Resim: Gözde Eyce
Acısıyla tatlısıyla hayatımızda köklü değişikliklere neden olan, keskin virajlarla dolu bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Pek çoklarımız 2020'in bize getirdiklerinden çok götürdüklerini anımsayacak olsa da, yaşanan yaşanmıştır deyip umutla geleceğe bakmak en doğrusu. Her yıl aralık ayında, geçmiş ayların bilançosunu çıkarmak adettendir. 2020, yayıncılık adına dalgalanmalarla geçen bir yıl gibi görünse de, pandeminin yarattığı kriz ortamında filizlenen sanal kitap fuarları, çevrimiçi yazar etkinlikleri, panel ve seminerler vb. gibi dijital kaynaklı birçok ilke tanıklık ettirerek, hızlı adımlarla yeni ve ayakları yere sağlam basan bir yayıncılık anlayışının da gelişmesine katkıda bulundu. E-kitap ve sesli kitap çalışmalarının da hız kazandığı bu süreç okur alışkanlıklarını çeşitlendirdi, zenginleştirdi. Kısacası, şimdi tam olarak fark etmesek de, 2020 için ileride yayıncılık için bir dönüşüm yılı olarak bahsedeceğimiz kesin.
 
Tüm insanlığın 2021'den beklentileri büyük. Elbette önceliğimiz sağlık ama ruhumuzu edebiyatla besleyeceğimiz kitaplar da olmazsa olmazımız. Her zamanki gibi okumanın iyileştiriciliğine inanıyor ve yeni yılın, yolumuzu daima iyi kitaplarla kesiştirmesini ümit ediyoruz. Her türlü sosyal mesafe ve hijyen önlemi ile güvenli bir alışveriş ortamı sunan Tudem Kitabevleri, geçen yıllarda olduğu gibi yine #EnGüzelHediyeKitap coşkusuyla ziyaretçilerine ışıl ışıl bir alışveriş deneyimi vadediyor. Üstelik aralık ayı boyunca, yüzde 30'a varan indirim fırsatıyla... Yeni yıl için geri sayım yaptığımız bugünlerde, ruhumuzu canlandıran ''yenilik'' duygusunun katlanarak artması ve edebiyatla yeniden hayat bulması en büyük temennimiz. Umarız 2021, tüm okurlarımıza olağanüstü edebî keşifler yaşatacak, sağlık ve mutluluk dolu bir yıl getirir. Herkesin, kendine ve sevdiklerine kitap armağan edeceği, mutlu bir yılbaşı ve sağlık dolu bir yeni yıl geçirmesi dileğiyle. 

Yeni yılda da hep ''iyi'' kitaplarla, Tudem'le kalın.
Tudem'den, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmaya yönelik anlamlı bir işbirliği!

Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Yönetim Kurulu öncülüğünde, Tudem Yayın Grubu'nun katkılarıyla okurla buluşan Merhaba Ben Kitap, sayfalarında yer verdiği deneyim odaklı yazılarla, duyarlı anne babaların ve öğretmenlerin yolunu ışıtıyor, çocukları sözcüklerin büyülü dünyası ile tanıştırmanın mutluluğunu paylaşıyor.

Çocuklar için daha iyi bir gelecek düşleyen, bu umudu herkesle paylaşma arzusuyla tek yürek olan 65 yazar ve 30 çizeri bir araya getiren Merhaba Ben Kitap, okuyan nesiller yetiştirmeye katkıda bulunmak amacıyla yayına hazırlanan özel bir derleme.

Çocuk yazınımızın hemen her alanında emek veren değerli isimlerin konferans, panel ve söyleşilerde sıklıkla karşılaştıkları, ''Çocuğum hiç okumuyor. Ona okumayı nasıl sevdirebilirim?'' sorusundan esinle hayat bulan bu renkli kitap, okumak üzerine kaleme alınmış anılardan, anlatılardan ve önerilerden oluşuyor.  
Sisin Sakladıkları, Kazakça ve Rusçada!

Miyase Sertbarut'un Tudem Edebiyat Ödüllü romanı Sisin Sakladıkları ilk kez yabancı bir dilde!

Kasım ayında, Kazakistan'daki Foliant Yayıncılık tarafından Rusça yayımlanan eser, 2021'nin başlarında Kazakça olarak da okurla buluşacak.
 
Raflara çıktığı Nisan 2015'ten bu yana 36 baskı yapan ve 170 bini aşkın kopya sayısına ulaşan Sisin Sakladıkları kitabının başta Kazakistan olmak üzere, Rusya, Belarus, Türkmenistan gibi ülkelerdeki okurlara da ulaşacağı öngörülüyor.

Miyase Sertbarut bu klasikleşmiş kitabında, insanları kobay olarak kullananlara karşı girişilen nefes kesici bir mücadeleyi anlatıyor.
Yazar, kitabın devamı niteliğindeki Ortak Ruh vasıtasıyla da hayvanlara yapılan kötü muameleyi kalemine doluyor.

Sertbarut'un, çoksatan Kapiland'ın Kobayları adlı bir diğer klasik yapıtı, geçtiğimiz yıllarda Almanca olarak yayımlanmış ve büyük ilgi görmüştü. 
Genel Yayın Yönetmenimiz İlke Aykanat Çam, SEV Connect dergisine konuk oldu

''AİLE OLARAK hayalci değil, gerçekçiyiz'' diyor İlke Aykanat Çam, 37 yıllık bir geçmişe sahip Tudem'in yayıncılık dünyasındaki bugünkü yerini anlatırken. Durmayı sevmeyen, hatta bilmeyen bir aileye mensup olduğunu, daha iyisini yapabilmek için her gün çalıştıklarını belirten Aykanat Çam, kendileri için en önemli hedefin gurur verici işler yapmak olduğunu söylüyor. Sekiz markası, 100'e yakın çalışanı, dört kitabeviyle Türkiye'deki yayıncılık sektörünün önemli oyuncularından biri olan Tudem'in bugün geldiği nokta göz önünde bulundurulunca, hedeflerine ulaştıklarını söylemek mümkün. 

İlke Aykanat Çam, eğitim hayatını, yayıncılık dünyasına adım atışını, Tudem Yayın Grubu'nun 1984'ten günümüze geçirdiği değişimi ve okur odaklı yayıncılık anlayışımızı SEV Connect dergisinin 2020 sonbahar sayısına anlattı.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayın.
18. Tudem Edebiyat Ödülleri'ne başvurular sona erdi.

Çocuk ve gençlik edebiyatına çağdaş ve özgün eserler kazandırmak amacıyla 2003 yılından bu yana düzenlenen Tudem Edebiyat Ödülleri'ne başvurular 2 Kasım tarihinde kapandı.

