Resim: Gülçin Günaydın
Her mevsimin tadı ayrı ama sonbaharı bir başka güzelleştirir kasım ayının gelişi. Son ''bahar'' rüzgârlarıyla duygularımızı dalgalandıran bir ayın bunca şiire, şarkıya, romana, filme konu edilmesi tesadüf değildir şüphesiz. Sanatın binbir renginden nasibini almış kasım ayı, en coşkulu karşılığını belki de edebiyatta bulur kendine...

10 yeni kitap ve 116 tekrar baskı ile baş döndürücü bir ayı geride bırakmanın sevincini paylaşıyoruz. Bu yıl 18. kez katıldığımız Frankfurt Kitap Fuarı heyecanı, Majanda 2022'nin yayına hazırlanma telaşı, TYT Soru Bankalarımıza gösterdiğiniz büyük ilgi derken, ekim ayını ''iyi ki''lerimizi çoğaltan hoş anılarla uğurladık.  

Her zamanki gibi yine dopdolu bir bültenle karşınızdayız: Frankfurt Kitap Fuarı çerçevesinde düzenlenen ''Dijital Fuar'' kapsamında yoğun bir görüşme trafiği geçiren yayın koordinatörümüz Begüm Özbayram ile Delidolu ve Desen markalarımızın yayın yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın, ''Dijital Dünya ve Değişen Fuar Anlayışı'' hakkındaki görüşlerini anlattı. Çocuk edebiyatındaki 30. yılını kutlayan Aytül Akal, ''Dünya Çocuk Kitapları Haftası''nın anlam ve önemi üzerine yazdı. Öte yandan, ''24 Kasım Öğretmenler Günü'' için hazırladığımız kitap seçkisi, öğretmenlerine duygularını kitaplar aracılığıyla iletmek isteyen okurlarımıza renkli ipuçları sunuyor. Yaklaşan Ara Tatilde çocukların evde kaliteli zaman geçirmeleri için önerdiğimiz alternatif öğrenme kaynakları da eğlenceli bir tatili garantiliyor!  

Bir de ajandanız için küçük bir hatırlatma notu düşelim: Geçtiğimiz haftalarda raflara giren Kim Bu / Lady Who kitaplarının yazarı Joan Kim Erkan, 27 Kasım Cumartesi günü saat 15.00'te Tudem Beşiktaş Kitabevi'nde okurlarıyla bir araya gelmeye hazırlanıyor. Uzun bir aradan sonra kitabevlerimizde düzenleyeceğimiz bu ilk imza gününü kaçırmamanızı öneririz.

2021'in son bülteninde buluşana değin, sağlıkla ve iyi kitaplarla kalın.
Frankfurt Kitap Fuarı'ndaydık.

Yayıncıların buluşma noktası Frankfurt Kitap Fuarı ''zorunlu'' bir aranın ardından 20 Ekim Çarşamba günü 73. kez kapılarını açtı. 80 ülkeden 2013 kurumun katılım gösterdiği fuarı, 5 gün boyunca 105 ülkeden 36 bin profesyonel ile 85 ülkeden 37 bin beş yüz tekil ziyaretçi gezdi. 

Tudem Yayın Grubu, Frankfurt Kitap Fuarı'na 18. kez katılmanın mutluluğunu paylaştı.

Genel Müdürümüz Sinan Çam ile Genel Yayın Yönetmenimiz İlke Aykanat Çam, ''Frankfurt'a yeniden hoş geldiniz!' başlığıyla düzenlenen fuarda; farklı ülkelerden yayıncı, yazar ve çizerlerle bir araya geldi. 
Dijital dünya ve değişen fuar anlayışı...

Pandemi koşulları, tüm kültür alanlarını olduğu gibi kitap fuarı anlayışını da değiştirdi, yeniden şekillendirdi. Bu bağlamda, dünyanın en önemli yayıncılık etkinliği sayılan Frankfurt Kitap Fuarı geçtiğimiz yıl ilk kez dijital ortama taşınarak kitap fuarı organizasyonlarının geleceği için öncü bir adım atmış oldu. 

Frankfurt Kitap Fuarı bir yıl sonra tekrardan fiziksel olarak düzenlense de, 2020'de başlatılan dijital fuar görüşmelerinin sayısı 2021'de katlanarak arttı.   

