Resim: Berk Öztürk
Takvimler ekim ayını gösterse de, güneş bulutlara geçit vermeyip cömertçe parlamaya devam ediyor. Kendimizi hiç bitmeyecek bir yaz mevsimi hayaline kaptırsak da, sarı yapraklı sonbahar kapımızı çalmak için âdeta zaman kolluyor.  
 
Yepyeni umutlarla merhaba dediğimiz eylül ayı, okurlarımızla ''mesafeli'' de olsa doyasıya hasret giderdiğimiz, unutulmaz anılar biriktirme şansına eriştiğimiz bir ay oldu. Peşi sıra yayımladığımız kitaplar üzerine aldığımız sayısız e-posta ve sosyal medya iletisi, okurlarımızla buluşmayı ne çok özlediğimizi hatırlattı. Salgın nedeniyle ertelenen kitap fuarları bir süre daha gerçekleşemeyecek gibi görünüyor; ancak edebiyatın birleştirici ruhu ve sosyal medyanın gücü sayesinde yazarlar, okurlar ve yayıncılar tek yürek olmayı sürdürüyor.

Ekim ayını bizim için özel kılan bir diğer müjdeli haberse, yeni edisyonu merakla beklenen Öğretmenler İçin Kitap Rehberi. Editör ekibimizin özverili çalışmasıyla 7'ncisini hazırladığı Kitap Rehberimiz, 2020'nin başından bu yana okurlarımızın beğenisine sunduğumuz 50 yeni kitabımızın rehber sayfalarının eklenmesiyle daha da büyüdü, zenginleşti. Koleksiyonumuzdaki kitaplara ayna tutan, onları kapsamlı bir şekilde tanıtan ve içeriklerine dair soru ve etkinlikler barındıran bu benzersiz başvuru kaynağını mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz.

Kasım ayında yepyeni haberlerle, yine bu satırlarda buluşana değin, sağlıkla kalın.?
İyi okumalar...
Hicabi Demirci'ye İtalya'dan ödül!

Desen okurlarının, Çizginin Çizgisi ve Çizgili Dünya isimli kitaplarından tanıdığı çokyönlü karikatürist Hicabi Demirci, İtalya'da bu yıl 5. kez düzenlenen World Humor Awards (Dünya Mizah Ödülleri) yarışmasında, karikatür dalında ikinciliğe değer görüldü.

Sadece organizasyon tarafından seçilen sanatçıların davet üzerine gönderdikleri karikatürlerinin kabul edildiği yarışmanın bu yılki konusu ''Su, yaşamın kaynağı'' olarak belirlenmişti. 

71 ülkeden 250'nin üzerinde sanatçının katılım gösterdiği yarışmada dereceye girenlerin ödülleri 11 Eylül tarihinde İtalya'da düzenlenen törende takdim edildi. Demirci, ödülünü organizasyon başkanı Gianandrea Bianchi'nin elinden aldı. Değerli çizerimiz Hicabi Demirci'yi yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Mavi Karga Spor Kulübü Altyapı Takımı yarışlara geri döndü!

2017 yılından bu yana destek verdiğimiz Mavi Karga Spor Kulübü'nün Altyapı Takımı, Türkiye Triatlon Federasyonu'nun düzenlediği Oral B 2020 Yarışlarının birinci ayağına katıldı.

Pandemi sebebiyle yaklaşık dört aydır antrenman yapamamalarına rağmen yarışı iyi derecelerle tamamlayan sporcularımızı gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. 
Kelimelerle mücadele eden çocuklar, ''SEN de OKU'' koleksiyonu ile okuma sevgisi kazanıyor!

Tudem'in, okumaya isteksiz ve okuma güçlüğü çeken çocuklar için özel olarak hazırladığı ''SEN de OKU'' koleksiyonu, kitapları eğlenceli kılan bir okuma deneyimi vadediyor.

''SEN de OKU'' koleksiyonu, kitaplara mesafeli duran çocukların rahat okuyabilecekleri metinsel ve fiziksel özelliklere sahip, ilgilerini çekecek güncel konulara ve temalara değinen resimli kitaplardan oluşuyor.
 
Sade, kolay anlaşılır dili; okuma akışına yardımcı olması için özel olarak tasarlanmış yazı tipi; göz yorgunluğunu azaltıp metnin rahat algılanmasını sağlayan hafif renklendirilmiş kalın kâğıdı ve rahat okumayı üst düzeye taşıması için harfler, satırlar, paragraflar arası geniş boşluk kullanımıyla fark yaratan ''SEN de OKU'' koleksiyonu, okumaya isteksiz ve okuma güçlüğü çeken çocukları kitapların renkli dünyasıyla buluşturuyor.
 
İlk okuma seviyesinden başlayarak kolaydan zora doğru aşama aşama ilerleyen bir okuma yelpazesi sunan ''SEN de OKU'' koleksiyonu, çocuklara okuma zevkini yaşatıp onları yetkin okur olma yolunda cesaretlendiriyor. İlgi yaşı ve yıldızlarla belirtilen okuma seviyesi bilgileri sayesinde, çocuklarına uygun kitap seçiminde kararsız kalan ebeveynlere kılavuzluk edecek ''SEN de OKU'' koleksiyonu, yeni kitaplarla zenginleşmeyi ve büyümeyi sürdürecek! 

Koleksiyonu keşfetmek için 
tıklayın
Sam McBratney'yi sonsuzluğa uğurladık
 
Bugüne kadar 57 dile çevrilen ve 50 milyondan fazla okura ulaşan Bil Bakalım Seni Ne Kadar Seviyorum ile En Çok Hangimizi Seviyorsun? adlı resimli kitaplarımızın yazarı Sam McBratney hayata gözlerini yumdu. 

77 yaşında, Antrim Kontluğu'ndaki evinde sevenlerine veda eden Kuzey İrlandalı yazar, geride çocuklar ve gençler için kaleme aldığı elliden fazla kitap bıraktı.

McBratney'yi sevgiyi anlatan sıcacık öyküleriyle hatırlamaya devam edeceğiz...
''Çalışma Yaprakları'' ile kitap okuma eylemi yeniden tanımlanıyor…

Okumanın değiştirdiğine ve zenginleştirdiğine inanan Tudem Yayın Grubu, renkli kitap koleksiyonundan aldığı esin ve uzman öğretmenlerle kurduğu işbirliğinden hareketle ''Çalışma Yaprakları'' projesini hayata geçirdi.

Yayın grubumuzun koleksiyonunda yer alan kitapların çocuklar tarafından daha etkileşimli bir şekilde okunması ve okunan metinlerden farklı kazanımlar elde edilmesi amacıyla hazırlanan ''Çalışma Yaprakları'' özgün içerikleriyle de fark yaratıyor. Kitabı okumadan önce, okurken ve okuduktan sonra yanıtlanacak sorulardan oluşan ''Çalışma Yaprakları'', öğrencilerin okuduğunu anlama, yaratıcı düşünme ve yazma, kurgu oluşturma, hikâyeleştirme, eleştirel düşünme ve empati kurma becerilerine katkı sunuyor.

Çalışma Yaprakları nasıl bir okuma deneyimi vadediyor?