18. yılında çocuk edebiyatı alanında ve roman dalında düzenlenen yarışmaya toplamda 112 dosya başvurdu.

Seçici kurulunda İyi Kitap yazarlarından Doğan Gündüz, Mehmet Erkurt, Olcay Mağden Ünal, Sema Aslan ve Suzan Geridönmez'in yer aldığı yarışmada dereceye giren eserlerNisan 2021'de açıklanacak.
Harika bir yılbaşı hediyesi önerimiz var!

Türkiye'de de geniş bir okur kitlesi bulunan İngiliz yazar Andy Mulligan'ın 32 dile çevrilen ve milyonlara ulaşan Çöplük romanı, geçtiğimiz kasım ayında 30. baskısını yaparak, Türkiye'de 165.000'i aşkın okura ulaştı.
 
Bir çöplükte hayatınızı tehlikeye atacak kadar gizli ne bulabilirsiniz? Evsiz bir çocuk olan Raphael günlerini çöpten dağların arasında geçiriyor. Çöpleri ayırıyor, taşıyor, soluyor ve geceleri çöplerden yastık yapıyor. Bir gün, talihini tersine çevirecek bir çanta geçiyor eline. Bu çanta her şeyi değiştirecek, ama önce hayatını kurtarmak için kaçması gerekiyor...

Yılbaşı tatili, beyazperdeye de uyarlanan bu modern klasiği okumak için kaçırılmayacak bir fırsat!
Miyase Sertbarut, Kapiland'ın küllerinden ''nasıl doğduğunu'' anlatıyor...

Miyase Sertbarut'un yüzbinleri etkisi altına alan ''Kapiland'' serisinin geçtiğimiz haftalarda okurla buluşan dördüncü halkası Kapiland'ın Külleri, insan eliyle mahvedilen bir dünyada, küllerinden doğup filizlenmeye çalışan yeni bir uygarlığın izini sürüyor.  
 
Kurguyla gerçeğin kesiştiği distopik bir evrende geçen bu sürükleyici romanın doğuş hikâyesi için sözü Miyase Sertbarut'a bırakıyoruz: 

''Prometheus'un insanlara verdiği ateşi, bilim ve uygarlık yolunda ilerlesinler diye verdiği ateşi, makineler söndürebilir. Çünkü teknoloji, mitolojiden daha güçlüdür.

Dünyayı kıyamete sürükleyenin insan türü olduğunu artık ana sınıfı çocukları bile biliyor. Süper kahramanlar çağı da bitti, hatta süperlerle dalga geçilen bir atmosferdeyiz şimdi. Peki bizi ne kurtaracak? Makineler mi? Yapay zekâ mı? Neden olmasın? Ama ya bu sistem, zekâsına güvenip bizi cezalandırmak isterse? Bunu hak ediyoruz elbette. ''Sıra bende,'' demek makinelerin hakkı.

Kapiland bir üçleme olarak kalabilir, kıyamet kitabıyla bitebilirdi ama edebiyat her zaman yeni bir kapı açılsın ister, en distopik eserlerde bile iyiliğe yönelmiş bir kıvılcım fark ederiz. O ütopik kıvılcım okurların nefesiyle, gençlerin iç sesiyle yeni bir meşaleye dönüşebilir. Kapiland'ın Külleri'ni bu umutla yazdım. Prometheus'un değil kayaların ve karıncaların tarafını tutarak yazdım.''
Çevrimiçi etkinlikler sayesinde uzaklar yakınlaşıyor...

Sevilen yazarlarımızdan Aytül Akal, 27 Kasım Cuma günü, Kayseri Kadir Has Ortaokulu 5. sınıf öğrencileriyle çevrimiçi bir etkinlikte buluştu.

Aytül Akal'ın ZOOM üzerinden, İstanbul'dan bağlandığı söyleşiye, iki ayrı oturumda yaklaşık 1000 öğrenci katılım gösterdi.
 
Yazarın Mavisel Yener ile birlikte kaleme aldıkları ''Kayıp Kitaplıktaki İskelet'' üçlemesi üzerine düzenlenen etkinlik boyunca, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Efes Antik Kenti'nin güzelliği ve büyüleyici Selsus Kütüphanesi'nin ardında yatan gizem konuşuldu.
PYP İlk Yıllar Programı kitap listesi güncellendi.

Tudem Yayın Grubu'nun, Uluslararası Bakalorya programını (IB) uygulayan okullar için kaynak niteliği taşıyan PYP İlk Yıllar Programı kitap listesi güncellendi.  

Bilgi Alanları ile İlişkilendirilmiş Tudem Yayın Grubu Kitap Listesi, bilgi alanları, sorgulama temaları, kavramlar, beceriler ve tutumlar ile kurulan ilişkilendirmeler sayesinde eğitimcilerin, öğrencileri için en doğru seçimleri yapmasını kolaylaştırıyor.

Bilgi Alanları ile İlişkilendirilmiş Tudem Yayın Grubu Kitap Listesi'ni incelemek ve PDF formatında indirmek için tıklayın
 
 
Yetenekli illüstratörlerimizden Gözde Eyce ile ''çizginin ucunda''...


Gözde Eyce'yi resim yapmaya iten şey neydi?
Kendimi bildim bileli çiziyorum. Annemin de resme hep ilgisi vardı, onunla birlikte çok eğlenirdik çizerken. Renkleri, hayal kurmayı ve hayalimi kâğıda dökmeyi çok seviyorum. Sanat konusunda akademik bir geçmişim yok ve açıkçası bu durum hep içimde ukte olarak kalmıştır. Kurumsal hayatta sekiz yıl geçirdikten sonra, karşıma Hollanda'ya taşınmak gibi büyük bir fırsat çıktı. Bunu, aynı zamanda idealim olan illüstratörlük kariyeri için de bir basamak görmek istedim ve tutkuyla bağlı olduğum mesleğime de böylelikle kavuşmuş oldum :)

Bağımsız çalışan bir çizer olarak gününüz nasıl geçiyor?
Genellikle sabahları çok erken uyanıyorum ve her gün işe gider gibi stüdyoma giriyorum. Benim için planlama yapma ve bu plana uyma disiplini oldukça önemli. İllüstratörlük öyle keyifli ve zamanın su gibi aktığını hissettiren bir meslek ki, iyi bir planlamanız olmazsa, bir çizim üzerine günlerce çalışmanız mümkün! Bu yüzden aylık planlama yapıyorum ve teslim sürelerimi göz önünde bulundurarak çalışıyorum. Genellikle dijital çizim yapıyorum, böylece iş teslimlerinde dosya paylaşımı ve revizyon süreçleri daha kolay işliyor. Ayrıca, bazen de bisikletime atlayıp şehirden uzakta, tabletimi yanıma alarak, doğa ile iç içe üretme yolunu tercih ediyorum. İşime odaklanırken arka planda mutlaka müzik ya da sesli kitap oluyor, masamda da çeşitli boyalar sürekli benimledir ki çalışırken ara verdiğimde ufak karalamalar yapabileyim, elim boş durmasın!

