siyasetin göbeğinde...

Desen'in, uzun ve titiz bir çalışmanın ardından gururla takdim ettiği ''Turhan Selçuk Seçkisi'', Türkiye'de sözsüz karikatürün öncüsü olan Turhan Selçuk'un mizahını genç nesillere de tanıtmak ve büyük ustanın kendi zamanının çok ötesindeki çizgilerine farklı bir bakış imkânı sunmak amacıyla tasarlanan nadide bir koleksiyon.
 
Selçuk'un, yıllar içinde çeşitli kitaplarda ve mecralarda yayımlanan siyah beyaz karikatürlerinin ayrıntılı bir kataloglama ve tematik düzenleme ile yayına hazırlandığı ''Turhan Selçuk Seçkisi'' üç kitaptan oluşuyor: Siyasetin GöbeğiManzara-i Umumiye ve İnsan Denen Garip Hayvan.
 
Seçkinin ilk halkası olan Siyasetin Göbeği, sanatçının, 1950-1995 yılları arasında, Türkiye'nin ve dünyanın seçkin gazete ve dergilerinde kendine yer bulan, bazıları farklı dönem ve mecralarda tekrar tekrar yayımlanarak yankı uyandırmış 80 karikatürünü bir araya getiriyor. 

Turhan Selçuk'un, sistemin genel bir portresini yansıtmak üzere koltuk sevdalısı siyasetçilere yer verdiği Siyasetin Göbeği; yoksulluğun, adaletsizliğin ve yozlaşmanın hüküm sürdüğü, gerçeklerin çarpıtıldığı bir siyasal düzeni odağına alıyor. İkiyüzlülüğün, açgözlülüğün ve çürümenin siyaseti nasıl ele geçirdiğini incelikle gözler önüne seren sanatçı, mizahın birleştirici gücüyle doğru bildiğimiz yanlışlara farklı bir perspektiften bakmamıza olanak tanıyor. Elli yıllık dünya düzeninde gerçekte çok az şeyin değiştiği üzerine bizleri düşündürüyor.
 
Sanat yaşamı boyunca karikatürün ne olduğu ve ne olması gerektiği üstüne kafa yoran Selçuk, toplumsal öngörü yeteneği ve zamanının ötesindeki eserleriyle günümüz okurlarını şaşırtmayı sürdürüyor.

''Turhan Selçuk Seçkisi''nin ikinci ve üçüncü ciltleri ilerleyen aylarda raflardaki yerini alacak. 
Delidolu'nun 2021 Yayın Kataloğu merak uyandırıyor!

Farklı içerik, anlatı ve sunum türlerinin zenginliklerinden beslenen eserleri okurlarla buluşturan Delidolu, yeni yılda yayımlayacağı kitapların yer aldığı yayın kataloğu ile 2021'e hızlı bir giriş yapıyor!

Koleksiyonundaki tüm eserler ve Delidolu yazarları hakkında ilgi çekici metinlerin yanı sıra ''mutfaktaki'' kitaplara ilişkin iştah kabartan bir içerik sunan Delidolu 2021 Yayın Kataloğu, sıradışı tasarımı ve içerdiği altı çizilesi alıntılarla, bir katalogdan çok daha fazlasını vadediyor.

Delidolu'nun 2021'de farklı dillerden ve coğrafyalardan sunacağı yeni kitaplardan birkaçı şöyle: Çağdaş Arapça edebiyatın öne çıkan isimlerinden Hoda Barakat'ın, kendisine Necib Mahfuz Roman Ödülü de kazandıran Akdeniz Sürgünü adlı romanı, George Saunders'ın Tilki 8 isimli resimli öyküsü, Patrick Ness'in Hakkında Hiçbir Şey Bilmediğim Şeyler adlı öykü derlemesi, John Boyne'un Gökyüzüne Uzanan Merdiven adlı romanı...