OKUMA ÖNCESİ Bölümü
Okuma eylemine geçmeden önce okurlara çeşitli sorular, etkinlikler ve ön araştırma önerileri sunuyor. Yönlendirmeleri takip eden çocuklar, metindeki ana temalar, duygular ve olaylarla ilgili beyin fırtınası ve değişik ön hazırlıklar yapmaya olanak buluyor.  

OKURKEN Bölümü
Bu bölüm, çocukların, metni ve onunla ilişkili görselleri okurken yorumlama, gözlemleme ve irdeleme becerilerini geliştiren; bir başka deyişle onları okumaya yakınlaştırarak kitap içerisinde adım adım ilerlemelerini sağlayan sorular ve etkinliklere yer veriyor. Buna göre okurlar, metnin içerisindeki herhangi bir bölümde okumaya ara verip eserin geri kalanına dair tah­minlerde bulunabiliyor ya da hikâyedeki bir karakterin genel kurguya göre nasıl dönüşüm geçirebileceği üzerine analizler yapabiliyor.

OKUMA SONRASI Bölümü
Bu bölümde ise, yaptıkları ön çalışmalarla yakın okuma eyleminin tüm gereklerini yerine getiren çocukların, okudukları metni ölçme ve değerlendirmelerine yarayacak sorular ve etkinlikler yer alıyor. Etkileşimin zirve noktasına tırmandığı bu bölüm, okurun metne nasıl bir yorum kattığını, metinden düşünsel ve duygusal olarak neler kazandığı­nı da açığa çıkarıyor.

Şu âna kadar 94 kitap için yayımlanan ''Çalışma Yaprakları''nın, ilerleyen dönemlerde yeni kitaplarla zenginleştirilmesi ve Tudem Yayın Grubu'nun bütün koleksiyonuna yayılması planlanıyor.

Okuma kültürümüzün gelişimine katkı sağlayacak bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen ''Çalışma Yaprakları''na tudem.com üzerinden ücretsiz olarak ulaşılabilir.
Kitap alışverişinde yepyeni bir dönem başlıyor: Önce incele sonra al!

Herhangi bir kitabevine gidince, aradığınız bir kitabın ya da çok daha fazlasının sayfalarını çevirmek, uzun uzun incelemek ve nihayetinde karar vermek kolay iş.

Peki ya eviniz kitabevlerine uzaksa? Ya da kitaplara sadece internetten erişebiliyorsanız?  

İşte o zaman, aradığınız ''kitap''a ulaşmak çok daha zorlaşıyor.
 
35 yılı aşan yayıncılık birikimiyle, okurlarının alışveriş alışkanlıklarını ve beklentilerini çokboyutlu olarak değerlendiren Tudem Yayın Grubu, kitapseverlerin önemli bir ihtiyacını gideriyor ve tamı tamına 989 kitabının ilk 16 sayfasını tudem.com üzerinden ücretsiz olarak paylaşıma açıyor. 
 
''Önce incele sonra al'' diyerek okurlarına yepyeni bir kitap alışverişi deneyimi sunan
 Tudem Yayın Grubu; çizgi romandan şiire, deneme sınav setinden yeni nesil soru bankasına; kültür yayınları kataloğundaki 790, eğitim yayınları kataloğundaki 199 kitabını çok daha yakından inceleme fırsatı tanıyor.

tudem.com sitesini tıklayın; önce inceleyin sonra alın!
 
 
Yazarımız Mustafa Kemal Yılmaz sizin için seçti:


BİR KAVANOZ MUTLULUK, Davide Calì - Marco Somà

Kitabımızın yazarı Davide Calì, çizeri Marco Somà. Dilimize Hilâl Aydın kazandırmış. Calì ve Somà ikilisi bu küçük resimli kitapta mahallenin kuşlarına boy boy kavanozlarda mutluluk satan bir güvercinin kısa mesaisine odaklanıyor.
 
Oldukça basit bir olay örgüsü gibi görünse de o kadar karmaşık düşünceler uyandırıyor ki insanda. Ancak itiraf etmem lazım, kafamın karışması kitabı okuduktan (hem de büyük bir zevkle!) sonra değil, internet üzerinde yayınlanmış değerlendirme ve tanıtımlara göz attıktan sonra oldu.
 
Bu değerlendirmelerin rengini dışavuran anahtar kelime ''tüketim''. Zira kitapta gerçekten de modern anlamda bir ''tüketim kültürü'' örneği ve hatta belki de ''eleştirisi'' var. Kimi zaman pazarlık ederek, kimi zaman şüpheyle, kimi zaman da büyük bir hevesle para karşılığı bir ''ürün'' satın alınıyor. İşi iyice karıştıransa finalde bu ürünün ''boş'' çıkması.
 
Fakat kendimi ne kadar zorlarsam zorlayayım, fevkalade güzel isimli kahramanlara (Baştankara, Kızılgerdan, Çıvgın vb.) ''cık cık'' edip parmak sallayamıyor, ya da kınayan gözlerle bakamıyorum. Buna ''sanatçı olduğunu düşünen'' ve ''acı çekmeden sanatçı olunmaz'' şeklinde basmakalıp diyebileceğimiz bir gerekçeyle mutluluk kavanozunu almayı reddeden Bay Sığırcık da dâhil (Yaratıcılık krizi çekerken hangimiz ne saçma fikirlerden medet ummadık ki, Bay Sığırcık!).
 
Zira mahallenin kuşlarının bu alışverişi yaparken zihinlerinden ne geçtiğine göz gezdirdiğimizde (''arkadaşlarıyla paylaşmak üzere'', ''torunlarına'', ''yeni yıl hediyesi olarak'', ''ne olur ne olmaz diyerek'') insanın kaşını kaldırabilecek tek bir sebep dahi göremiyoruz. Üstelik kavanozu edinirken yanlış bir iş de yapmıyorlar. Tek yaptıkları mutlu olmak için bir sebep aramak.
 
Türkçede hem olumlu, hem de olumsuz çağrışımlara sahip, ''bıçak sırtı'' diyebileceğimiz bir kelime var: ''bahane''. Çoğu zaman ''sahte özür ve mazeret'' anlamında kullanılsa da, ''Gönül ne kahve ister, ne kahvehane'' diye başlayan sözdeki gibi hoş kokulu bahaneler de eksik değil hayatta. İyi ki de değiller.
 
Mutlu olmak ve mutlu etmek için bahaneler bulabilme becerimiz doğanın bize bir armağanı belki de. Neden olmasın.


* Bir Kavanoz Mutluluk / Yazan: Davide Calì / Resimleyen: Marco Somà / Türkçeleştiren: Hilâl Aydın / Uçanbalık Yayınları / 2020 / 32 sayfa / Resimli Kitap / 5 yaş ve üzeri
 
 
Yetenekli illüstratörlerimizden Berk Öztürk ile ''çizginin ucunda''...


Berk Öztürk'ü resim yapmaya iten şey neydi?
Aslında bu sorunun kesin bir yanıtı yok. Kendimi bildim bile çiziyorum. Küçük yaşlarda ilk olarak halamın (kendisi de bir dönem çeşitli dergiler için çizgi roman hazırlarmış) ben oyalanayım diye önüme koyduğu boş kâğıtlar, kuru ve pastel boyalar etkili oldu diye anımsıyorum. Küçük çizim denemeleri yapmaya başlayınca, önce ailem daha sonra da ilkokul öğretmenim tarafından çizime yeteneğim olduğu fark edildi. Sonrasında da gerek yaşam tarzım gerek eğitim serüvenim hep çizim üzerine şekillendi. O zamanlar TV'de yayınlanan çizgi filmler, atari salonlarındaki Arcade oyunları, Ninja Kaplumbağalar figür oyuncakları ve saymakla bitiremeyeceğim pek çok şeye karşı aşırı bir ilgim vardı. Bütün bu görsellerin zihnimi ele geçirdiğini ve bana resim çizmek için ilham verdiğini, yol gösterdiğini söyleyebilirim.