Fuarı Tudem Yayın Grubu adına takip eden ve farklı ülkelerden yayıncılar ile dijital toplantılarda bir araya gelen yayın koordinatörümüz Begüm Özbayram ile Delidolu ve Desen markalarımızın yayın yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın'a fuar izlenimlerini sorduk.
İki yıldır kitap fuarlarını dijital olarak gerçekleştiriyoruz. 2020 yılı, çalışma biçimlerimizi ve eski yöntemlerimizi değiştirmeye zorladı bizi. Her yıl ekim ayında düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı, yayıncılık dünyasının en önemli organizasyonlarından biri. Dolayısıyla bizlerde de büyük bir heyecan yaratıyor. Yayıncılıkta araştırma ve keşif her daim devam etse de fuar dönemleri bu heyecanı zirveye taşır. Tüm dünyada yayıncıların ve ajansların hangi kitapları ve yazarları öne çıkardığını gördüğümüz bir zaman dilimidir aynı zamanda. Bu sene de aynı heyecanla tüm görüşmelerimizi internet üzerinden yaptık. Dijital fuarın en önemli avantajı, zaman ve mekân engelini kaldırması. Bu nedenle ilk dijital fuarımızı yaptığımız andan itibaren, artık bu fuarların fiziksel olarak düzenlenseler de çağın bir gereği olarak mutlaka dijital olarak da gerçekleştirileceklerini anlamıştık. Kitap fuarlarının, dijitalin sunmadığı olanakları sunmak için kendilerini yenilemeleri gerekeceğini de düşünmüştük. Bunu gelecek senelerde daha da iyi görebileceğiz. Toplantılarımızda hem eski dostlarımızla daha uzun sohbet etme olanağı bulduk hem de daha önce zamansızlıktan görüşemediğimiz yayıncı ve ajanslarla görüşebildik. Dolayısıyla verimli geçtiğini söyleyebilirim. Fuarın sunduğu Master Class'lara da katıldık. Elbette kitaplara dokunamamanın, insanları yüz yüze görememenin verdiği bir hüzün oluyor ama dijital dünyanın sunduğu olanaklar, bizleri farklı yöntemler geliştirmeye, düşünme biçimimizi değiştirmeye devam edecek gibi görünüyor.

Ayşegül Utku GÜNAYDIN
Her ne kadar geçtiğimiz yılki toplantılarımızı, bir sonraki fuarda yüz yüze görüşebilmek umuduyla bitirsek de bu sene yine bilgisayarlarımızın başında kaldık. Belki kitapların kokusunu içimize çekip onlara dokunamadık ya da uzun ve keyifli sohbetlere dalamadık ama yine de birbirinden eğlenceli resimli kitapların arasında kaybolup farklı romanların anlık kahramanlarına dönüştük. Fiziksel olarak katıldığımız fuarlarda sınırlı zaman diliminde farklı yayıncılarla birçok kitabı keşfetmeye çalışsak da pandemi süreciyle beraber iyiden iyiye dâhil olduğumuz teknoloji sayesinde, daha çok yayıneviyle görüşüp daha çok kitabı inceleme olanağımız oldu. Bu süreçte hepimiz eski alışkanlıklarımızı bırakıp çevrimiçi görüşmelere kolaylıkla uyum sağlayabildik. Böylelikle hem zamandan hem de ekonomik kaynaklarımızdan tasarruf etmiş olduk. Geçirdiğimiz hızlı uyum süreci sonrası toplantılarımızı yine seneye yüz yüze görüşmek dilediğiyle sonlandırsak da açıkça görülüyor ki, fuarlara fiziksel katılım oranı giderek azalacak ve bunların yerini çevrimiçi görüşmeler alacak. Fakat, ne olursa olsun bizler her koşulda okurlarımız için yeni kitaplar seçip yeni yazarları koleksiyonumuza büyük bir heyecanla katmaya devam edeceğiz...

Begüm ÖZBAYRAM
Sahi, çocukluk neydi? 

Koray Avcı Çakman'ın ödüllü kitabı Gülen Sakız Ağacı20. baskısı ile 70 bin okura ulaştı!

Sakız ağaçları güler, martılar ağlar mı? Balıklar banyo yapar, korkuluklar hırka giyer mi? Peki ya, paranın olmadığı bir dünyada yaşamak mümkün mü? Arda'nın peşine takılarak yetişkinlerin çocukluk anılarına misafir olacağımız bu keyifli öykü kitabında şarkısı olmayan bir müzik kutusu, sirk yıldızı bir amca, paha biçilemez bir düğme bebek, ''şişkoburun'' bir okul müdürü ve daha pek çok sıradışı karakterle tanışıyoruz. 
TYT'ye Tudem kalitesi geldi!

Tudem Yayın Grubu, ana markası Tudem'le TYT, AYT ve lise yayınlarına da kaliteyi getirmenin haklı gururunu yaşıyor. 

1984'den bu yana nitelikli eğitim yayınları ile anılan Tudem'in hazırladığı TYT Soru Bankaları üniversite sınavına girecek adaylara başarının yolunu açıyor.