Hayatı çizginin ucunda görmek nasıl bir duygu?
Tarif edemeyeceğim kadar harika bir duygu. Çizerlik mesleğine başlamadan önce çizginin ucundan ve renklerden çok uzaktaydım; bu sebeple şu anda olduğum yer benim için çok değerli. 

Gözde Eyce'nin paletinden genelde ne tür işler çıkıyor? Çizim serüveninizde sizi etkileyen özel bir isim oldu mu?
Benim paletimden rengârenk işler çıkıyor, genelde resimli kitap illüstrasyonları ya da editoryal illüstrasyonlar yapıyorum. Özel bir isim değil ancak beni etkileyen konular var diyebiliriz. Sürdürülebilir yaşamı, sanatı ve eşitliği destekleyen projelerde yer almak benim için çok kıymetli. Dünyada resimli kitap pazarında son dönemde önemi artan bir konu da cinsiyet eşitliği. Ben de bu yaz, bu konuyu çok keyifle işleyen ve güçlü bir kız çocuğunun ana karakter olduğu bir kitap serisi resimledim. Seri geçtiğimiz ay Hollanda ve Fransa'da yayımlandı. Bu gibi projelerde yer almak beni çok besliyor ve aşırı mutlu ediyor. Ayrıca yurtdışında yine farklı bir yayınevi ile ''Dijital Vatandaşlık'' konusunda bir kitap serisi hazırlıyoruz. Bu konu da özellikle çocukların dijital dünyaya nasıl uyum sağlamaları gerektiği üzerine oldukça önemli ve çok güncel bir konu. Pandemi zamanında bu serinin bir kısmı e-kitap olarak Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak yayımlandı. 

Tudem Yayın Grubu ile yollarınız nasıl kesişti?
Sanırım çoğu kitap kurdu gibi ben de Tudem Yayın Grubu ile öğrencilik yıllarımda tanıştım :) Çizerlik kariyerimde ise pek çok keyifli proje hayata geçirme şansına eriştik. Telif Eserler Yayın Koordinatörü Hülya Dayan'la çok tatlı bir kitap projesiyle başlamıştık yola. Ve bugünlerde de yine güzel bir proje üzerinde çalışıyoruz birlikte. Yepyeni kitaplarda buluşmak dileğiyle :)
 
 
Çevirmeni Berna Akkıyal'ın gözünden Editör Ne İş Yapar? 


''Elinizdeki kitap'' nasıl hazırlanıyor, hiç merak ettiniz mi?

Başka bir dilden Türkçeye kazandırılmış bir kitabın çevirisini beğendiğimizde, kitabın çevirmenini överken genellikle kitabı yayıma hazırlayan ekip aklımıza gelmez. Bir Türkçe edebiyat eserini ya da çeşitli bilim dallarına ait yayınları değerlendirirken de yazar dışında kimlerin bu süreçte yer aldığını hemen hiç düşünmeyiz. Editör Ne İş Yapar?, adları yalnızca künye sayfasında geçen (bazen orada bile görülmezler) yayın dünyası çalışanlarını konu alıyor.

Kitabın çevirisini yapmam önerildiğinde hiç düşünmeden kabul etmemin sebebi, benim de bu kişilerden biri olmamdı. 2005'ten beri yayıma hazırlık sürecinin hemen her aşamasında çalıştığım için, Türkiye'deki yayınevlerinin işleyişine ve editoryal faaliyete ilişkin epey bilgi sahibiyim. Yayıncılığın Türkiye'dekinden çok farklı bir nitelikte olduğu ABD'de editörün üzerine düşen görevlere ilişkin bir kitabı çevirerek çok şey öğreneceğimi düşündüm; öyle de oldu...  

Kitabı çevirirken, aradaki farkların tahmin ettiğimden derin olduğunu gördüm. Türkiye'de ancak sektör olarak niteleyebileceğimiz yayıncılık faaliyeti, ABD'de bir ''endüstri''. Bunun gereği olarak ABD'deki yayınevlerinde çok yoğun bir işbölümü var. Kitabı çevirirken yaşadığım en önemli güçlük, yayınevinde farklı görevler üstlenen editörlerin unvanlarının Türkçe karşılıklarını bulmaktı. Bu konuda kitabı yayıma hazırlayan değerli ekipten büyük yardım aldığımı belirtmeliyim.

ABD'de bir kitabın seçimi, metnin geliştirilmesi, satır satır okunması gibi işler farklı editörler tarafından yapılırken, Türkiye'de bunların hepsi ve daha fazlası tek bir editörün sorumluluğunda. Kitapların seçiminden yayın sonrasında tanıtımına kadar aklınıza gelebilecek her aşamayı yürüten bir editör olarak bu ayrıntılı işbölümüne ne kadar imrendiğimi tahmin edebilirsiniz.

En çarpıcı farklardan biri, hiç şüphesiz, çeviri eserlerin yayımlanan başlıklar içindeki payı. ABD'de çeviri eserlerin bahsi birkaç cümleye sığarken, Türkiye'de kültür yayıncılığı büyük ölçüde yabancı dillerden çevrilmiş çalışmalara dayanıyor. Bu durum, Türkiye'de editörün yaptığı işin yaratıcı yönünü oldukça kısıtlıyor. Kitabı çevirirken, yayına hazırladıkları metinleri neredeyse baştan yaratan editörlerin yazdıkları makalelere yansıyan tatmin duygusuna gıpta ettim açıkçası.

Bütün bu farkları sıraladıktan sonra, çok temel bir ortak noktadan söz etmem gerekiyor. Türkiye'de olduğu gibi ABD'de de resmî bir editörlük eğitimi yok. Editör olmayı hedefleyen kişinin çalışmak istediği alanda kapsamlı bir eğitim almanın yanı sıra, editörlüğün gerektirdiği pek çok başka niteliği edinmesi de şart. İnsanın kendini sürekli geliştirmesini gerektiren, ama aynı zamanda sürekli zenginleşmesini de sağlayan bu çok özel mesleğin zorluklarını ve imkânlarını geniş bir perspektifle sunan bu kitabı çevirmekten büyük keyif aldım.  