Bağımsız çalışan bir çizer olarak gününüz nasıl geçiyor?
Çabuk geçiyor diyebilirim :) serbest zamanlı çalışmak dışarıdan kolay gibi görünse de kendi içinde zorlukları ve farklı dinamikleri olan bir disiplin gerektiriyor. Bu düzeni çok aşırı durumlar hariç genelde bozmuyorum. Gün içinde çizmem gereken işleri bir gün öncesinden planlayıp, ertesi günkü sabah rutinimden sonra da işe koyuluyorum. Aralarda mutlaka kısa molalar veriyorum. Ve zorunlu olmadıkça
 akşam sekizden sonra elime kalem almıyorum. Alırsam da sadece kendi kişisel çalışmalarım için. Sekizden sonra, bir sonraki gün için enerji toplayabilmek adına görsel hafızamı genişletecek/zenginleştirecek çeşitli oyun, film, animasyon, çizgi roman vb. ile ilgileniyorum… Bir dakika (!) hiç dışarı çıkmıyorum bu saydıklarıma göre… evet zor olsa da, bazen dışarı çıktığım oluyor tabii ki :)

Hayatı çizginin ucunda görmek nasıl bir duygu?
Güzel! Zaten aksini hiç deneyimlemediğim için bilmiyorum. Çizmeseydim nasıl biri olurdum, asla tahmin edemiyorum. Çizmek, hislerimi ifade edebildiğim en iyi ve etkili araç benim için...
 
Berk Öztürk'ün paletinden genelde ne tür işler çıkıyor? Çizim serüveninizde sizi
etkileyen özel bir isim oldu mu?

Başlarda çok daha karanlık, melankolik çizimler yapıyordum. Sonrasında, çocuk kitaplarıyla tanıştım ve önyargılarımı geride bırakıp bu alana odaklanmaya karar verdim. Başlayınca da kopamadım tabii. Uzun bir süredir de çocuk kitapları resmediyorum. Sürekli çizim tarzımı yenileyip kendi sınırlarımı zorlamaya çalışıyorum. Bildiğiniz gibi bir noktadan sonra hem sektör çizginize doyuyor hem de siz kendinizi tekrar etme eğilimine girip, dolaylı yoldan yıpranıyorsunuz. Hâliyle, insan kendini devamlı güncellemeli :) Bu arada, tarzından esinlendiğim pek çok çizer oldu. Tek tek isim vermem doğru olmaz çünkü çok isim var ama; Tony Sandoval, Benji Davies, Shaun Tan, Tim Burton, Edward Gorey'nin yeri bende ayrıdır.

Tudem Yayın Grubu ile yollarınız nasıl kesişti?
İlk olarak, 2016 yılında Koray Avcı Çakman'ın kaleme aldığı Sıra Sana da Gelecek isimli korku öykülerini resmetmiştim. Sonrasında Tudem'le ahenkli bir frekans yakalayıp, pek çok işbirliği gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. 
 
 
Çevirmeni ''Emili'' Ayşesu İlemre'nin gözünden Şakıyan Kemikler


Merhaba, Ben Ayşesu İlemre. Dört yıldır Emili İlemre mahlasıyla Tudem Yayın Grubuna çok güzel kitaplar çeviriyorum.
 
Çalıştığım kitapların hepsinde çok şanslıydım, hepsi birbirinden eğlenceli kitaplardı ama içlerinden beni en çok şaşırtan Shaun Tan'in Şakıyan Kemikler kitabı oldu. Kitabı elime ilk aldığımda beraber böyle bir zaman yolculuğuna çıkıp, sanat biçimlerini neredeyse bükerek bu kadar harmanlayacağımızı tahmin etmemiştim. Shaun Tan'in işlerinin ne kadar etkileyici olduğunu biliyordum, ancak artık defalarca duyduğum Grimm Masalları'nın beni zamandan ve mekândan koparabilme ihtimaline pek de inanmıyordum sanırım.
 
Genelde kitaplara çevirmenden çok okur gibi yaklaşmayı ve her bir cümleyi kendi okumak istediğim gibi çevirmeyi seviyorum. Bir yandan da tek bir metinle fazlaca zaman geçirirken en büyük eğlencem, yazarın zihnine girip kelimelerini neden seçtiğini, nasıl bir atmosfer, nasıl bir ritim yaratmak istediğini anlamaya çalışmak oluyor. Yazarın başka bir yer, zaman ve dilde yarattığı dünyayı kendi dilimde anlatma görevi, çok keyifli bir meydan okuma benim için. Şakıyan Kemikler kitabında ise daha da eğlenceli bir şey oldu, bu sefer karşımda zihnine girebileceğim yazarlar yoktu çünkü çevirmem gereken metinler yüzlerce yıl kulaktan kulağa anlatılmış, coğrafyaları aşmış ve sonunda bir antolojide toplanmış masallardı. Bu sefer zihnine girmem gereken kişi, bu masallardan ilgili kısımları seçip belirli anlarını heykelleştirmiş bir sanatçıydı ve seçtiği materyaller, renkler, anlar ile yanlarına yazmayı tercih ettiği cümleler arasında kurmak istediği bağı çözmeye çalışmak çok eğlenceli bir bulmacaydı.
 
Küçükken bu masalları defalarca okuyuşumu hatırlıyorum, en sevdiklerim Rapunzel ile Rumpelstiltskin'di ve beni en çok çeken yanlarının tam olarak anlayamamak olduğunu anımsıyorum. O zamanlardan aklımda kalan, bir gizem duygusuydu ama yıllar içinde bir sürü farklı versiyonunu deneyimlediğimiz masalların benim için artık o kilit duyguyu kaybettiğini sanıyordum. Shaun Tan, bugüne kadar yüzlerce kez resimlenmiş masallara yepyeni bir beceriyle bakıp, bambaşka şekilde görselleştirerek hepsine yeni bir kapı açmış. Kitap bu yüzden ''yeni'' ve kıymetli. Masallara kaybettiği kimliğini yeniden kazandıran, tekinsiz dünyalarını yeniden çizen bir macera. Ve ben de bu maceranın parçası olduğum için kendimi şanslı görüyorum. Çünkü bu kitap bana, anlatılmış en eski hikâyelere bile katacak yeni anlamlar olabileceğini gösterdi. Umarım Şakıyan Kemikler'i eline alan her okur da sayfaların arasında kemikleşmiş inanışlarına yeni bir yerden bakma cesaretini bulur.


* Şakıyan Kemikler / Kurgu ve heykeller: Shaun Tan / Türkçeleştiren: Emili İlemre / Desen Yayınları / 2020 / 192 sayfa / Resimli Kitap / Her Yaş
 
 


Ortaokulda başarının yeni adı: 3 Boyut

Bilgi grafikleri, alıştırma/etkinlik ve beceri temelli yeni nesil sorular içeren 3 Boyut kitapları, föy sistemi ile kullanım kolaylığı sağlıyor; ortaokulda başarının yolunu açıyor.