Tudem'in, alanında uzman eğitmenleri tarafından, ÖSYM'nin düzenlediği tüm sınavlar analiz edilerek hazırlanan Tudem TYT Soru Bankaları, yeni nesil sorularla zenginleştirilmiş ve sayıları TYT'deki ağırlığa göre belirlenmiş farklı zorluk seviyesindeki testlerden oluşuyor. Ayrıca, kitaplardaki tüm soruların video çözümlerine testlerin başındaki karekodlarla ulaşılabiliyor.

Şimdilik toplam 11 branşta yayımlanan Tudem TYT Soru Bankalarının konulara göre düzenlenen her bölümünde, zorluk seviyeleri değişen dört tür test yer alıyor.
Picasso'nun başyapıtları öykülerde buluştu...

Asuman Portakal'ın imzasını taşıyan Picasso'nun Gözleri, çok yönlü sanatçı kişiliği ile adını sonsuzluğa yazdıran ''dâhi'' ressam Pablo Picasso'nun yaşamından ve başyapıtlarından izler taşıyan öykülerden oluşuyor.

Picasso'yu bir kitap kahramanı olarak kurguya yerleştiren ve ona ait özgün sözlerle edebî anlatımını güçlendiren eser; ünlü sanatçının esin kaynakları ve yaratım süreci hakkında değerli paylaşımlarda bulunuyor.

Dünya sanat tarihine yön veren Pablo Picasso'yu günümüz çocuklarına tanıtmak amacıyla hazırlanan bu özel çalışma, gelmiş geçmiş en önemli ressamlardan birinin sanat anlayışı ve sanatsal ifade biçimleri hakkında fikir vermekle kalmıyor, anlattıklarıyla okurların dünya görüşünü de renklendiriyor.  
Mavisel Yener, ALMA 2022 Türkiye adayları arasında!

Dünyanın en önemli çocuk edebiyatı ödülü olan Astrid Lindgren Anma Ödülü (ALMA) adayları her yıl olduğu gibi bu yıl da Frankfurt Kitap Fuarı döneminde açıklandı.

71 ülkeden 282 yazar, çizer, öykücü ve proje sahibinin büyük ödül için yarışacağı Astrid Lindgren Anma Ödülü'ne, 2022 yılı için Türkiye'den Mavisel Yener, Aslı Der, Uğur Altun ve Deniz Üçbaşaran aday gösterildi.

Bu anlamlı ödül için, İTEF (İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali) tarafından aday gösterilen değerli yazarımız Mavisel Yener'i yürekten kutluyoruz.

2022 ALMA Ödülünü kazanan isim ya da kurum 22 Mart tarihinde gerçekleşecek bir basın toplantısında duyurulacak. 
Dinamik Soru Bankaları
okullardan büyük ilgi görüyor...


Tudem Eğitim'in Millî Eğitim Bakanlığı'nın Beceri Temelli Eğitim Modeline uygun olarak hazırladığı Dinamik Soru Bankaları, bilgiyi kullandıran, beceriyi geliştiren ve yeterliliği ölçen sorularıyla ilkokul öğrencilerine etkili ve dinamik bir öğrenme deneyimi sunuyor. 

İlkokul 2, 3 ve 4. sınıflar için Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler branşlarında hazırlanan Dinamik Soru Bankaları, yeni nesil sorularla zenginleştirilmiş iki farklı tip test ve deneme sınavı föylerinden oluşuyor. 

Kitapların sol sayfalarında yer alan ''Destekleyici Sütunlar'', soruların çözümünde öğrencilere yol gösteriyor. Dinamik Soru Bankaları'nda yer alan öğretici niteliği yüksek ve özel soruların çözümleri ise ''Video Çözüm'', ''Anahtar Soru'' ve ''Çözümü Yanıtlarda'' bölümlerinde veriliyor.
''Çünkü okumak asla sadece okumak değildir.''

Delidolu Yayın Yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın, Sanat Kritik'ten Abdullah Ezik ile Delidolu'nun #Okumak temalı kurmaca dışı eserler koleksiyonu üstüne konuştu.

Söyleşinin tamamını okumak için sanatkritik.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
 
 
 
EKİM ayında yayımlanan yeni kitaplarımızı
incelemek için
tıklayın.

 
 
EKİM ayında tekrar baskısı yapılan kitaplarımızı incelemek için tıklayın.
 
 
 
Majanda ile 2022'yi ''şimdiden'' planlamaya hazır mısınız?

Majanda; bir günü, bir haftayı ve bütün bir ayı kapsayan etkileşimli içeriğiyle, çocuklara zaman yönetimi ve planlama becerisi kazandırmayı hedefleyen çok yönlü bir kişisel gelişim rehberi.
 
Klasik ajanda anlayışına kattığı artı değerlerle başarısı okurlarca tescillenen Majanda, genel kültür sayfaları ve dopdolu etkinlik seçkisiyle 2022 yılında da yine eğlenceyi garantiliyor!