Delidolu 2021 Yayın Kataloğu'nu incelemek ve PDF formatında yüklemek için tıklayın.
Desen'in 2021 Yayın Kataloğu yine dopdolu!

Çizgiyle hikâyeyi buluşturan Desen'in 2021 Yayın Kataloğu resimli ve sessiz kitaplardan grafik romanlara, mangalardan karikatüre, her yaştan okura hitap eden çok özel bir koleksiyon sunuyor.

Türkiye'de sözsüz karikatürün öncüsü olan Turhan Selçuk, üç kitaplık özel bir karikatür seçkisi ile yeni yılda Desen'de! Usta çizer ve hikâye anlatıcısı Fabien Toulmé'nin üç ciltte anlattığı bir göç hikâyesi olan Hakim'in Yolculuğu; Frédéric Rébéna'nın, Françoise Sagan'ın büyük yankı uyandıran kitabından uyarladığı Hoş Geldin Hüzün ve Paco Roca'nın, yas ve hafıza gibi konularla okurun kalbine dokunduğu Ev adlı grafik romanı bu yılın öne çıkan kitaplarından. Yalınayak Gen'in 8. 9. ve 10. halkaları da yine yılın beklenenleri arasında yer alıyor.

Ek olarak, çok yönlü sanatçı Can Göknil'in Burçlar Kuşağı, Hakan Keleş'in Lilliputlar ve Gözen Kamaz'ın Ayışığı ve Gökyüzü Atlası adlı çalışmalarıyla Desen'in Türkçe resimli kitap koleksiyonu da genişlemeye devam ediyor.
 
Desen 2021 Yayın Kataloğu'nu incelemek ve PDF formatında yüklemek için tıklayın.
Yeni yıl Majanda'sız geçmez!

Geç kalmadınız! Yıl henüz yeni başladı. Kendinize bir iyilik yapın ve fazla vakit kaybetmeden hemen bir Majanda edinin.

''Bir Yıllık Eğlence Defteri'' Majanda 2021 ile yaratıcılığınızı konuşturacağınız, zamanı doğru ve verimli yönetme becerilerinizi geliştireceğiniz olağanüstü bir yıl sizleri bekliyor.

Yıldıray Karakiya ve M. Banu Aksoy'un ortak imzasını taşıyan Majanda 2021; bir günü, bir haftayı ve bütün bir ayı kapsayan etkileşimli içeriğiyle, ajanda kullanma alışkanlığı kazandıracak benzersiz bir kılavuz.

Alışılagelmiş tüm ajandalardan farklılaşan özgün tasarımıyla dikkat çeken Majanda 2021, yemek ve içecek tariflerinden tişört ve çanta tasarlamaya, renkli oyunlardan keyifli öykülere uzanan dopdolu sayfalarıyla yıl boyunca eğlenceyi garantiliyor!
Storytel'deki sesli kitap koleksiyonumuz genişliyor!

Sahilde, parkta, hatta bisiklet sırtında; Tudem'in kitapları dilediğiniz zaman kulağınızda...

Tudem Yayın Grubu'nun geniş kitlelere ulaşarak klasiğe dönüşen Çöp Plaza-1Sisin SakladıklarıKapiland'ın KobaylarıYuan Huan'ın KulübesiAlmarpa'nın Gizemiİstanbul PerisiKayıp Kitaplıktaki İskelet-1Mutluluk Sokağı, Bisiklet Yarışçıları, Ama Bu Çocuk Defolu, Süper Gazeteciler-1Parmak UçlarıYo-YoHayal SözleşmesiMavi ZamanlarAmber'in Zaman Kapsülü ve Savaş Atı (çok yakında!) isimli romanları Storytel'in sesli kütüphanesinde!

Yetkin Dikinciler gibi usta oyuncuların yanı sıra, deneyimli seslendirme sanatçılarının ya da yazarlarımızın kendi sesinden yayına hazırlanan sesli kitaplarımız, dünyanın her yerindeki Storytel aboneleri tarafından dinlenerek edebiyatın sınırlarını bir kez daha genişletiyor.