Bilgi için
tıklayın
 
 

''Bir ailenin geçmişi ve Suriye'nin yakın tarihi''

Ali Bulunmaz, Halid Halife'nin Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok romanını kulturservisi.com'da değerlendirdi.

''Mikro direnişin dehşet verici makro etkisi''

Aynur Kulak,
Phil'in Dehşet Verici Kısa Saltanatı ve Direniş'i rotka.org'da inceledi. 

 

• Hafize Çınar Güner, Selin Beni Terk Etti'yi Cumhuriyet Kitap'ta inceledi: ''Bir kentin tarihine şahit olmak - sahip çıkmak''

• Mehmet Özçataloğlu, Bir Matematik Hikâyesi'ni edebiyathaber.net'te değerlendirdi: ''Matematik korkulacak bir şey değilmiş''

• Nilay Kaya, Kar Kurdu ve Canavar İyi Kitap'a yazdı: ''İçimizdeki canavar''


Mehmet Atilla, Sen de Oku Klasikler koleksiyonu için yeniden anlattığı Gulliver'in Gezileri'ni İyi Kitap'a anlattı: ''Bir ağırlıktan kurtulma arzusu''

 Pınar Yeşilaltay Sevim, Yanlışlıkla Dünyanın Öbür Ucuna Uçan Çocuk'u medyaege.com.tr'de değerlendirdi: ''Normal olmak ya da olmamak''?

• Deniz Poyraz, Selin Beni Terk Etti'yi İyi Kitap'a yazdı: ''İlk aşklar, kırık kalpler ve yumurtalar''

• Toprak Işık, Bir Matematik Hikâyesi'ni İyi Kitap'ta inceledi: ''Matematiğin aydınlık hikâyesi''
 
 
Eğitim Yayınları Koordinatör Yardımcımız Pınar Camal sizin için seçti:


SARDUNYA, SARDALYA VE BİZİM SOKAK, Pelin Güneş
 ?
Eskimesine rağmen canlılığından hiçbir şey yitirmemiş görkemli bir konak, konağın güngörmüş sahipleri ve bahçesini dolduran çocuklar... 

Sevilen yazar Pelin Güneş bu sıcacık kitabıyla, dört bir yanımızın beton yığınlarıyla sarmalanmadığı, komşuluk ilişkilerimizin henüz yok olmadığı, hatırlarla dolu bir Ankara mahallesine götürüyor okurlarını. 

Arkadaşlık için akranlık şart mıdır? Eğer yanıtınız evetse, bu kitabı okuduktan sonra düşüncenizi değiştireceğinize eminim.

Her çocuğun üstün bir yeteneği vardır ve bununla dokunduğu tüm hayatları güzelleştirmeyi başarır. Bu kitabın sayfalarında ilerlerken, hayata çocukların dünyasından bakmayı deneyecek ve yaşamın bize sunduğu güzelliklerle kucaklaşmanın mutluluğunu hissedeceksiniz. 

Kentsel dönüşüme henüz tümden teslim olmamış bir mahallede, tek başına dimdik ayakta kalmayı başaran bir konakta başlayan öykümüz; eski bir minibüsün karavana dönüşme serüveniyle renklenecek ve ortak bir hedef uğruna çıkılan anlamlı bir Gelibolu yolculuğuyla da iyice hareketleneceğe benziyor...

Sardunya, Sardalya ve Bizim Sokak, Pelin Güneş'in esprili dili ve akıcı anlatımı sayesinde bir çırpıda, keyifle okunacak bir roman.

Sizlerin de bu kitabı, benim kadar seveceğinize eminim. 
İyi okumalar...


* Sardunya, Sardalya ve Bizim Sokak / Yazan: Pelin Güneş / Resimleyen: Gökçe Yavaş Önal / Tudem Yayınları / 2017 / 96 sayfa / Roman / 10 +
Sosyal medya aracılığıyla okurlarımızdan gelen yüzlerce paylaşım arasından birini seçtik. @mavi_kitapkulesi'ne bu güzel fotoğraf ve değerlendirme için teşekkür ediyoruz. 

Bir sonraki bültenimizde hangi takipçimiz yer alacak, biz de merakla bekliyoruz.  
 
 
Yazmak öncelikle seçmek ve ayıklamak işi. Yazılacak olanı arayıp bulmak, anlatılabilir yanlarını seçmek ve gereksiz sözcüklerden arındırmak zor ama keyifli bir süreç. Gerek yaşamın içinde sıçrayan, gerekse bilinmedik evrenlerden dökülen onca tohumdan birini seçtikten sonra nasıl sulayıp büyüteceğinize siz karar vereceksiniz. Verimliliği ve biçimi arasındaki dengeyi kurmak için elbette estetik bir beğeni kazanmışlığınız ve yaratmaya yönelik özel bir hızınız (festina lente) da olacak. Ancak çok önemli bir nokta daha var; hangi yörüngede gezineceğinizi belirlemek de işin püf noktalarından biri.

Ben bu yörüngeyi lise yıllarımdaki bir yolculukta belirledim. Güneş yeni doğmuştu. Kalabalık bir minibüsün içindeydim. Önce ilçe merkezine gidecek, oradan da dört bir yana dağılacaktık. Kimimiz otobüslerle uzaklara, kimimiz yürüyerek yakınlara. Küçük bir köyün içinden geçiyorduk. Yaşlıca bir adam elini kaldırıp minibüsü durdurdu. Genç bir kız da vardı yanında. Minibüs şoförü atladı hemen, adamın uzattığı kocaman valizi ve iki koliyi bagaja attı. Bu arada kız da binmiş, kapıyı kapatmıştı. Adam dışarıdaydı, cama iyice yaklaştı ve minibüs hareket edinceye kadar gözünü kırpmadan kıza baktı. Tek bir sözcük çıkmadı ağzından. Oldukça da yaşı varmış meğer, babasından çok dedesi yaşındaydı kızın. Yanaklarına süzülen gözyaşlarına güneş öyle bir vurdu ki onlarca kıvılcım oluştu birden. Ve her kıvılcımda ayrı öykü, ayrı kurgu...

Aradan yıllar geçti. O adamın gözyaşlarını unutmadım hiç. Oysaki birçok yakınımın, tanıdığımın gözyaşlarına tanık olmuşluğum da vardı, ancak o adamınkini unutamıyordum bir türlü. Tanıdık gözyaşlarının arkasındaki öyküleri az çok biliyordum çünkü. Onları tüketmek ve belleğin derinliklerine göndermek görece daha kolaydı. Ama yabancı gözyaşlarının arkasındaki öyküleri bilmiyor, durup durup yeniden üretiyordum.

Ve bir gün, tanımadığım biri gelip oturdu içime. ''Anlat onları,'' dedi, ''arınmak istiyorsan anlat! Önce bana, sonra başkalarına...'' Karşı çıkacak hâlde değildim, fakat bunu nasıl yapacağımı bilmiyordum. ''Yazarak. Kendi cümlelerinle...'' Zihnimde bir ışık çaktı birden. Roland Barthes'ın da benzer bir sözü olduğunu biliyordum: ''Sözcükler herkesin malıdır, ama cümleler yalnızca yazara aittir.'' Güven verici bir örtüşmeydi bu. Aradığım yörüngeyi bulmuştum. Gidip bir defter aldım kendime. Her şey hazırdı, içimdeki yabancı da...