Majanda 2022, ''Anlat Kendini!'' teması çerçevesinde oluşturduğu disiplinlerarası yaklaşımla yeni ifade araçları üzerine yoğunlaşıyor; renklerle, sözcüklerle, çizgilerle, yaratıcı fikirlerle hayatı kolaylaştırmaya ve güzelleştirmeye yönelik pek çok ipucu paylaşıyor.

İddialıyız, 2022 sizin yılınız olacak!
Aytül Akal'ın kaleminden ''Dünya Çocuk Kitapları Haftası''...

''Çocuklarımızın severek okuduğu kitapları biz de okuyalım; böyle bir hakkımız var, kullanalım.''

Çocuk edebiyatındaki 30. yılını kutlayan Aytül Akal'dan, ''Dünya Çocuk Kitapları Haftası''nın anlam ve önemi üzerine görüşlerini aldık.

Kasım ayının ikinci haftasını ''Dünya Çocuk Kitapları Haftası'' olarak kutlama önerisini ilk kez 1917'de getiren kütüphane yöneticileri kuşkusuz ki artık hayatta değildirler. Ama çocuk kitaplarının önemini bilenler tarafından sevinçle karşılanan bu önerilerinin, yıllar içinde dalga dalga tüm dünyaya yayılarak etkisini sürdüreceğini daha o yıl
larda tahmin etmiş olmalılar. 
Yine bu güzel hafta içindeyiz. Aslında hatırlatma haftası bu yalnızca. Yoksa ister yetişkin ister çocuk olsun, hayatın her gününü çocuk kitaplarıyla iç içe geçirmek için çok neden var. Hayata dair ipuçları verir, kişiliği zenginleştirir, sorunları çözmede yol gösterir, özdeşimi güçlendirir, başkalarını ve kendimizi anlama yeteneği edinmemizi sağlar; bütün bunları yaparken eğlendirir, gülümsetir, insana kendini iyi hissettirir çocuk kitapları. Büyüdük diye çocuk kitaplarından mahrum bırakmayalım kendimizi. Çocuklarımızın severek okuduğu kitapları biz de okuyalım; böyle bir hakkımız var, kullanalım.
 
Çocuklar okuyor... İlgisini çekecek konularda, akıcı bir dille yazılmış, heyecan verici bir kitapla buluştuklarında okuyorlar. Son sayfalara geldiğinde kitap bitiyor diye üzülen çocuklar tanıdım. Ancak, kitaplara erişilebilirlik önemli, bunun için de devlet desteği gerekli. Kâğıt fabrikalarının yeniden kurulması, kitap basımında kullanılan malzemelerin dışa bağımlılıktan kurtarılması gerekir. Belki ''Dünya Çocuk Kitapları Haftası'', ülkemizde bu konuda da bir hatırlatma olarak kabul edilmeli.  

Uygar toplum olmanın başka yolu yok; okumalıyız. Çocuk kitaplarıyla başlamalı ve hiç bırakmamalıyız; hayatı anlamak, geleceği aydınlatmak için.
Ara Tatil için alternatif öğrenme kaynakları...

BilgiKüpü ''Genel Yetenek'' ve ''Akıl Oyunları'' kitapları, sunduğu alternatif öğrenme yaklaşımıyla ara tatilde kaliteli vakit geçirmek isteyen öğrencilerin ilk tercihi oluyor. 

İlkokul ve ortaokul düzeyleri için özel olarak hazırlanan bu kaynak kitaplar sayesinde çocukların sözel, sayısal ve çoklu yetenekleri ile şekil yeteneği kolayca ölçülüp değerlendirebiliyor. 

Sınavlara hazırlık döneminde destekleyici ve pekiştirici materyal olarak da değerlendirilebilecek bu kitaplar, öğrencilerin bildiklerini sınamasına ve yeni ufuklar keşfetmesine rehberlik ediyor.
Ara Tatilde kitapsız kalmayın!

Birinci dönem ara tatili kapıda.
Tatil kitapsız geçmez diyenleri Tudem Kitabevlerine bekliyoruz...

Tudem Yayın Grubu, İstanbul Beşiktaş ve Kadıköy, Ankara Kızılay ve İzmir Alsancak'ta yer alan kitabevleriyle, her yaştan okura renkli bir alışveriş deneyimi vadediyor!

Uzman eğitimcilerimiz tarafından özel olarak hazırlanan yeni nesil soru bankaları, deneme sınavı setleri, onbinlerce okura ulaşan edebiyat eserleriyle bini aşkın eğitim ve kültür kitabının aktif olarak satışa sunulduğu Tudem kitabevleri haftanın altı günü, 10.00-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Tudem Kitabevlerinde buluşmak dileğiyle...
Handan Gökçek'in Bebek-ler adlı oyunu yeniden sahneleniyor...

Üretken yazar Handan Gökçek'in Bebek-ler adlı oyunu, İzmir merkezli ÖBTT (Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu) tarafından sahnelenmeye hazırlanıyor.  