Sesli kitaplarımızı keşfetmek ve kendi sesli kütüphanenizi oluşturmak için Storytel'in web sayfasını ve sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın!
Kendi çöpünüze yabancılaşmamak için…

Ödüllü yazar Miyase Sertbarut'un sevilen romanı Çöp Plaza-130. baskısı ile 150.000'i aşkın okura ulaştı!
 
Yazar Çöp Plaza-1'de, apayrı iki dünyanın resmini çiziyor okurlarına. Bir yanda kentli seçkinlerin yaşadığı; kuşların, hatta böceklerin bile ziyaret edemediği, daima steril ve korunaklı Elit City, öte yanda zenginlerin çöplerini toplayarak günlük ekmeklerinin peşinde koşturan çocukların yaşam mücadelesi verdiği Gülova Mahallesi. En tepedekiler ve en aşağıdakiler... Birbirlerine yakın bölgelerde yaşam sürmelerine rağmen birbirlerini teğet geçen insanların günlük hayatlarından manzaralar...
 
Gerçeğin hayalle, insanlığın kötülükle savaşını gözler önüne seren bu sürükleyici roman, toplumdaki tabakalaşma ve eşitsizlik üzerine düşünme fırsatı sunuyor.
 
Miyase Sertbarut, geçtiğimiz yıl okurların yoğun ısrarına daha fazla dayanamayıp Çöp Plaza'nın devamını kaleme almış, kitap 2020'nin Mart ayında Çöp Plaza-2 Hayaller Hawaii adıyla raflardaki yerini almıştı.
 
Bu yıl üç hafta sürecek yarıyıl tatili, yüzbinleri etkisi altına alan Çöp Plaza kitaplarını okumak için kaçırılmayacak bir fırsat!

Bu indirim kaçmaz!

Üç haftalık yarıyıl tatili kapıda. Üstelik bu kez çocuklar evde bolca vakit geçirecekler...
Tatil kitapsız geçmez, #TatildeKitapOkumakGibisiYok diyenlere müjdemiz var!

İnternet kitabevimiz www.tudem.com'da ocak ayı boyunca TUDEM EDEBİYAT, TUDEM BAŞVURU, DELİDOLU, DESEN, UÇANBALIK ve BİLGİKÜPÜ markalarımıza ait tüm kitaplar
yüzde 30, TUDEM EĞİTİM, BLOKTEST ve UÇANBALIK EĞİTİM markalarımıza ait tüm kitaplar ise yüzde 20 indirimde!

​Üstelik 100 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

Bu büyük fırsatı sakın kaçırmayın, çocukları kitapsız bırakmayın!

Unutmayın, #TatildeKitapOkumakGibisiYok
Savaş Atı'ndan yükselen sözcükler hiç bu kadar etkileyici duyulmamıştı...
 
İngiliz çocuk ve gençlik edebiyatının üretken yazarı Michael Morpurgo'nun üç ödüllü başyapıtı Savaş Atı, usta oyuncu Yetkin Dikinciler'in seslendirmesiyle, bu ay Storytel'in sesli kitap koleksiyonuna ekleniyor.
 
Ünlü tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Yetkin Dikinciler'in karakteristik sesiyle sinemasal anlatım bütünlüğü zenginleşen Savaş Atı'nın, Storytel kanalıyla çok daha geniş bir okur/dinleyici kitlesine ulaşması hedefleniyor.
 
Her yaştan okurun kalbini fetheden bu duygu yüklü roman, Birinci Dünya Savaşı'nda yaşanan sıradışı olayları Joey adında bir atın ağzından aktaran çağdaş bir klasik. 