Yazmasam olmazdı.

Mehmet Atilla 
                                                                                
 
 
 
 
 
 
Öğretmenler İçin Kitap Rehberi yenilendi

Tudem Yayın Grubu'nun ilkokul ve ortaokul öğretmenleri için hazırladığı Kitap Rehberi, a'dan z'ye yenilendi.

7'ncisini hazırladığımız Öğretmenler İçin Kitap Rehberi, 2020'nin başından bu yana okurlarımızla buluşturduğumuz 50 yeni kitabımızın rehber sayfalarının eklenmesiyle daha da büyüdü, zenginleşti.
 

Editör ekibimizin özenle hazırladığı bu rehber, öğretmenler için özel olarak tasarlanmış içeriğiyle, koleksiyonumuzdaki kitaplara ayna tutan, onları kapsamlı bir şekilde tanıtan ve içeriklerine dair soru ve etkinlikler sunan benzersiz bir başvuru kaynağı. 

Öğretmenler İçin Kitap Rehberi'ni incelemek ve PDF formatında indirmek için tıklayın.
18. Tudem Edebiyat Ödülleri'ne başvuruda bulunmak için son bir ay!
 
2003 yılından bu yana çocuk ve gençlik edebiyatımıza çağdaş ve özgün eserler kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen Tudem Edebiyat Ödülleri, 18. yılında çocuk edebiyatı alanında ve roman dalında verilecek.

Türkçe edebiyatın gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen yarışma, eserlerini yayımlatma imkânı arayan yazarlara fırsat tanıyor. 

18. Tudem Edebiyat Ödülleri'nin seçici kurul üyeleri, on yılı aşkın süredir çocuk ve gençlik edebiyatımızın nabzını tutmaya devam eden, daima ''iyi kitap''ların izini süren İyi Kitap dergisi yazarlarından oluşuyor. Aralarında eleştirmen, gazeteci, çevirmen, yazar, editör gibi farklı disiplinlerden gelen nitelikli isimlerin ''tarafsızlık'' ilkesini benimseyerek görev alacakları Tudem Edebiyat Ödülleri'nin 2020 seçici kurulunda; Doğan Gündüz, Mehmet Erkurt, Olcay Mağden Ünal, Sema Aslan ve Suzan Geridönmez yer alıyor.

Yarışmada birinciye 10.000 TL, ikinciye 7.500 TL, üçüncüye 5.000 TL para ödülünün yanı sıra, İzmirli heykeltıraş Ozan Ünal tarafından tasarlanan ödül heykelleri verilecek.

Son katılım tarihi 2 Kasım 2020 olan 18. Tudem Edebiyat Ödülleri'nde, dereceye giren dosyaların yayın grubumuzun çocuk edebiyatı alanında eserler veren Tudem markası tarafından yayıma hazırlanması planlanıyor.

Tudem Yayın Grubu'nun 35 yıllık yayıncılık birikiminin en değerli meyvelerinden biri olan Tudem Edebiyat Ödülleri, tarafsız duruşu, nitelikli eserleri ön plana çıkaran yapısıyla edebiyat dünyasının önemli referanslarından biri olma özelliği taşıyor.

Ayrınıtlı bilgi için
tıklayın
Zamana direnen kitaplar...

Tudem'in, Türk ve dünya edebiyatından özenle seçtiği ve zaman içerisinde okurların gözünde birer klasiğe dönüşen kitapları, yepyeni kapak ve sayfa tasarımları, özel ciltli baskıları ve yeniden gözden geçirilen metinleriyle ''Tudem Modern Klasikler'' adı altında toplanıyor. 

Yıllar içinde yüz binlerce okura ulaşma imkânı bulan bu özel kitaplarla ilk kez tanışacak olanların hayranlıkla karşılayacakları, seçkide yer alan eserleri daha önceden okuma fırsatı bulanların ise koleksiyonlarına katma ihtiyacı duyacakları ''Tudem Modern Klasikler'', aynı zamanda değerli bir armağan niteliği taşıyor. 

''Tudem Modern Klasikler'' koleksiyonunu keşfetmek için
tıklayın
Storytel'deki sesli kitap koleksiyonumuz genişliyor!

Sahilde, parkta, hatta bisiklet sırtında; Tudem'in kitapları dilediğin zaman kulağında...

Tudem Yayın Grubu'nun geniş kitlelere ulaşarak birer klasiğe dönüşen Çöp Plaza-1Sisin SakladıklarıKapiland'ın Kobayları, Yuan Huan'ın Kulübesi, Almarpa'nın Gizemiİstanbul PerisiKayıp Kitaplıktaki İskelet-1Mutluluk SokağıSüper Gazeteciler-1Parmak Uçları, Yo-Yo, Hayal Sözleşmesi ve Mavi Zamanlar isimli romanları Storytel'in sesli kütüphanesinde!

Deneyimli seslendirme sanatçılarının ya da yazarların kendi sesinden yayına hazırlanan sesli kitaplar, dünyanın her yerindeki Storytel aboneleri tarafından dinlenerek edebiyatın sınırlarını bir kez daha genişletiyor.

Sesli kitaplarımızı keşfetmek ve kendi sesli kütüphanenizi oluşturmak için Storytel'in web sayfasını ve sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın!
Okul etkinliklerinde yeni bir dönem başlıyor!

Covid-19 salgını, her alanda olduğu gibi okulların yazar etkinliği anlayışında da önemli değişikliklere vesile oldu. Uzaktan eğitim döneminde hayata geçirilmeye başlanan çevrimiçi programlar, alışılagelmiş okul etkinliklerine deyim yerindeyse çağ atlattı. Başlangıçta sadece evde oturan öğrencilerin entelektüel gelişimlerine katkı sunmayı hedefleyen bu yayınlar, yaklaşık üç ay gibi kısa bir sürede kendi dinamiklerini kurup âdeta yıllardır hayatımızdaymışçasına kök saldı. Yazarlar ve etkinlik yöneticileri tek bir oturum ve kısa zamanda yüzlerce çocuğa aynı anda seslenebilme olanağı buldu. 

Yeniliğin öncüsü Tudem!

Değişen düzene ve beklentilere hızla ayak uyduran Tudem Yayın Grubu, okullardaki yeni etkinlik anlayışını dikkate alarak baştan aşağı yenilediği Etkinlik Rehberi'yle, yine yayıncılık sektörüne iz bırakacak bir çalışma hazırladı. Yeni Etkinlik Rehberi'nde, okul öncesinden ortaokula, 12'si sadece çevrimiçi, 45'i çevrimiçi de uygulanabilir, toplam 83 etkinlik bulunuyor. Klasik ve çevrimiçi olmak üzere 23 yeni etkinliğin yer aldığı rehberde çizgi roman atölyesinden yaratıcı dramaya, sergi çalışmasından kent eğitimine uzanan onlarca farklı etkinlik, çocukları kitapların renkli dünyasıyla buluşturmayı hedefliyor. 

Dopdolu içeriğiyle sektörde adından bahsettirecek Tudem Yayın Grubu Etkinlik Rehberi'ni incelemek ve bilgisayarınıza indirmek için tıklayın.
Okula dönüş alışverişinde Tudem kitabevlerine uğramayı unutmayın!