Gökçek'in kaleme aldığı oyunun yönetmenliğini Yılmaz Tüzün, başrolünü ise Yasemin Şimşek Tüzün üstleniyor.

Bebek-ler, 19 Kasım Cuma akşamı saat 20.30'da İzmir Han Tiyatrosu Ünal Gürel Sahnesi'nde prömiyer yapacak.

Oyun, toplum dışına itelenen, ötekileştirilen üç kadının kendileriyle ve toplumla yüzleşmelerini Patlıcan Bebek, Bez Bebek ve Porselen Bebek imgesiyle anlatıyor.
 
Bilet almak için:
Biletinial.com
#24 Kasım Öğretmenler Günü

Öğretmenlerin dünyasına açılan kitaplar...

Öğretmenler geleceği ellerinde tutan altın kanatlı kelebeklerdir. Çiçeklerin arasından hiç bıkıp usanmadan, yorgunluk nedir bilmeden durmadan uçarlar. Tek gayeleri vardır bu hayatta: o da kanatlarının altında taşıdıkları çocukları iyi birer insana dönüştürebilmek. Bu uğurda göze alamayacakları şey de yoktur üstelik. Peki ya, bizler onlara olan minnetimizi ve şükranımızı nasıl gösterdik, gösteriyoruz? Bizi daima doğruya, güzelliğe yönelten, geleceğe umutla ve gülen gözlerle bakmamızı sağlayan öğretmenlerimize gelin bu yıl sevgimizi kitaplarla anlatalım. ''24 Kasım Öğretmenler Günü''nde öğretmenlerimizi içtenlikle kucaklarken, duygularımıza sözcülük edecek kitaplar sayesinde bu özel günü çok daha anlamlı kılalım...

Öğretmenlerimize hazırladığımız kitap seçkisini incelemek için tıklayın
       Fotoğraf: Nihat Odabaşı
Joan Kim Erkan'ın imza gününde buluşalım!

Eylül ayında raflara giren Kim Bu / Lady Who kitaplarının yazarı Joan Kim Erkan, 27 Kasım Cumartesi günü saat 15.00'te Tudem Beşiktaş Kitabevi'nde okurlarıyla bir araya gelecek.

Rengârenk kitaplarla çevrelenmiş sıcacık bir ortamda, sosyal mesafelendirme kuralına uygun şekilde gerçekleştirilecek imza gününde Erkan, okurlarının sorularını da yanıtlayacak. 

Delidolu'nun iki dilde eşzamanlı olarak yayımladığı Kim Bu / Lady Who, 1959 yılında Galler'den, önce İstanbul'a sonra Aydın'a yerleşen Joan Kim Erkan'ın Türkiye'deki altmış yıllık hikâyesine odaklanıyor.
Pinokyo'ya ''Sen de Oku'' dokunuşu...

Carlo Collodi'nin ölümsüz eseri Pinokyo, ''Sen de Oku Klasikler'' koleksiyonu kapsamında, Mavisel Yener'in eşsiz anlatımıyla yeniden hayat buluyor.

Marangoz Gepetto ustanın tek hayali, bir oğul sahibi olmaktır. Bunun için kendisine ahşaptan bir kukla yapar. Pinokyo ismini verdiği kuklaya bir peri can verir. Pinokyo okul için gerekli olan eşyaları satın almak için babasından para alır ve yola düşer. Ancak yabancısı olduğu bu dünyada Pinokyo'nun merakı başına türlü belalar açar...
Kendinize, ''Benim duvardan farkım ne?'' diye sordunuz mu hiç?

Türkçenin nabzını tuttuğu eserleriyle tanınan Dilek Yardımcı, Benim Duvardan Farkım Ne? adını verdiği yeni romanında, küçük bir cezanın harikulade bir ödüle dönüşmesini gözler önüne seriyor. 

Düşündüren, sorgulatan ve bazen de kahkahalar attıran bu kitap, hiç bilmediğiniz yönlerinizi keşfedebilmeniz için sizlere ilham veriyor. 

Yazar, küçük Ayliz'in başından geçenlerle, yaşamın güzelliğini, farklılıkların zenginliğini ve dostluğun sıcaklığını yeniden hissettiriyor. 
Elif Çokkoşar'la tanışmaya... pardon, koşmaya hazır mısınız?

Ödüllü yazar Güzin Öztürk, ''Tek Başıma Okuyorum!'' koleksiyonuna dâhil olan yeni kitabı Süper Koşucu'da azmin, tutkunun ve kararlılığın bir hortum kadar güçlü olabileceğini mizahın gücüyle ve kendine has ritmik üslubuyla anlatıyor.