*
Editör Ne İş Yapar? / Hazırlayan: Peter Ginna / Türkçeleştiren: Berna Akkıyal / Delidolu Yayınları / 2020 / 328 sayfa / Kurmaca Dışı / Yetişkin
 
 

Patrick Ness'in efsane yazar Siobhan Dowd'un özgün fikrinden esinlenerek kaleme aldığı Canavarın Çağrısı, yalnız bir çocuğun, onun hasta annesinin ve hiç beklenmedik ziyaretçisi canavarın cesur, karanlık ama gülümseten hikâyesi...

Bilgi için
tıklayın
 
 

''Ağzında sivri dili, elinde kadehi...''

Elif Türkölmez, Dorothy Parker'ın Türkçede ilk kez yayımlanan Toplu Öyküler 1 - Yarın Berbat Bir Gün kitabını Hürriyet Kitap Sanat'ta değerlendirdi.

''Her şey bir yolculukla başlar''

Hatice Balcı,
Trendeki Adamedebiyathaber.net'te inceledi.  

 

• Ali Bulunmaz, Dorothy Parker Toplu Öyküler 1 - Yarın Berbat Bir Güngazeteduvar.com.tr için değerlendirdi: ''Caz çağının kadınları ve erkekleri''

• Ümit Mutlu, DiskDünya serisini cumhuriyet.com.tr için yazdı: ''Diskdünya: Parodinin dağlarında...''


• Özlem Toprak, Kraken Uyanıyor'u İyi Kitap'ta değerlendirdi: ''Gaflet uykusundan uyandıran bir distopya''

• Murat Öztürk, Ölüler, Diriler ve Deliler'Post Öykü'ye yazdı: ''Şatolar, mezarlıklar ve tarihsel bir yolculuk''

• Y.Bekir Yurdakul, Sonsuzluk Kütüphanesi'ni Cumhuriyet Kitap'ta inceledi: ''İnsan hayal ettikçe!..''


• Pınar Kumandaş, Aramızda'yı 5harfliler.org'da değerlendirdi:
''Una Aramızda''

Yıldıray Karakiya ve Banu Aksoy, Majanda 2021'i ajandakolik.com'a anlattı: ''Çocukların geleceğe bırakacağı kişisel bir belge''

• Sanem Erdem, Mektup Ağacı'nı İyi Kitap'ta inceledi:
''Geçmiş ile geleceğin buluşması''

 Mehmet Özçataloğlu, Sonsuzluk Kütüphanesi'ni edebiyathaber.net'te değerlendirdi: ''Sonsuzluk Kütüphanesi'ne gidelim. Hemen!''

• Elif Şahin Hamidi, Bu İşte Bir Köstebek Varİyi Kitap için değerlendirdi: ''Bu İşte Bir Köstebek Var ve bu iyiye işaret!''

• Elif Yonat Toğay, keyifli kitabı Dodi Dişdostu'nu ajandakolik.com'a anlattı: ''Bir diş fırçasının yolculuğu''
 
 
Tudem Kadıköy Kitabevi Satış Sorumlumuz Fulya Berrak sizin için seçti:


KÜÇÜK MAVİ SANDALYE, Cary Fagan
 ​
Cary Fagan en sevdiğim yazarlarımızdan biri. Dünyanın En Komik Adamı, Aslan Firarda, Şapkada Eriyen Bay Karp, Bu İşte Bir Köstebek Var, Yalnız Kurt ile Vızvız... Bütün kitaplarını büyük bir zevkle okudum. Küçük Mavi Sandalye kitabı sayesinde daha küçük arkadaşların da Cary Fagan ile tanışacak olması, beni ayrıca çok heyecanlandırıyor.

Küçük Mavi Sandalye konusu itibariyle ''Birinin çöpü bir başkasının hazinesidir,'' sözünü anımsattı bana. Miniklere çevre bilincini, tüketmek yerine yeniden değerlendirme ve tekrar kullanma kavramlarını çok hoş bir olay örgüsüyle aktarıyor. 

Kitapta cereyan eden serüvenler, Bo'nun büyümesiyle birlikte çok daha farklı bir seyir izliyor. Asıl macera da işte burada başlıyor! Mavi sandalye kâh dönme dolaba biniyor kâh uçarak denizleri aşıyor. Maceradan maceraya koşturuyor. Acaba son durakta mavi sandalyeyi kim bekliyor? İşte orası sır. Yanıtı mı? O da tabii ki sadece kitabı okuyanlarda saklı...

Keyifli okumalar dilerim.


* Küçük Mavi Sandalye / Yazan: Cary Fagan / Resimleyen: Madeline Kloepper / Türkçeleştiren: Ümit Mutlu / Uçanbalık / 2020 / 40 sayfa / Resimli Kitap / 5 +
Sosyal medya aracılığıyla okurlarımızdan gelen yüzlerce paylaşım arasından birini seçtik. @aycati'ye bu güzel fotoğraf ve değerlendirme için teşekkür ediyoruz. 

Bir sonraki bültenimizde hangi takipçimiz yer alacak, biz de merakla bekliyoruz.  
 
 
''Yazmasam olmazdı!''
Bu, bana çok iddialı geliyor. 
 
Kendimden yola çıkıyorum: Yazmasam da olurdu! Nitekim uzun süre yazmadığım zamanlar oldu.
 
Etkinliklerde sık sık şu soruyla karşılaşırım:
''Yazar olmasaydınız ne iş yapmak isterdiniz?''
''İyi bir aşçı olmak isterdim,'' derim. ''Ya da, kendi emeğimle tüm işini yapabileceğim küçüklükte/büyüklükte bir toprakta çalışmak.''
Sonra güler ve eklerim: ''Yazarlığın yanı sıra bu iki işi zaten yapıyorum. Toprağın kalbini dinlemek ve mutfakta uzun yolculuklara çıkmak... Ne güzeldir. Ve pişirdiğin yemeğin aynısını asla yapmamak, yapamamak! Olağanüstüdür; yemek tarifi yerine kalbinin sesini dinlemek!''
 
Bir de şöyle anlatmaya çalışayım: Yazarlık memleketimizde (genellikle) meslek olarak görülmez. Bunun nedenlerini anlatmak uzun iş. Şu kadarını söyleyeyim: Yazarak ekmek parasını çıkarmak, çocuk büyütmek kolay iş değildir bu memlekette. Bu nedenle de genellikle şöyle olur:
Yazar, -çoğunca- yazarlıktan önce ve yazarlık sürecinde bir başka iş yapar. Hadi buna ''ekmeğini kazandığı meslek'' diyelim. Bu öğretmenlik olur, hekimlik olur, eczacılık olur, çevirmenlik olur, işçilik... 