Morpurgo'nun Savaş Atı adlı eseri geçtiğimiz yıllarda Broadway ve Westend sahnelerine taşınmış, Steven Spielberg tarafından aynı isimle beyazperdeye de uyarlanmıştı.
Yazarlarımız, çevrimiçi okul etkinliklerinde okurlarıyla buluşmaya devam ediyor.

Okul etkinliklerinde yeni bir dönem başladı! Covid-19 salgını, her alanda olduğu gibi okulların yazar etkinliği anlayışında da önemli değişikliklere vesile oldu. Uzaktan eğitim döneminde hayata geçirilmeye başlanan çevrimiçi programlar, alışılagelmiş okul etkinliklerine deyim yerindeyse çağ atlattı. Başlangıçta, evde oturan öğrencilere sosyokültürel katkı sunmayı hedefleyen bu yayınlar, kısa bir sürede kendi dinamiklerini kurup âdeta yıllardır hayatımızdaymışçasına kök saldı. Yazarlar ve etkinlik yöneticileri tek bir oturum ve kısa zamanda yüzlerce çocuğa aynı anda seslenebilme olanağı buldu. Zengin etkinlik seçkisiyle her eğitim öğretim yılında binden fazla faaliyete imza atan Tudem Yayın Grubu yazarları, mart ayından bu yana pek çok etkinlik gerçekleştiriyor. Aynı gün Şanlıurfa'daki, Edirne'deki ve Yozgat'taki öğrencilerle bir araya gelebilmek yazarlara tarifi mümkün olmayan bir coşku hissettiriyor. 

Değişen düzene ve beklentilere hızla ayak uyduran Tudem Yayın Grubu, 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı'nın başlangıcından bu yana, yazarları ve çizerleri ile birlikte Türkiye'nin farklı il ve ilçelerinde hatta köylerinde çevirmiçi etkinlikler düzenlemeyi sürdürüyor. 

Çevrimiçi etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgi ve başvuru için bizimle iletişime geçebilirsiniz: [email protected]

Dopdolu içeriğiyle sektörde adından bahsettirecek Tudem Yayın Grubu Etkinlik Rehberi'ni incelemek ve PDF formatında yüklemek için tıklayın
Yeni yılda okuduğunuz kitapları kayıt altına almaya ne dersiniz?

Geçenlerde okuduğunuz kitabı bir arkadaşınıza mı önermek istiyorsunuz?
Hani şu, özgün hikâyesi ile sizi cezbeden, resimleri de çok etkileyici olan...
Yazarı İngiliz miydi acaba? Yoksa Arjantinli mi? Sahi, çizeri kimdi?
Daha yeni okumuştunuz oysa...

2021 yılında okuduğunuz kitapları unutmak yok!

Bunun için size harika bir önerimiz var: Küçük okurlar için Tudem'den Kitap Günlüğüm; yetişkin okurlar için ise Delidolu'dan Okuma Günlüğü

Gelin, azıcık şımartın kendinizi ve bu muhteşem günlükler ile yeni yılda okuma alışkanlıklarınızı bambaşka bir boyuta taşıyın!

Kitap Günlüğüm için tıklayın
Okuma Günlüğü için tıklayın
Yarıyıl tatilinde Tudem kitabevlerine uğramayı unutmayın, 3 AL 2 ÖDE fırsatını kaçırmayın!

Tudem Yayın Grubu, İstanbul Beşiktaş ve KadıköyAnkara Kızılay ve İzmir Alsancak'ta yer alan kitabevleriyle, her yaştan okurlara renkli ve ''güvenli'' bir alışveriş deneyimi vadediyor!

Üstelik ocak ayı boyunca tüm kitaplarda
3 AL 2 ÖDE fırsatıyla!

Uzman eğitimcilerimiz tarafından özel olarak hazırlanan yeni nesil soru bankaları, deneme sınavı setleri, onbinlerce okura ulaşan edebiyat eserleriyle bini aşkın eğitim ve kültür kitabının aktif olarak satışa sunulduğu Tudem kitabevleri ocak ayı boyunca, sokağa çıkma sınırlandırması kararına bağlı olarak, hafta içi belirli gün ve saatler aralığında hizmet vermeye devam ediyor.