Elif, gerçekten çok ama çok hızlı koşuyordur. Öyle ki babası izin vermese bile Elif kendini koşmaktan alıkoyamaz. Hayallerinden vazgeçmeye hiç ama hiç niyeti yoktur. Koşmak ve hatta büyüyünce olimpiyatlara katılmak için düşlere koşar durur. Ta ki...

Hızıyla hortumlar yaratan Elif'in hikâyesi, koştura koştura okunacak kadar eğlenceli, hayallerinin peşinden koşacak çocuklara ilham verecek kadar da sevimli...
Haberciliği kolay mı sandınız?

Hanzade Servi'nin ''Sen de Oku'' koleksiyonuna eklenen yeni kitabı Çok İlginç Bir Haberim Var, insanlara ''bakmanın'' ve insanları ''görmenin'' önemini vurgulayan, sevimli bir hikâye anlatıyor. 

İpek'in başı, ev ödeviyle dertte. Çünkü öğretmeni çok ilginç bir haber yazmalarını istiyor. Ama kolay bir iş değil ki bu! Hangi haber ilginç? Hangisi sıradan?

Habercilik konusu üzerinden günümüz insanının ''ânı yakalayamama'' sorununa eğilen Servi; hem eğlenceli, hem öğretici hem de son derece eleştirel bir metne imza atıyor. 
Sokaktaki hayvanlar artık emin ellerde!

Duru, Cem ve Ali'nin bir derdi var: Kendilerine bir kulüp arıyorlar. Neyse ki bir gün Duru dâhiyane bir fikirle geliyor ve böylece Hayvan Koruyucuları Kulübü ortaya çıkıyor. İlk hedefleri ise ufak mı ufak, sevimli mi sevimli bir kirpi! Ama elbette, kurdukları kulübün dertleri bitmek bilmiyor. Ya koruyacak hayvan bulamazlarsa? Ya korunmaması gerekenleri de korumaya kalkarlarsa? Yine de, sorunları kendiliğinden çözülüyor; hem de üç bacaklı, sarı, çirkin mi çirkin bir köpek sayesinde!

Antonia Michaelis'in ''Küçük Yıldızlar'' - İlk Okuma Kitaplığı koleksiyonundan çıkan iki kitaplık ''Hayvan Koruyucuları'' serisi, çocuklarla sevimli ufak dostları arasında güçlü köprüler kuruyor; hayvanların dünyasını güzelleştirmek için küçük öneriler paylaşıyor. 
Ya en iyi arkadaşın bir ROBOT olsaydı?

Tudem okurlarının Benim Adım Hiç Kimse adlı ödüllü romanından tanıdıkları İngiliz yazar Frank Cottrell-Boyce, yeni kitabı Kaçak Robot'ta zorlu bir göreve girişiyor ve kaybedilmiş şeylerin arasında doğan imkânsız bir dostluğu eğlenceli bir hikâyeyle bağdaştırıyor.

Alfie insanlara elini verdi. Hayır hayır, elini uzatmadı; elini çıkarıp verdi. İnsanlar o ele bakakaldı, çünkü Alfie'nin eli son teknoloji harikası bir protezdi. Protez bir elin pek çok avantajı olsa da Alfie'nin hafızasındaki büyük bir gedik bu güzellikleri örtbas etti.
Fakat robot Eric'in eksikleri daha büyüktü: bir adet sol bacak, yerine getirilmesi gereken mühim bir vazifenin yoksunluğu, zihnindeki devasa karışıklık ve yitirilmiş bir hayat amacı...
Her kitap harika bir fikir ile yola çıkar.

Uçanbalık bu kez, her kütüphanede bulunması gereken olmazsa olmaz bir kitapla buluşturuyor okurları.

İngiltere'de 2022'de raflara girmeye hazırlanan Kitap Yapma Sanatı, orijinal dilinde basılmasından aylar önce, ilk kez Türkçede yayımlanıyor. Kitap yapmayı bir sanata benzeten bu renkli çalışma, bir kitabın -hatta tam olarak bu kitabın- fikir aşamasından tanıtımına, baskısından dağıtımına tüm yayım sürecini incelikle ele alıyor.

Çünkü kitap yapmak bir SANATTIR!..
Bir köpek kendine insan ''sahiplenmeye'' kalkarsa...

Panço, bir insan edinmek istiyor
ama işi zor! Çünkü etrafta çok fazla insan var
ve hangisini seçeceğine bir türlü karar
veremiyor. Acaba mükemmel insanı
nasıl bulacak? Yoksa bu imkânsızdan bile mi zor?

Gabriel Evans'ın yazıp resimlediği Panço Kendine İnsan Arıyor, insan-hayvan ilişkisine farklı açıdan değinen, sevimli mi sevimli bir hikâye!
''Acı da, sevinç de, aşk da davetsiz gelir.''

Ferda İzbudak Akıncı'nın yeni kitabı Kapıdaki Kadın, bir adamın zihninin dehlizlerinde gezindiren sürükleyici bir anlatı sunuyor.