Bende neler oldu saymamı ister misiniz: Zabıt kâtipliği, fabrika işçiliği, tekstil fabrikasında dokumacılık, röntgen makineleri yapan bir fabrikada boyacılık, meyhanecilik, sosyal görevli olarak danışmanlık hizmeti ve daha sonra o alanda piyasa çalışması (streetworker)... şimdilik bu kadar; hepsini saymak uzun sürer. Bu işleri yaparken sıkılmadım. Uğraşımın bana heyecan ve keyif veren yönlerini keşfetmeye çalıştım.  
 
Bu bağlamda şunları da anlatabilirim: Anımsayabildiğim ilk yaşanmışlıklar şöyle: Büyük bir ırmağın kıyısı gözlerimin önüne geliyor: Gediz/Hermos! Beni biraz da o kadim ırmak, içindeki balıklar, çevresindeki söğüt ağaçları, hayıtlar, ılgınlar büyüttü. Kendime yetmeyi, susmanın da bir dil olduğunu ırmakla birlikte öğrendim. Evimizde din kitabından başka kitap olmadığını anımsıyorum. İlkokulda okulla, okul sistemiyle başım dertteydi. Okuma yazma öğrenecek kadar okula gittim dersem abartmış olmam. Tüm bunlara karşın ilk şiirim bir antolojide yayımlandığında 14-15 yaşlarındaydım. Sonrasında uzun süre yazmadım.

Uzun lafın kısası, yazmasam da olurdu! Dünya dönmeye devam ederdi. Abartmamak gerekir. Herkes işini yapıyor bir biçimde. ''Kimileri yazan oluyor, kimileri yazar.'' Bunu, (belleğim beni yanıltmıyorsa) sevgili Fethi Naci demişti.
 
Hikmet burcuna girdim sayılır. Bilmediklerimin ne kadar çok olduğunu anlayabiliyorum. ''Bilmediklerimizi ayağımızın altına alsak, başımız göğe erer,'' demiş atalarımız. 
 
''Yazmasam olmazdı'' deyişini ''yayımlamak'' sözcüğüne çatmadan olmaz: O konuda da şöyle desin Bektaş: ''Yazmaya devam,'' desin, sonra da eklesin; ''bundan böyle yayımlamadan da yaşayabilirim!''
 
Doğa/Hayat hepimizden büyüktür: kendini sürekli yeniler. Böylelikle milyarlarca yıllık yaşına karşın bizden (insan) daha gençtir; ve daha bilge. O, işini hepimizden iyi yapıyor! 
Bu iyidir.     


Habib Bektaş           
                                                                 
 
 
 
 
 
 
Sevdikleri kitapların yolculuğunu merak eden okurlar, teslim ettiği metnin başına neler geleceğini bilmek isteyen yazarlar ve çevirmenler genellikle şunu sorar: Editör ne iş yapar?
 
Yanıtı ansiklopediler doldurabilecek bu en kısa sorunun izini süren Editör Ne İş Yapar? ile ilgili olarak, Tudem Yayın Grubu'nun değerli editörlerinin görüşlerini aldık.
Bu kitap sektör için bir elkitabına dönüşebilir mi?

Bir yayınevi için yayıma hazırladığı her kitap ciddi bir zaman ve maddi yatırım gerektirir. Bu, uzun, yoğun ve zaman zaman da yorucu bir süreçtir. Kitap sektöründe bir kitabın seçiminden geliştirilip yayımlanmasına ve tanıtım aşamasına kadar editörden grafik tasarımcılara, sosyal medya uzmanından satış personeline kadar pek çok farklı figür rol oynar. Dolayısıyla yayıncılığın hammaddesi kitap söz konusu olduğunda yayınevinin sunduğu ciddi bir katma değerden söz etmek mümkündür.

Editörlüğün ve yayıncılığın resmî bir eğitiminin olmaması nedeniyle bugüne kadar daha ziyade usta-çırak ilişkisine dayanan bir süreç söz konusu idi. Editör Ne İş Yapar? bir prodüksiyon şirketi gibi çalışan yayınevlerinin bu katma değeri nasıl sunduğunu anlatması bakımından sektör için de bir kılavuz olma potansiyeli taşıyor. Kitabın altbaşlığı da içeriğine dair önemli bir bilgi veriyor. Bir yayıncının hem ticari ortama hem de kültür hayatına yaptığı en önemli katkılardan biri, okur kitlesinin okumaya değer eserlerle buluşmasını sağlamaktır. Ama yayıncılık aynı zamanda ticari bir faaliyettir. Denklemin ticaret kısmı eksik olduğunda, dünyanın en güzel kitabı bile olsa kitapta da vurgulandığı üzere ''ormanda, devrildiğinde sesini kimsenin duymadığı ağaç'' olabilir. Dolayısıyla kitap, bu görüşten yola çıkarak, yayıncılığı ve editörlüğü, sanat, zanaat ve ticaret bağlamında ele alıyor. Bu işin sanatsal bir yönü olduğu kadar zanaat ve ticaret tarafının nasıl yürütüldüğü üzerinde detaylı biçimde duruyor. Yazar-editör ilişkisinden farklı editörlük türlerine, yayınevi için doğru kitabı bulup haklarını satın almaktan kriz dönemlerinde kitap seçimine ve çeşitli satış tekniklerine kadar tüm üretim ve operasyon işleri hakkında alanlarında deneyimli editörlerin yazılarından oluşuyor.

Her bir cümlesi altı çizilesi ve üzerinde düşünülmesi gereken, yıllar içinde edinilmiş deneyimlerden süzülen bu yazılar, sektöre yeni adım atacak kişiler için başlı başına bir okul gibi. Ama aynı zamanda deneyimli editörler ve yayıncılık alanındaki her bir çalışan için ufuk açıcı bir kaynak.


Ayşegül Utku GÜNAYDIN
 
 
Bu kitap ne anlatıyor?

Editör Ne İş Yapar? ABD'de devasa bir endüstri niteliği kazanmış kitap yayıncılığını ve bu oluşumda ''editör''ün rolünü tüm boyutlarıyla ortaya koyan bir yapıt. Yazarın kaleminden çıkan metnin, bir kitap olarak elimize ulaşmasını, bu süreçlerde etkin olarak yer alan ya da süreçleri belirleyen uzmanlarının değerlendirmeleri/deneyimleri ışığında okura aktarıyor.