Not: 3 AL 2 ÖDE kampanyası tüm markalarımızda geçerlidir. Düşük fiyatlı ürünün bedeli alışveriş tutarından düşülecektir.

Tudem kitabevlerinde buluşmak dileğiyle...

**************************************************************************

Sizin sağlığınız, bizim sağlığımız!

Normalleşme sürecinde, güvenle ve keyifle hayatımıza devam edebilmek için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Tudem kitabevleri olarak sizleri daima ''iyi kitap''larla buluşturabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Basit önlem ve kurallara uyarak kitabevlerimizde gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz.  

Tedbir amacıyla tüm ekip arkadaşlarımızın ve ziyaretçilerimizin maske takma zorunluluğu bulunduğu kitabevlerimize, sosyal mesafelendirme kuralları gereğince aynı anda en fazla iki müşteri kabul edilmektedir.  

Tüm kitabevlerimizde, çalışma takvimlerine göre açılıştan önce ve kapanıştan sonra olmak üzere gerekli hijyen önlemleri uyarınca düzenli olarak dezenfeksiyon çalışması yapılmaktadır.

Özlediğiniz kitap kokusunu yeniden içinize çekebileceğiniz keyifli bir alışveriş için tüm dostlarımızı kitabevlerimize bekliyoruz...
 
OCAK 2021 - TUDEM KİTABEVLERİ ÇALIŞMA TAKVİMİ

Tudem Beşiktaş Kitabevi: Pazartesi-Salı-Çarşamba-Perşembe-Cuma / 10.00-18.00
Tudem Kadıköy Kitabevi:
Pazartesi, Çarşamba, Perşembe, Cuma / 10.00-18.00
Tudem Kızılay Kitabevi: Pazartesi-Çarşamba-Cuma / 10.00-18.00
Tudem Alsancak Kitabevi: Pazartesi-Salı-Çarşamba-Perşembe-Cuma / 10.00-18.00
Denizler Altında Yirmi Bin Fersah'a ''SEN de OKU'' dokunuşu...

Türkçe çevirilerinden tanıdığımız editör Ümit Mutlu, bilimkurgunun babası olarak anılan Jules Verne'in yüzyıllara meydan okuyan klasiği Denizler Altında Yirmi Bin Fersah'ını, sinematografik bir üslupla yeniden anlatıyor.

Özenli ve titiz bir edisyonla ''SEN de OKU Klasikler'' koleksiyonundaki yerini alan bu sürükleyici fantazya, zamanının çok ötesindeki kurgusuyla, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin bireyler ve toplum üzerindeki etkilerine odaklanıyor.

Delilikle dâhiliğin kesiştiği gerçeküstü bir dünyaya dümen kıran roman, engin suların dibinde yatan rengârenk deniz canlıları ve bilimin kalbinde sakladığı mucizeleri gün yüzüne çıkararak hayal gücünün sınırlarını zorluyor.
Seran Demiral ''kafası karışık'' gençleri düşünmeye davet ediyor...

Gençliğin nabzını tutan eserleriyle okuru kalbinden yakalayan Seran Demiral'ın yazdığı Bizden Dünyaya, büyüme, kişilik oluşturma, kendini ve dünyayı keşfetme sürecinde sorularına yanıt arayanların düşünsel yolculuklarına rehberlik eden ''Kafası Karışıklar'' serisinin ikinci halkası.
 
Kendi tartışma ortamlarını yaratarak, zihinlerinde uçuşup duran soru balonlarını teker teker patlatan Kafası Karışıklar, hayatı yeni baştan keşfe çağırıyor. Yaşama, özgürlüğe, evrene ve insana dair eteğindeki bütün taşları döküyor.
 