Farklı iki paralel kurgu üzerinden ilerleyen roman, bir araba kazası ile açılır. Soyut adlı karakter hastanede yaşam mücadelesi verirken, belleği de orman, deniz ve çöl arketipleriyle neler olduğunu hatırlamak üzere geçmişe dair bir yolculuğa çıkarır okurları...

Yazarın yer yer bilinç akışı tekniğini de kullanıldığı kitabı, bir adamın geçmişine, yaşadığı tutkulu aşka ve 80 öncesi dönemin politik dünyasına yer verirken, bir yandan da GDO'suz tohum ve tarım gibi konuları ele alıyor.
Diskdünya dönmeye devam ediyor...

Kült yazar Terry Pratchett'ın efsanevi ''Diskdünya'' serisinin yirmi beşinci kitabı Gerçek, derin siyasi komploların düğümünü zekâyla çözmeye ant içmiş idealist muhabirlerin aydınlattığı yolda giden, dördüncü kuvvetin en kudretli günlerine saygı duruşunda bulunan, yazı ve söz dolu bir serüvene açılıyor. 

Çünkü Disk'in büyülü atmosferi yepyeni bir meslekle tanışıyor: Gazetecilik! Gerçeklerden asla şaşmayan idealist bir gencin önderliğinde, Ankh-Morporklular bile şaşırıyor bu hiç beklenmedik, dopdolu günlere...
Okuma Günlüğü koleksiyonumuz genişliyor...

Ziyaret ettiğiniz kitaplar sizde nasıl izler bırakıyor? Kitapların iç dünyanızdaki yansımalarını yazıya döker misiniz? Peki, bir okuma günlüğü tutmak okuma alışkanlıklarınıza neler katabilir?

Okuma Günlüğü, okuduğunuz kitaba dair unutmak istemediğiniz ayrıntıları, yorumları, anahtar sözcükleri, alıntıları ve sizde uyandırdığı çağrışımları not edip yıllar boyunca saklayabilmeniz için tasarlanan sade ve kullanışlı bir günlük.

Yepyeni edisyonuyla çok yakında raflarda yerini almaya hazırlanan Okuma Günlüğü, İzmirli sanatçı Gülçin Günaydın'ın imzasını taşıyan göz alıcı kapak tasarımıyla, hayvansever kitap tutkunları için hoş bir armağan seçeneği olarak da düşünülebilir. 
Eşsiz bir koleksiyon kitabı...

Uluslararası sanatçı Can Göknil uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni kitabı Burçlar Kuşağı'nda, çağlar boyu yıldızlara emanet ettiğimiz kaderlerimizin on iki öyküsünü doğu mitlerinden esinlenip yeniden kurguluyor; dünden bugüne varlığını koruyan zodyak inancını mitlerle bezeli görsel bir kitap hâline dönüştürüyor. 

Göknil, harika bir hediye alternatifi olarak da değerlendirilebilecek bu eserinde, yıllardır mitoloji bilimi üzerine sürdürdüğü araştırmalarını özgün bir yorumla birleştiriyor, yaratılış ve burçlara ait on iki mit ile her yaştan okura sesleniyor.
Turhan Selçuk'tan ''insanın doğası''na ayna tutan karikatürler...

İnsan Denen Garip Hayvan, grafik mizahın karikatürün evrensel dili olduğunu vurgulayan ve Türkiye'de sözsüz karikatürün öncüsü olan Turhan Selçuk'un, yıllar içinde çeşitli kitaplarda ve farklı mecralarda yayımlanan eserlerini temalarına göre yeniden düzenleyerek oluşturduğumuz serinin üçüncü kitabı.

Bu seçkide ustanın; insan doğasının açgözlü ve şiddete meyilli yapısını ele aldığı, kadın erkek ilişkilerini hicvettiği, sanat ve kültür dünyasından spora ve çarpık kentleşmeye, uzaydan bilim ve teknolojinin insan yaşamı üzerindeki etkilerine kadar farklı konulardaki karikatürlerine yer veriliyor. Zamanının çok ötesindeki bu karikatürler, pek çok durumun ve sosyal olayın günümüzde de hâlâ değişmediğini gözler önüne seriyor.
''Yalınayak Gen'' serisi tamamlanıyor!

Ünlü manga ustası Keiji Nakazawa tarafından yaratılan ve atom bombasının etkilerine dair tarihsel bir belge niteliği taşıyan ''Yalınayak Gen'' serisinin, Türkiyeli okurlar tarafından uzun yıllardır merakla beklenen onuncu ve son cildi Asla Vazgeçme, tarihe tanıklık ettirmeyi sürdürüyor. 