Her yeni eğitim öğretim yılı, uzun okul ihtiyaç listelerini de beraberinde getirir. 35 yılı aşkın süredir güvenilir yayıncılığın öncüsü olmayı sürdüren Tudem Yayın Grubu, İstanbul Beşiktaş ve KadıköyAnkara Kızılay ve İzmir Alsancak'ta yer alan kitabevleriyle, ''Okula Dönüş'' heyecanında hem öğrencilerin hem de velilerin yardımcı kaynak ve okuma kitabı gereksinimlerini karşılamayı hedefliyor.

Uzman eğitimcilerimiz tarafından özel olarak hazırlanan yeni nesil soru bankaları, deneme sınavı setleri, on binlerce okura ulaşan edebiyat eserleriyle bini aşkın eğitim ve kültür kitabının aktif olarak satışa sunulduğu Tudem kitabevleri ekim ayı boyunca, haftanın yedi günü hizmet veriyor.

Tudem kitabevlerinde buluşmak dileğiyle...

**************************************************************************

Sizin sağlığınız, bizim sağlığımız!

Normalleşme sürecinde, güvenle ve keyifle hayatımıza devam edebilmek için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Tudem kitabevleri olarak sizleri daima ''iyi kitap''larla buluşturabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Basit önlem ve kurallara uyarak kitabevlerimizde gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz.  

Tedbir amacıyla tüm ekip arkadaşlarımızın ve ziyaretçilerimizin maske takma zorunluluğu bulunduğu kitabevlerimize, sosyal mesafelendirme kuralları gereğince aynı anda en fazla iki müşteri kabul edilmektedir.  

Tüm kitabevlerimizde, çalışma takvimlerine göre açılıştan önce ve kapanıştan sonra olmak üzere gerekli hijyen önlemleri uyarınca düzenli olarak dezenfeksiyon çalışması yapılmaktadır.

Özlediğiniz kitap kokusunu yeniden içinize çekebileceğiniz keyifli bir alışveriş için tüm dostlarımızı kitabevlerimize bekliyoruz...
 
EKİM 2020 - TUDEM KİTABEVLERİ ÇALIŞMA TAKVİMİ

Tudem Beşiktaş Kitabevi: Her Gün / 10.00-18.00
Tudem Kadıköy Kitabevi:
Her Gün / 10.00-18.00
Tudem Kızılay Kitabevi: Her Gün / 10.00-18.30
Tudem Alsancak Kitabevi: Her Gün / 10.00-18.00
''Karşılaştığın her şey sonsuzluğa açılan bir penceredir...''

Eserleriyle yüz binlerce okuru kucaklayan Mavisel Yener, bireysel ve toplumsal yazgılarımızda kitapların gücünü hissettirdiği yeni romanı Sonsuzluk Kütüphanesi'nde, insanlığın en kadim ve değerli bilgisinin kütüphanelerde saklı olduğunu anımsatıyor. 
 
Edebiyat tarihine yön veren nice klasik yapıta atıfta bulunarak; Pinokyo, Alice, Pippi Uzunçorap gibi pek çok ölümsüz kitap kahramanını ve onlara hayat veren ''hayal gücü yöneticisi''ni fantastik unsurlarla örülü bir kurguda buluşturan yazar, zamanı ve mekânı esneten, metinlerarası bir okuma deneyimi yaşatıyor. 
 
Gelecek yüzyıla damgasını vuracak yapay zekâ çalışmalarına da değinerek, bilimkurgunun büyüleyici dünyasına göz kırpan roman; kitapların değiştirici ve dönüştürücü etkisini merak uyandırıcı bir biçimde ele alıyor.
Gerçek cesaret cüssede değil, yürektedir!
 
Mustafa Kemal Yılmaz'ın yazıp Emre Karacan'ın resimlediği Pisi Pisi Paşa, ormanın en korkusuzu ve güçlüsü olarak bilinen Aslan Kral'a dahi şapka çıkartmayı başaran vakur ve mağrur bir kedinin, tesadüfî olmayan zaferini ele alıyor.   

Türkçenin folklor mirasından beslenen bu kısa ama derin öykü, Nâzım Hikmet Ran'ın kaleme aldığı masallardan birinde, Pisi Pisi Paşa adıyla anılan ''hikâyesiz'' bir kediciğe daha önce hiç anlatılmamış bir hikâye armağan ediyor. 
 
Tekerlemeler ve kafiyeli tekrarlarla ahenkli bir okuma sunan Pisi Pisi Paşa, cesaret olgusu üzerine düşündürürken, ''ordu'', ''zafer'', ''unvan'' gibi şatafatlı kavramlara da soru işareti koyuyor.
Kesişen hayatlar, canlanan efsaneler...

Koray Avcı Çakman'ın Tudem Edebiyat Birincilik Ödüllü romanı Almarpa'nın Gizemi, yepyeni kapak ve sayfa tasarımı, özel cildi ve gözden geçirilmiş metniyle Tudem Modern Klasikler koleksiyonu içinde yeniden okurlarla buluşuyor.
 
Kaunos... Köyceğiz'in ayaklı gölü... Sığla ağaçları... Karetta karettalar...  Mavi Ege ve kuşlar... Dostluk, gizem ve macera...

Koray Avcı Çakman, yayımlandığı günden bu yana yetmiş bini aşkın çocuğa ulaşan bu sürükleyici kitabında, çarpıcı ve bir o kadar da ilginç efsanelerle dolu heyecan verici bir maceranın kapılarını aralıyor.
Ezop Masalları'na ''SEN de OKU'' dokunuşu...

Mavisel Yener, asırları aşıp gelen ve sanatın her alanına esin kaynağı olan Ezop Masalları'nı, masal ve şiir türünü birleştirerek yeniden anlatıyor.

Boynuzlarıyla övünen geyik, aslan kovalamaya başlayınca başına gelmedik kalmıyor. Fare, aslana aş olacakken kahramana dönüşüyor. Tilkiyle Üzüm Salkımı, Karıncayla Ağustos Böceği, Maymunla Balıkçılar ve daha nice masal...
 
Büyük usta Ezop'un izinden yürüyerek geçmişle gelecek arasında edebiyat köprüleri kuran Yener, bir sandık dolusu masalla okurunu kucaklıyor.
Küçük kasabanın sakinleri büyük bir olayın heyecanında!
 
En azından, biri öyle.
Willow Falls kasabasında yaşayan Rory, 12. yaş günü için feci şekilde heyecanlı. Yapmasına izin verilecek yepyeni şeyler, yepyeni hayaller var. Hatta hayatı tamamen değişebilir. Artık koca bir kız oluyor ne de olsa; kim ona dur diyebilir? Belki de kaderi!
 
11 Yaş Günü kitabıyla tanıdığımız Wendy Mass, Sonunda 12 Yaş'ta, yine aynı kasabada geçen ama tamamen farklı karakterlerle ilerleyen, süper eğlenceli, matrak, çılgın mı çılgın bir büyüme hikâyesi anlatıyor.

Aman dikkat! ''Dilediğiniz'' şeyleri yaparken bir yerlerinizi incitmeyin sakın!
Dikkat! Çukurun bibinde bir köstebek var!