Okurlarını, gündelik hayatın seyrine etki eden ciddi meseleler üzerine ''felsefe yapmaya'' çağıran bu merak uyandırıcı kitap, yüksek temposuyla gençler için felsefe alanında kaleme alınmış bütün eserlerden ayrışıyor.
İddia ediyoruz, bu kitabı sekiz kez okumak isteyebilirsiniz!

Hanzade Servi'nin yeni romanı Kumsal'ın Çizgili Dünyası, takıntılarından kurtulmaya çalışan on üç yaşındaki bir çocuğun komik, hüzünlü ve heyecan dolu yolculuğunu sayfalarına taşıyor.

Kumsal'ın dünyasında zaman çok hızlı geçmiyor. Çünkü yerdeki çizgilere basmaması, odasından çıkarken birkaç oyuncağına mutlaka dokunması, ellerini her seferinde sekiz kez yıkaması gerek. Aksi hâlde, onu bekleyen bir sürü ''lanetbozar rutini'' ile yüzleşmesi gerek!  

En iyi arkadaşının umursamazlığı, yaşlı bir kadının aşırı dağınık evi ya da yıllar önce yazılmış bir kitap, Kumsal'ı takıntılarından kurtarabilir mi? Yoksa tek ihtiyacı, azıcık cesaret mi?
''Mutluluk Tedavisine'' hoş geldiniz!

Kitapları 25 milyondan fazla satan ve 40 dile çevrilen İrlandalı yazar Eoin Colfer'ın yazıp ünlü çizer Matt Robertson'ın resimlediği Küçük Hekim, Tudem'in, okumaya isteksiz ve okuma güçlüğü çeken çocuklar için özel olarak hazırladığı ''SEN de OKU'' koleksiyonundaki yerini alıyor!
 
Depresyonu ve aile içindeki yansımalarını başarıyla anlatan bu sevimli öykü; özellikle çocukların bu durumdan nasıl olumsuz yönde etkilendiklerine ve bunun hangi yollarla çözülmesi gerektiğine eğiliyor.   

Psikoloji ile ilgili küçük ama temel bir giriş kitabı olarak da tanımlanabilecek eser, psikiyatristlerin gerçek hayatta ''ne iş yaptığına'' dair anlaşılır bir kaynak.
Ölüm tek seferliktir ama kaçmak sonsuza dek sürer...

Efsane yazar Sör Terry Pratchett'ın benzersiz yaratımı ''Diskdünya'' serisinin ilk kez Türkçeye çevrilen yeni kitabı Son Kıta, Avustralya'nın özgün coğrafyasını, tarihini ve kültürünü merkezine alan, zamanlararası bir yol hikâyesi.

Dünya çapında 100 milyonun üzerinde satan külliyatın yirmi ikinci halkası olan roman, ''Sihirbazlar ve Kahramanlar'' alt serisinin de altıncı serüveni.

Evrim, zamanda yolculuk, kabile kültleri, kadim mitler ve akılçelen gerçekler gibi derin mevzuları incelikli bir mizah anlayışıyla kalemine dolayan yazar, Son Kıta ile Disk'in en sevilen ''zoraki'' kahramanı Rincewind'i yeniden sahalara döndürüyor.
Maskeleri düşüren sivri dilli öyküler...

Esprili tarzıyla Caz Çağı'nın adından en çok söz ettiren yazarlarından Dorothy Parker, Türkçeye ilk kez çevrilen toplu öykülerinin ikinci cildi Çıplakları Giydir'de, varoluşun dramatik yanlarını, insani açmazları yine kendine özgü, diyalogların ağırlıkta olduğu ironik anlatımıyla sergiliyor. 