''Günümüzde editörün yayıncılık alanında üstlendiği rol, akla hayale gelebilecek her tür görevi kapsıyor.'' (s.11) sözünden de anlayabileceğimiz gibi, editörlüğün karmaşık süreçlerini aydınlatan kitabın altbaşlığı da bu amacı açığa vuruyor:

''Sanat, Zanaat ve Ticaret Üçgeninde Kitap Editörlüğü''

Ayrıca editörlük mesleğini, altbaşlıkta vurgulanan üç kavramın açılımı diyebileceğimiz üç aşamadan meydana gelen bir çerçeve içine yerleştiriyor:

1. aşama, yayımlanacak doğru kitabı bulmak,
2. aşama, metnin geliştirilmesi,
3. aşama, tanıtım ve okura ulaşma süreçlerine katkıda bulunmak.

Burhanettin DÜZÇAY
 
 
Sektör dışından, kitaplara ilgi duyan bir okur bu kitabı okuyabilir mi?
 
İyi bir okuru, dikkatli bakarsak her yerde ayırt edebiliriz. Bu okurları kitabevlerinde saçı başı dağılmış vaziyette, iki kolunun da altında birçok kitap varken hâlâ raflar arasında süzülürken; sabahları otobüste, vapurda herkes uyurken pürdikkatle kitabın sayfalarını çevirirken veya dinlediği kitap sebebiyle suratında bir gülümseme veya gözlerinde yaşlar ile sokakları arşınlarken görebiliriz. Bu sadık okurlar, ellerine geçen her kitaba, sayfalarını koklayarak hoş geldin der ve okumaya başlar.

Kitapları böylesine seven okurlar için, Peter Ginna'nın mesleğin deneyimli isimlerinin kaleme aldığı yazıları bir araya getirdiği Editör Ne İş Yapar? kitabı, büyük bir heves ve hayretle okunacaktır diye düşünüyorum. Bunun en önemli sebebinin tüketim-üretim ilişkisinin dinamiğine dayandığını gözlemleyebiliriz. Kitapları okuyarak tüketmenin yetmediği ve doyuruculuğunun azaldığı noktaya gelindiği zaman -ki sıkı okurlar için bu nokta elbette gelecektir- tüketim açlığının, biz fark etmeden yerini üretim isteğine bıraktığını görebiliriz. Bu, bizzat üretim sürecinin içinde bulunma veya sürecin inceliklerini öğrenme isteği de olabilir; başlı başına bir eser ortaya çıkarma gayreti de. İşte, sayısız kitap ''tüketmenin'' tatmin etmediği bu noktada, Editör Ne İş Yapar? pek çok sorunun cevabı olacak ve okuma serüvenini başka bir boyuta taşıyacak nitelikte bir kitap.

Birbirinden bağımsız, tek başına okunduğu zaman pek bir numarası olmayan basit kelimelerin birleşiminden oluşan bir kitabın yolculuğu, aslında gelmiş geçmiş en iyi kurgulardan biridir. Dolayısıyla Editör Ne İş Yapar?'ı okumak, bir eylem olarak okumanın zenginliğini mutlaka artıracak, okunan kitaba farklı bir bakış açısı getirme şansı verecektir. Nasıl ki bir kitabı okurken yazarının hayatını veya yazıldığı dönemi bilmek farklı bir okuma deneyimi sağlıyorsa, bir kitabın yolculuğuna hâkim olmak da bambaşka bir algı oluşturacaktır. Ne de olsa hikâyenin kendisini daha ilginç kılan şey, aslında hikâyenin de hikâyesidir, öyle değil mi?  


Irmak ERTAŞ
 
 
Metin-yazar-editör bağlamında bu kitap ne vadediyor?

Editör Ne İş Yapar? kitabı bizi başını metinlerin arasına gömmüş bir editör imgesinden kitabın oluşum sürecinde yazarı yönlendiren, onunla birlikte üretim aşamasında sancılar çeken, metin açısından doğru ifadeleri kovalarken yazarın kişiliği ile kitabı da bütünleştirecek fikirlerin peşinden giden bir editör imgesine götürüyor. Kitap, yazar-editör ilişkisini deneyimli editörlerin anlatıları eşliğinde yeniden ele alan, düşünmeye sevk eden bir işleve sahip. Yayıncılık ticari bir faaliyet olmasına karşın editörün yazarla olan ilişkisi daha çok edebîdir. Karşılıklı güveni de içeren bu ilişkide satış rakamları, tanıtım gibi konular alt metinde kalır. Editör, yazarın mentörlüğünü üstlenir. Kitap karşılıklı güven ilişkisi üzerinden editörün de konumunu saptamaya, metni yönlendirirken sınırlarını tayin etmeye çalışıyor. Metin-yazar-editör arasındaki mesafeyi örneklerle ele alan kitap, metni yazarın mahremi olarak ele alıp hem yazara hem de metne olabildiğince nazik davranışı öğütlüyor. Editör, yazarın metne yabancılaştığı anlarda doğru müdahalelerinin önemi vurgulanıyor.

Kitap, editör-yazar ilişkisini ele alırken yalnızca editörler üzerinden değerlendirme yapmaz. Yazarın, editörü nasıl gördüğü, editör-kitap ilişkisinde yazarın rahatsızlıkları, endişeleri de metin içinde kendine yer bulur. Hatta yazarların editörlerle ilgili beklentileri gözler önüne seren satırlarla da karşılaşacaksınız. Yazarın aklındaki reddetme kudretine sahip editör imgesi yerini, başarı peşinde koşan, metne doğru müdahaleleri dert edinen, yayın yönetmeni, koordinatörler, satış pazarlama gibi ilişkiler içerisinde yazarın ve eserinin hakkını savunmaya çalışan mazlum editör imgesine bırakabilir. 

Editörler açısından yazarla olan ilişkide bir editörü en çok ne tatmin eder sorusunun cevabını kitapta bulabilirsiniz. Editörün günlerce zihninde evirip çevirdiği bir kelimenin, olay örgüsündeki boşluğu doldurmaya yarayacak bir fikrin yazar tarafından parlatıldığı, işlendiği an hissettikleri, bu sorunun cevaplarından biridir.


Özge İpek ESEN
 
 
Bu kitabı kimler, neden okumalı?

Yeni çıkan bir kitap hakkında ''bu kitabı herkes okumalı'' ifadesini kullanmak yarardan çok zarara yol açabilir aslında, emin değilim. Fakat inanın ki bazı kitaplar, kitabın özü olduklarından belki de, bu cümleyi hak etmeyi başarıyor.

Editör Ne İş Yapar? öyle bir kitap. Kitap okuyan uçsuz bucaksız azınlığın gayriresmî kullanım kılavuzu. ''Kitap'' adlı ürünün epik (hatta yer yer fantastik) yolculuğuna ışık tutan bir tılsım.