Eserleri ondan fazla dile çevrilmiş ödüllü yazar Cary Fagan, Bu İşte Bir Köstebek Var'la bambaşka bir Robinson Crusoe öyküsü anlatıyor.
 
Ailesinin taşınma fikrine büyük tepki gösteren ve öfkeyle evden fırlayan Danny, önüne bakmadan koşarken, dev bir inşaat çukuruna düşer. Bu dev çukurda, yanında okul çantasından başka bir şey yoktur. Düşünceler içerisindeyken, çukuru paylaşacağı şair ve filozof köstebek çıkar ortaya. Şimdi sakin olma ve durumu değerlendirme zamanıdır.
 
Fagan bu kitabında, bütün aileyi etkileyen kararları etraflıca tartışmanın, öfkeye yenilmeden sakince düşünmenin ve gündelik hayatta karşılaşılan sorunlara yaratıcı çözümler getirmenin önemine değiniyor.
Bu kadar Ben'i hesaba katmamıştım...

Guy Bass'ın yazıp Steve May'in resimlediği Bir Sürü Ben, Tudem'in, okumaya isteksiz ve okuma güçlüğü çeken çocuklar için özel olarak hazırladığı SEN de OKU koleksiyonundaki yerini alıyor!

Her derste dinozorların anlatılmasını, yemekhanede hep domates soslu makarna olmasını isteyen ama kendi isteklerini elde edemeyen afacan çocuk, artık buna bir son vermeye kararlıdır. Bir gün, herkesin kendisi gibi olmasını diler ve istediği gerçek de olur. Ertesi gün okula gittiğinde kendinden bir tane daha bulur. Kopyalarının sayısı her geçen gün katlanarak artar. Farklılıkların bir zenginlik olduğunu keşfeden çocuk, bu süreci durdurabilecek midir?

Bir çırpıda okunacak Bir Sürü Ben, büyüme sancılarına, okul hayatının inceliklerine ve farklılıkların güzelliğine vurgu yapan samimi bir öykü...
Gözlerini vitrinlerden kendine çeviren bir adamın hikâyesi 

Kurmaca dışı kitaplarıyla tanınan Özgür TaburoğluAlışveriş Merkezinde Yaşayan Adam'la, sosyal bilimlerin üzerine etraflıca kafa yorduğu meselelerini bu kez kurmacanın imkânlarından yararlanarak ele alıyor ve deyim yerindeyse bir ''ara biçim'' deniyor.

Yazar, modern insanın maneviyat arayışını; hayatını kalabalık bir alışveriş merkezi içinde, kimsenin yolunun düşmediği bir ''ara mekân''da sürdürmeye başlayan isimsiz bir adamın alışılmadık girişimi üzerinden anlatıyor. 

Okurunu gerçeklik kaygısı taşımayan bir anlatıyla karşı karşıya bırakan Taburoğlu; alışveriş merkezinin simgelediği tüketim, gösteriş, yapaylık eksenindeki yaşantıya karşı ''Yavaşlık Felsefesi'' aracılığıyla ulaşılabilecek alternatif bir varoluş biçiminin olup olmadığını sorguluyor.  
Maskeleri düşüren sivri dilli öyküler

Caz Çağı'nın en çok konuşulan cüretkâr kadınlarından biri olan Dorothy Parker, Delidolu Yayınları tarafından iki cilt hâlinde yayımlanacak ''Toplu Öyküler''i ile ilk kez Türkçede.

Amerikalı yazarın yirmi yedi öyküsüne yer veren ilk cilt Yarın Berbat Bir Gün, canlı şehir yaşamının genç, gösterişçi ve sığ sakinlerinin yanı sıra yaptıkları kötü seçimlerin bedelini ödeyen, hayal kırıklıklarıyla çevrelenmiş, çıkış yolu arayan sıradan insanların yaşamlarına odaklanıyor.
 
Bazı Hollywood filmlerinin senaryo ve diyaloglarında da imzası olan Parker, kadın erkek ilişkilerindeki iletişim sorunlarının doğurduğu ezeli savaşın ve komik diyalogların güncelliğini hâlâ koruduğu bu öykülerde, tüm maskeleri birer birer düşürüyor. İnsanın acınası ikiyüzlülüğünü, cehaletini ve türlü zaaflarını, keskin bir göz ve alaycı bir tebessümle gözler önüne seriyor.
Küçük mavi sandalyenin BÜYÜK macerası...

Cary Fagan'ın yazıp Madeline Kloepper'ın resimlediği Küçük Mavi Sandalye, sembolik değeri bulunan kimi nesnelerin, zamanda ve mekânda yolculuğa çıkıp farklı ellere geçtiğinde, nasıl bambaşka ihtiyaçlara seslenen yeni ''değer''ler kazanabileceğini gözler önüne seriyor.

Yaşam döngüsünden hareket ederek bir nesnenin ''kullanım ömrü'' üzerine düşündüren bu sevimli kitap, minikleri çevre bilinciyle ilişkili iki güncel kavramla tanıştırıyor: ''tekrar kullanım'' ve ''yeniden değerlendirme''.

İşlevi tanımlı bir nesnenin, hayal gücünün yardımıyla ne gibi yeni işlevler edinebileceğini anlatan öykü; çok boyutlu düşünmenin ve farklı deneyimlere açık olmanın dönüştürücü gücüne işaret ediyor.  
Diş fırçası kullanmıyorlar madem, başka bir canlı bulmalı hemen!

Elif Yonat Toğay'ın yazıp Damla Tutan'ın resimlediği Dodi Dişdostu, diş sağlığı ve bakımının önemini eğlenceli bir öykü aracılığıyla anlatan rengârenk bir kitap.

Dodi, fırçalayacak diş arıyor. Çöldeki DiliDışarıda fil, dişini kumlarla temizliyor; o zaman başka birini bulmalı diyor Dodi. Çayırdaki ONeBoyunÖyle zürafaya yaklaşıyor, ama onun da dişlerini başka biri temizliyor. Sincap, kedi, maymun, su aygırı; Dodi bir ağız dolusu diş bulmakta kararlı!
 
Dodi Dişdostu, gezegenimizdeki canlıların diş temizliğini nasıl yaptıklarına ve birbirleriyle olan ilişkilerine dair kıymetli bilgiler içeriyor. Ahenkli anlatımıyla da çocukların dil gelişimine katkı sağlıyor.
''Elinizde tutma isteği uyandıran'' masallar...

İki asrı aşkın süredir anlatılmasına rağmen hiç eskimeyen, sayısız uyarlamaya ilham verip değişik sanatsal formlarda tekrar vücut bulan Grimm Masalları; çokyönlü Avustralyalı sanatçı Shaun Tan'in ellerinde bu kez de ''masal heykel''lere dönüşüyor. 

Kurbağa Kral'dan Parmak Çocuk'a Grimm Kardeşler'in külliyatından yetmiş beş masalın özel olarak seçilen kısımlarının yer aldığı Şakıyan Kemikler, Shaun Tan'in bir avucun içine kolaylıkla sığabilecek şekilde, kâğıt hamuru ve kilden tasarladığı özgün heykelleri eşliğinde sunuluyor. 

Neil Gaiman'ın Shaun Tan ve sanatı üzerine yazdığı önsöz, Jack Zipes'ın ise Grimm Kardeşler hakkındaki giriş yazısıyla taçlandırdığı bu sert kapaklı özel koleksiyon kitabı; her yaştan okurunu, masalların yarattığı baş döndürücü bir düşsel eşikten geçiriyor. 