İkinci Dünya Savaşı'nda önemli bir dönüm noktası olan Hiroşima'nın bombalanmasını ve atom bombası ertesinde yaşananları küçük bir çocuğun gözünden aktaran bu gerçekçi manga, otobiyografik özellikler taşımasının yanı sıra savaşın trajedisini, yaşanan acıları ve her şeye rağmen dayanışmanın önemini vurguluyor.

İnsanlığın yeni nesli için bir güç kaynağı umuduyla hayat bulan Gen'in 25 dile çevrilen ve dünya çapında yankı uyandıran hüzünlü öyküsü; nükleer silahlanmaya ''hayır'' diyecek gücü geleceğe taşıyor, 20. yüzyılın en büyük vahşetlerinden birini unutmuyor ve unutturmuyor.
 
 

''Kitabın yolculuğunda editörün rolü!''

İnsanın kendini sürekli geliştirmesini gerektiren ve böylece zenginleşmesini sağlayan bu özel mesleğin zorluklarını ve olanaklarını geniş bir açıdan sunan Editör Ne İş Yapar?, farklı okur gruplarına sesleniyor.


Berna Akkıyal, Editör Ne İş Yapar?
Cumhuriyet Kitap için inceledi.

''Hayatın güzel olabilceyini biliyorum.''

Tilki 8'e not: Hislerim öyle yoğun ki aramızdaki mesafeyi kaybettim ve mektubunu belki de hakkını vererek anlatamadım. Beni affet dostum.


Burcu Yılmaz Tilki 8'i Sanat Kritik'te değerlendirdi.
Nişan Mesut Oyardı Neye Benzer Gelecek'i Sol Haber'de mercek altına aldı: Kimim ben? Ve Gelecekte ne olacak?

• Tuba Kumaş ve Ahmet Uzun Ajandakolik'te Gece Parlayan'ı konuştu: Hem yazarı hem de çizeri için çok özel bir kitap: ''Gece Parlayan''

Deniz Yıldırım, Fare ile DağCumhuriyet'te değerlendirdi: Halkın uyutan değil, uyandıran masallara ihtiyacı var. Gramsci'nin anlattığı da öyle bir masal...


Feryal Saygılıgil Akdeniz Sürgünü'nü İyi Kitap için inceledi: Akdeniz'de sürgün olmak

Hürriyet Pazar'dan Gizem Coşkunarda Beyza Akyüz ile söyleşti: Biz aslında hikâyenin değil evvela sesin peşine düşeriz 

• Y. Bekir Yurdakul Bir Gün Herkes...'i Cumhuriyet Kitap'ta değerlendirdi: Görünmesin derken...


Mehmet Özçataloğlu edebiyathaber.net için Alper Akal'la kısa bir söyleşi yaptı: Kimi yazarların kalemi çok kuvvetli olsa da hayal güçleri kısmen zayıf kalabiliyor

Sema Aslan Bir Gün Herkes...'i İyi Kitap için inceledi: Görmek ve kabul etmek...
 
 
Sosyal medya aracılığıyla okurlarımızdan gelen yüzlerce paylaşım arasından birini seçtik. @eelifbolatt'a bu güzel fotoğrafı ve değerlendirmesi için teşekkür ediyoruz. 

Bir sonraki bültenimizde hangi takipçimiz yer alacak, biz de merakla bekliyoruz.  
 
 
TYT'ye Tudem kalitesi geldi!

- Yeni nesil sorularla kavra ve pekiştir
- Tam TYT Ayarı testler ve deneme sınavlarıyla kendini sına
- Üstelik tamamı video çözümlü!

tudem.com ve Tudem bayilerinde!


Video için tıklayın
 
 
İyi Kitap'ın 138. sayısı yayında!

Her daim ''iyi kitap''ların izini süren İyi Kitap yine dopdolu bir içerikle karşınızda!

Birbirinden renkli kitaplar ve nitelikli inceleme yazılarıyla dolu Kasım 2021 sayımızda, okurlarımızı her zamanki gibi ''iyi kitap''larla buluşturmaya devam ediyoruz.  
 
Tudem Yayın Grubu bünyesinde çıkarılan ve ücretsiz olan İyi Kitap'ı 
www.iyikitap.net
Dergilik ve Magzter üzerinden okuyabilir, dilerseniz bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İyi Kitap'la ilgili güncel bilgilerden haberdar olmak için derginin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
 
 
​Copyright © 2021, Tudem Yayın Grubu, tüm hakları saklıdır.
Bu e-posta, Tudem Yayın Grubu iletişim listesine kayıtlı olduğunuz için gönderilmiştir. 

 
İş bu bilgilendirme e-postalarımız 6698 sayılı kanun kapsamında ilgili maddelere uygun olarak yapılmaktadır. 6698 sayılı KVKK Kanunu kapsamında Kişisel Veriler ile İlgili Aydınlatma metnimize www.tudem.com/KVKK adresinden ulaşabilirsiniz.