Peki, herkesi hariç tutarsak tabii, bu kitabı kimler okumalı?

Bu kitabı, iyi okurlar okumalı evvela. Çünkü iyi bir okur, tıpkı herhangi bir işte iyi olan herhangi biri gibi, ilgilendiği uğraşın her şeyini merak eder. Nereden çıkmıştır bu ürün? Neden ve nasıl bu hâle gelmiştir? Bundan sonra nereye gidecektir? Geleceği gibi, geçmişi de karmaşık mıdır?

Zaten sonrasında, bu soruların yanıtlarını merak eden bir okur, eser miktarda hevesi de varsa, yönünü de bu doğrultuda çizecektir. İşte o yüzden, editörlüğe, yayıncılığa, belki yazarlığa; yani kısacası kitapla ilgili herhangi bir kariyere merak salan herkes, kesinlikle okumalı.

Ayrıca bu kitabı yazarlar okumalı. Bu kitabı ilk önce yazarlar okumalı. Yazdığı kitabı yazdığı hâliyle yayımlatabilen pek fazla yazar olmadığına göre, her yazarın bir editöre ihtiyaç duyduğu gerçeği istisna kaldırmadığına göre, bu kitabı yazarlar da okumalı. Çünkü yazar-editör ilişkisinden, doğru ve açık yazabilme yetisinden, içeriğin öneminden, kendi kitabını tanıtabilme yeteneğinden bolca bahseden bu kitap, yazarlar için müstakbel bir yol arkadaşı.

Dil, edebiyat, sanat ve çeviribilim öğrencileri okumalı. Önlerindeki farklı ve açık yollardan birini tercih etme zamanları geldiğinde, yayıncılığa nasıl (ve daha da mühimi neden) girmeleri gerektiğine dair kapsamlı anlatılar barındıran bu kitabı, onlar da dikkatle okuyup dersler çıkarmalı.

Çevirmenler de okumalı. Redaktörler ve düzeltmenler hele mutlaka okumalı. Grafikerler, dizgiciler, satış temsilcileri, iletişimciler... Yani, evet. Yayıncılık sektöründeki herkes okumalı.

Fakat herkesten önce, bu kitabı elbette tüm editörler okumalı. Pek çok yararlı bilginin, püf noktasının, ufuk açıcı deneyimlerin, yapılan işi yeniden düşündüren tüm o satırların yanı sıra, editörlüğün nasıl da evrensel bir iş, sevinçlerin ve sorunların nasıl da her yerde aynı olduğunu fark ederek, sayfaları yüzlerinde müstehzi bir gülümsemeyle çevirme zevkini tatmak için, tüm editörler bu kitabı okumalı. Hatta belki de yalnızca bunun için okumalı.

Kitap, yazardan okura ilerleyen uzun bir yolun son halkası ve bu yol her seferinde bambaşka serüvenler barındırıyor. Fakat ister yürüyün, ister kaçın, isterseniz de ağaçlara binin, yanınızda her zaman bir Samwise Gamgee olmak zorunda. Çünkü yolculuğun zevki ve hakiki anlamı yüzüğü götürüp götürememenizde değil, yüzüğü nasıl götürdüğünüzde yatıyor.

Ümit MUTLU
 
 
Tudem Yayın Grubu ve Mavisel Yener'den çocuklar için benzersiz bir kültür hizmeti!

Atatürk'ün kişiliği ve düşünce dünyasını daha iyi anlamamız ve anlatmamız için benzersiz bir atölye kitabı: Atatürk'le Bilikte Düşünelim!

Yapıtlarıyla yüzbinleri kucaklayan üretken yazar Mavisel Yener'in, geleceğimizin umudu olan çocuklarımıza armağan ettiği Atatürk'le Birlikte Düşünelim!, Büyük Önder'le ilgili kaleme alınan proje kitaplara yeni bir yaklaşım getiriyor, sağladığı duyarlılık ve kazanımlarla farklılaşıyor.  
 
Mavisel Yener'in, Atatürk'ün bize bıraktığı değerleri çocukların daha iyi özümsemeleri gayesiyle tasarladığı 50 farklı etkinliğe, Atatürk'ün hayatından önemli izler taşıyan 20 unutulmaz anıya ve Atatürk'ün hayatını incelikle yansıtan 140 fotoğrafa yer vererek bu alanda hazırlanmış tüm eserlerden ayrışan bu benzersiz başvuru kitabı, Atatürk'ün yaşamına dair esin verici bilgiler sunan ''Biliyor musun?'' sayfalarıyla da dikkat çekiyor.

Atatürk'ün Hayatı, Atatürk'ün Devrimleri, Atatürk'ün İlkeleri, Atatürk'ün Kişiliği ve Düşünce Dünyası olmak üzere birbirini tamamlayan dört ayrı başlıktan oluşan kitap; günümüz çocuklarını, bağımsız karakterli, aklın ışığını önemseyen, tarihimizi anlayabilen çağdaş bireylere dönüşebilmeleri için Atatürk'ün izinden yürümeye davet ediyor.
MAJANDA'lı Yıllar! 

Sevdiklerinize dopdolu bir yıl hediye etmek ister misiniz? O hâlde size şahane bir önerimiz var! ''Bir Yıllık Eğlence Defteri'' Majanda 2021 ile yaratıcılığınızı konuşturacağınız, zamanı doğru ve verimli yönetme becerilerinizi geliştireceğiniz olağanüstü bir yıl sizleri bekliyor.

Yıldıray Karakiya ve M. Banu Aksoy'un ortak imzasını taşıyan Majanda 2021; bir günü, bir haftayı ve bütün bir ayı kapsayan etkileşimli içeriğiyle, çocuklara ajanda kullanma alışkanlığı kazandıracak benzersiz bir kılavuz.

Alışılagelmiş tüm ajandalardan farklılaşan özgün tasarımıyla dikkat çeken Majanda 2021, yemek ve içecek tariflerinden tişörtten çanta tasarlamaya, renkli oyunlardan keyifli öykülere uzanan dopdolu sayfalarıyla yıl boyunca eğlenceyi garantiliyor!

Okurunu her ay hoşgörü, saygı, sadelik, dürüstlük, işbirliği gibi farklı evrensel değerlerle buluşturan Majanda 2021, zamanı doğru ve verimli yönetmenin inceliklerini paylaşmanın yanı sıra hayatı kolaylaştıracak pek çok ipucu da sunuyor. Yıl geneline yaydığı etkinlik seçkisiyle, çocukların genel kültürünü artırıyor, onları yeni hobiler edinmeye teşvik ediyor.