Pek çok Hollywood filminin senaryo ve diyaloglarına da katkıda bulunmuş olan Parker; insan ilişkilerindeki sorunları, yalnızlığı, iletişimsizliği, aşk ve kıskançlık krizlerini, karşılıklı oynanan rolleri ve kimi zaman acımasızlığa varan samimiyetsiz oyunları kalemine dolarken, hiçbir karakterine ayrıcalık tanımıyor. Kendi hata ve zaaflarına karşı kör olanlar, benmerkezciler, hesapçılar için tüm kaçış yollarını kapatan yazar, alaycılığı bir an olsun elden bırakmadan okuruna da kendisiyle yüzleşme fırsatı veriyor.
Turhan Selçuk'un çizgileriyle, siyasetin göbeğinde...

Desen'in, uzun ve titiz bir çalışmanın ardından gururla takdim ettiği ''Turhan Selçuk Seçkisi'', Türkiye'de sözsüz karikatürün öncüsü olan Turhan Selçuk'un mizahını genç nesillere de tanıtmak ve büyük ustanın kendi zamanının çok ötesindeki çizgilerine farklı bir bakış imkânı sunmak amacıyla tasarlanan nadide bir koleksiyon.
 
Selçuk'un, yıllar içinde çeşitli kitaplarda ve mecralarda yayımlanan siyah beyaz karikatürlerinin ayrıntılı bir kataloglama ve tematik düzenleme ile yayına hazırlandığı ''Turhan Selçuk Seçkisi'' üç kitaptan oluşuyor: Siyasetin GöbeğiManzara-i Umumiye ve İnsan Denen Garip Hayvan.
 
Seçkinin ilk halkası olan Siyasetin Göbeği, sanatçının, 1950-1995 yılları arasında, Türkiye'nin ve dünyanın seçkin gazete ve dergilerinde kendine yer bulan, bazıları farklı dönem ve mecralarda tekrar tekrar yayımlanarak yankı uyandırmış 80 karikatürünü bir araya getiriyor. 
''Yalınayak Gen'' efsanesinde son yaklaşırken...

Ünlü manga ustası Keiji Nakazawa tarafından yaratılan ve atom bombasının etkilerine dair tarihsel bir belge niteliği taşıyan ''Yalınayak Gen'' serisinin uzun yıllardır Türkiyeli okurlar tarafından merakla beklenen sekizinci cildi Ölüm Tacirleri, tarihe tanıklık ettirmeye devam ediyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda önemli bir dönüm noktası olan Hiroşima'nın bombalanmasını ve atom bombası ertesinde yaşananları küçük bir çocuğun gözünden aktaran bu gerçekçi manga, otobiyografik özellikler taşımasının yanı sıra savaşın trajedisini, yaşanan acıları ve her şeye rağmen dayanışmanın önemini vurguluyor.
Birinci sınıfın ikinci dönemi için gereken her şey bu sette!

Tudem Eğitim'in, öğretim programlarındaki değişikliklere göre hazırladığı 1. Sınıf 2. Dönem Seti, ilkokul birinci sınıf öğretmenleri ve öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu her şeyi içeriyor. Set, Kazanım Odaklı Hepsi Bir Arada Türkçe, Matematik ve Hayat Bilgisi, Evde 30 Dakika ve Genel Yetenek kitaplarından oluşuyor.

Öğretim programlarındaki kazanımlara göre düzenlenen Hepsi Bir Arada kitapları, özet konu anlatımları, alıştırmalar, etkinlikler ve çözümlü sorularla öğrenmeyi kolaylaştırıyor.

Öğrencilerin tüm derslerde gördükleri konuları pekiştirmeleri için hazırlanan Evde 30 Dakika, 16 hafta için 80 ev çalışması içeriyor. Genel Yetenek kitabı ise birinci sınıf öğrencilerine yönelik sözel yetenek, sayısal yetenek, şekil yeteneği ve çoklu yetenek sorularından oluşuyor. 
Test çözmede hız kazandıran nitelikli sorular

BilgiKüpü'nün ilköğretim öğrencileri için öğretim programlarına uygun olarak hazırladığı Tüm Dersler Soru Bankası kitapları öğretmenler ve öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Soru Bankaları, öğrencilerin derste öğrendiklerini pekiştirmesini ve kazanımların yerleşmesini kolaylaştıran, test çözmede hız kazandıran nitelikli ve özgün sorulardan oluşuyor. 6, 7 ve 8. sınıf Tüm Dersler Soru Bankaları, içerdiği yeni nesil sorularla öğrencileri sınavlara hazırlıyor.
Beceri Temelli Soru Bankası ile zorlukları aş, başarıya ulaş!