 
Ders derste öğrenilir, Evde 30 Dakika ile pekiştirilir

Tudem'in öğretim programlarına uygun olarak hazırladığı ev çalışması seti olan Evde 30 Dakika, hem yüz yüze hem de uzaktan eğitimde ilkokul öğrencileri ve öğretmenlerinin işini kolaylaştırıyor.  

İlkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıf müfredatında yer alan tüm derslerden 192 ev çalışması içeren Evde 30 Dakika kitapları, öğrencilerin 30 dakika gibi kısa bir sürede öğrendiklerini pekiştirmesini sağlıyor ve öğretmenlerin bir öğretim yılındaki tüm ev çalışması ihtiyacını gideriyor. 

Kitaplarda yer alan doğru-yanlış, boşluk doldurma, öykü tamamlama, görsel okuma, projeler ve açık uçlu sorular gibi 18 farklı tür alıştırma, öğrencinin okuduğunu anlaması, anladığını yorumlayabilmesi, yorumladığını kullanabilmesini sağlıyor. Haftalık kazanımlara odaklanan kitaplar sayesinde öğretmenler öğrencilerin gelişimlerini daha iyi takip edebiliyor.

İster çek kopar, ister ciltli kullanılabilen Evde 30 Dakika kitaplarında yer alan çalışmaların her biri 100 puan üstünden değerlendirilebilen kolay bir puanlama sistemine sahip. Veli ve öğretmen kontrolü için düzenlenmiş imza alanları, aile ve öğretmen işbirliğiyle öğrencilerin ev çalışması sürecini destekliyor.  
Öğrenme sürecinin üç temel aşaması bu kutuda!

BlokTest'in ilkokul öğrencileri için hazırladığı Öğrenme Kutusu, öğrenme sürecinin üç aşaması olan öğrenme-tekrar etme-sınama süreçlerini bir araya getiriyor. Öğretmenlerin öğrencilerine bilgi aktarmak, tekrar yaptırmak ve öğrenme düzeylerini değerlendirmek için ihtiyaç duydukları tüm içerikler BlokTest Öğrenme Kutusu'nda.

İlkokul 2, 3 ve 4. sınıf öğretim programındaki derslerin her birinden özet bilgiler, alıştırmalar ve yaratıcı etkinlikler içeren kitaplar, öğretmene ders anlatırken kolaylık sağlıyor. Öğrenciler Türkçe, Matematik ve Hayat Bilgisi derslerinin her biri için ayrı hazırlanan çek-kopar formatındaki Tekrar Testleri sayesinde, öğrendiklerini tekrar ediyor ve pekiştiriyor. Üstelik her bir testin sonucu BlokTest Mobil Ölçme uygulamasıyla tek tuşla okunuyor, sonuçlar öğretmenler tarafından saklanıyor. 

Öğrenme Kutusu'nda yer alan ve her biri 55 soru içeren 8 ayrı deneme sınavı da öğrenilen ve tekrar edilen bilgilerin yerleşme derecesinin sınanmasını, öğrencinin başarı düzeyinin objektif biçimde değerlendirilmesini sağlıyor. 
Sarmal sistemli yeni nesil deneme!

BlokTest ortaokul öğrencileri için yepyeni bir deneme sınavı seti hazırladı.
5, 6, 7 ve 8. sınıflar için Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler / T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve İngilizce branşlarında ve ayrıca tüm dersler için hazırlanan Kılavuz Deneme Setleri, beceri temelli yeni nesil sorular içeren deneme sınavlarından oluşuyor.
Branş setlerinde; Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri branşlarında yirmi soruluk 20 deneme sınavı, Sosyal Bilgiler / T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile İngilizce branşlarında ise on soruluk 40 deneme sınavı yer alıyor.

5,6 ve 7. sınıf Tüm Dersler Kılavuz Deneme Setleri 8 adet 80 soruluk deneme sınavından,
8. sınıf Tüm Dersler Kılavuz Deneme Seti ise, LGS konu-soru dağılımına uygun olarak, 10 adet 40 soruluk Sayısal ve 10 adet 50 soruluk Sözel deneme sınavından oluşuyor.

Yıllık öğretim planı ve müfredata uyumlu olarak ilerleyen, konulara göre ardışık şekilde planlanan Kılavuz Deneme Setleri, sarmal sistemiyle öğrencinin yeni kazanımları öğrenmesini, önceki kazanımları ise sistematik biçimde tekrar etmesini sağlıyor.

Sınıfında Kılavuz Deneme Setleri'ni kullanan öğretmenler ayrıca mobil cihazlara indirdikleri BlokTest Mobil Ölçme uygulamasıyla öğrencilerin cevap formunu tek tuşla okutuyor, tüm sonuçları saklayabiliyor, öğrencilerin ve sınıfların gelişim düzeyini hatasız bir şekilde ölçebiliyor.
Mobil Ölçme uygulaması sayesinde öğrenciler de cevap formlarını okutarak bireysel başarılarını görebiliyor.
Öğrenmek için gereken her şey bir arada!

BilgiKüpü'nün ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler branşlarında hazırladığı Yeni Nesil kitapları; öğrenme, tekrar etme ve pekiştirme süreçlerini tek kaynakta topluyor. 

Pratik ve akılda kalıcı konu özetleri, alıştırmalar ve etkinliklerden oluşan öğretici çalışmalar, zengin içerikli tekrar çalışmaları ve yeni nesil sorularla harmanlanmış pekiştirme testleri içeren Yeni Nesil kitapları sayesinde, ortaokul öğrencileri; okuduğunu anlama, problem çözme, akıl yürütme becerilerini geliştiriyor.


 
İyi Kitap'ın 127. sayısı yayında!

Her daim ''iyi kitap''ların izini süren İyi Kitap'ın 127. sayısı, önceki dört sayıda olduğu gibi, küresel salgın nedeniyle bir kez daha elektronik ortamda okurlarıyla buluşuyor.

Birbirinden renkli kitaplar ve nitelikli inceleme yazılarıyla dolu Ekim 2020 sayımızda, her zamanki gibi yine okurlarımızı ''iyi kitap''larla buluşturmaya devam ediyoruz.  
 
Tudem Yayın Grubu bünyesinde çıkarılan ve ücretsiz olan İyi Kitap
www.iyikitap.net, Issuu ve Magzter üzerinden de okuyabilir, dilerseniz bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İyi Kitap'la ilgili güncel bilgilerden haberdar olmak için derginin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
 
 
Copyright © 2020, Tudem Yayın Grubu, tüm hakları saklıdır.
Bu e-posta, Tudem Yayın Grubu iletişim listesine kayıtlı olduğunuz için gönderilmiştir. 
 
TUDEM YAYIN GRUBU
1476/1 Sokak No:10/51 35220 Alsancak, Konak / İzmir
Tel: 0(232) 463 46 40 Faks: 0(232) 464 11 73
www.tudem.com 
 
?
İş bu bilgilendirme e-postalarımız 6698 sayılı kanun kapsamında ilgili maddelere uygun olarak yapılmaktadır. 6698 sayılı KVKK Kanunu kapsamında Kişisel Veriler ile İlgili Aydınlatma metnimize www.tudem.com/KVKK adresinden ulaşabilirsiniz.