Tudem'in, Millî Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda benimsediği ''Beceri Temelli Eğitim Modeli''ne uygun olarak hazırladığı ''Beceri Temelli Soru Bankası'' kitapları ortaokul öğrencilerini başarıya ulaştırıyor.

5, 6, 7 ve 8. sınıflar için; Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler - T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük branşlarında; 8. sınıflar için ayrıca İngilizce branşında hazırlanan Beceri Temelli Soru Bankası kitapları, bilgi, beceri ve yeterliliği ölçen yeni nesil sorulardan oluşuyor.
 
Öğrenciler, okuduğunu anlama ve yorumlama, akıl yürütme, analitik düşünme, grafik ve tablo yorumlama, veri analizi, problem çözme gibi becerilerini Beceri Temelli Soru Bankası ile geliştiriyor.

Güncel öğretim programlarına uygun olarak hazırlanan kitaplardaki özel nitelikli bazı sorular, dipnotlar ve video çözümlerle destekleniyor. Soru numaralarının yanında ikonlarla gösterilen üç farklı türdeki dipnot; soruların çözümünde öğrencilere yol gösteriyor. 

Öğrenciler, ''öğreten soru'' niteliği taşıyan soruların yanındaki karekodu mobil cihazlarıyla okutarak çözüm videolarını izleyebiliyor, sorunun çözüm yolunu kavrıyor ve benzer sorularda daha az zorlanıyor.

Sınıfında Beceri Temelli Soru Bankası kitaplarını kullanan öğretmenler, kendilerine verilen akıllı dijital asistan AKAS şifresi sayesinde soruları akıllı tahtaya yansıtarak eğitimde teknolojiyi rahatça kullanıyor.

Beceri Temelli Soru Bankası kitaplarının tanıtım videosunu izlemek için tıklayın. 

 
İyi Kitap'ın 130. sayısı yayında!

Her daim ''iyi kitap''ların izini süren İyi Kitap'ın 130. sayısı, önceki yedi sayıda olduğu gibi, küresel salgın nedeniyle bir kez daha elektronik ortamda okurlarıyla buluşuyor.

Birbirinden renkli kitaplar ve nitelikli inceleme yazılarıyla dolu Ocak 2021 sayımızda, her zamanki gibi yine okurlarımızı ''iyi kitap''larla buluşturmaya devam ediyoruz.  
 
Tudem Yayın Grubu bünyesinde çıkarılan ve ücretsiz olan İyi Kitap
www.iyikitap.net, Issuu ve Magzter üzerinden okuyabilir, dilerseniz bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İyi Kitap'la ilgili güncel bilgilerden haberdar olmak için derginin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
 
 
Copyright © 2021, Tudem Yayın Grubu, tüm hakları saklıdır.
Bu e-posta, Tudem Yayın Grubu iletişim listesine kayıtlı olduğunuz için gönderilmiştir. 
 
TUDEM YAYIN GRUBU
1476/1 Sokak No:10/51 35220 Alsancak, Konak / İzmir
Tel: 0(232) 463 46 40 Faks: 0(232) 464 11 73

www.tudem.com 

 
İş bu bilgilendirme e-postalarımız 6698 sayılı kanun kapsamında ilgili maddelere uygun olarak yapılmaktadır. 6698 sayılı KVKK Kanunu kapsamında Kişisel Veriler ile İlgili Aydınlatma metnimize www.tudem.com/KVKK adresinden ulaşabilirsiniz.