Başta kendinize olmak üzere tüm sevdiklerinize Majanda hediye etmekten daha iyi bir fikir olamaz! Üstelik aralık ayı boyunca Tudem kitabevleri ile internet kitabevimiz www.tudem.com'da yüzde 30 indirim fırsatıyla. Tüm ajandaların Majandasına bir an önce sahip olmak için daha ne bekliyorsunuz!?
Storytel'deki sesli kitap koleksiyonumuz genişliyor!

Sahilde, parkta, hatta bisiklet sırtında; Tudem'in kitapları dilediğiniz zaman kulağınızda...

Tudem Yayın Grubu'nun geniş kitlelere ulaşarak klasiğe dönüşen Çöp Plaza-1, Sisin Sakladıkları, Kapiland'ın Kobayları, Yuan Huan'ın Kulübesi, Almarpa'nın Gizemi, İstanbul Perisi, Kayıp Kitaplıktaki İskelet-1, Mutluluk Sokağı, Süper Gazeteciler-1, Parmak Uçları, Yo-Yo, Hayal Sözleşmesi, Mavi Zamanlar, Amber'in Zaman Kapsülü ve Savaş Atı isimli
 romanları Storytel'in sesli kütüphanesinde!

Yetkin Dikinciler gibi usta oyuncuların yanı sıra, deneyimli seslendirme sanatçılarının ya da yazarlarımızın kendi sesinden yayına hazırlanan sesli kitaplarımız, dünyanın her yerindeki Storytel aboneleri tarafından dinlenerek edebiyatın sınırlarını bir kez daha genişletiyor.

Sesli kitaplarımızı keşfetmek ve kendi sesli kütüphanenizi oluşturmak için Storytel'in web sayfasını ve sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın!
Bu indirim kaçmaz!

Yılbaşı tatili kapıda. Üstelik bu kez evlerimizde karşılayacağız yeni yılı!
Tatil kitapsız geçmez, kendime ve sevdiklerime #EnGüzelHediyeKitap diyenlere müjdemiz var!

İstanbul Beşiktaş ve Kadıköy, İzmir Alsancak ve Ankara Kızılay Tudem kitabevleri ile internet kitabevimiz www.tudem.com'da aralık ayı boyunca TUDEM EDEBİYAT, TUDEM BAŞVURU, DELİDOLU, DESEN, UÇANBALIK ve BİLGİKÜPÜ markalarımıza ait tüm kitaplar

yüzde 30, TUDEM EĞİTİM, BLOKTEST ve UÇANBALIK EĞİTİM markalarımıza ait tüm kitaplar ise yüzde 20 indirimde!

​Üstelik 100 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

Bu büyük fırsatı sakın kaçırmayın, tatil boyunca evde kitapsız kalmayın...

Unutmayın, #EnGüzelHediyeKitap #EvdeKitapOkumakGibisiYok
Yazarlarımız, çevrimiçi okul etkinliklerinde okurlarıyla buluşmaya devam ediyor.

Okul etkinliklerinde yeni bir dönem başladı! Covid-19 salgını, her alanda olduğu gibi okulların yazar etkinliği anlayışında da önemli değişikliklere vesile oldu. Uzaktan eğitim döneminde hayata geçirilmeye başlanan çevrimiçi programlar, alışılagelmiş okul etkinliklerine deyim yerindeyse çağ atlattı. Başlangıçta, evde oturan öğrencilere sosyokültürel katkı sunmayı hedefleyen bu yayınlar, kısa bir sürede kendi dinamiklerini kurup âdeta yıllardır hayatımızdaymışçasına kök saldı. Yazarlar ve etkinlik yöneticileri tek bir oturum ve kısa zamanda yüzlerce çocuğa aynı anda seslenebilme olanağı buldu. Zengin etkinlik seçkisiyle her eğitim öğretim yılında binden fazla faaliyete imza atan Tudem Yayın Grubu yazarları, mart ayından bu yana pek çok etkinlik gerçekleştiriyor. Aynı gün Şanlıurfa'daki, Edirne'deki ve Yozgat'taki öğrencilerle bir araya gelebilmek yazarlara tarifi mümkün olmayan bir coşku hissettiriyor. 

Değişen düzene ve beklentilere hızla ayak uyduran Tudem Yayın Grubu, 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı'nın başlangıcından bu yana, yazarları ve çizerleri ile birlikte Türkiye'nin farklı il ve ilçelerinde hatta köylerinde çevirmiçi etkinlikler düzenlemeyi sürdürüyor. 

Çevrimiçi etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgi ve başvuru için bizimle iletişime geçebilirsiniz: [email protected]

Dopdolu içeriğiyle sektörde adından bahsettirecek Tudem Yayın Grubu Etkinlik Rehberi'ni incelemek ve bilgisayarınıza indirmek için tıklayın.
 
Savaş Atı kitabından yükselen sözcükler hiç bu kadar etkileyici duyulmamıştı...
 
İngiliz çocuk ve gençlik edebiyatının üretken yazarı Michael Morpurgo'nun üç ödüllü başyapıtı Savaş Atı, usta oyuncu Yetkin Dikinciler'in seslendirmesiyle, bu ay Storytel'in sesli kitap koleksiyonuna ekleniyor.
 
Ünlü tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Yetkin Dikinciler'in karakteristik sesiyle sinematografik anlatım bütünlüğü zenginleşen Savaş Atı kitabımızın Storytel kanalıyla çok daha geniş bir okur/dinleyici kitlesine ulaşması hedefleniyor.
 
Her yaştan okurun kalbini fetheden bu duygu yüklü roman, Birinci Dünya Savaşı'nda yaşanan sıradışı olayları Joey adında bir atın ağzından aktaran çağdaş bir klasik. 

Morpurgo'nun Savaş Atı adlı eseri geçtiğimiz yıllarda Broadway ve Westend sahnelerine taşınmış, Steven Spielberg tarafından aynı isimle beyazperdeye de uyarlanmıştı.
#EnGüzelHediyeKitap

Yılın en sevilen ayı gelip çattı. Yılbaşı demek yeni umutlar, yeni heyecanlar demek. Tabii bir de hediyeler... Hediyenin büyüğü küçüğü olmaz. Ama bizce en güzeli, en anlamlısı kitaplar.

Tudem Yayın Grubu olarak sizlere ve sevdiklerinize en güzel armağanı sunabilmek için hazırlıklarımızı tamamladık. Koleksiyon değeri taşıyan sert kapaklı kitaplarımız, özel kutulu setlerimiz ya da zevkinize göre seçeceğiniz yüzlerce kitabımızla aralık ayı boyunca sizleri İstanbul Beşiktaş, Kadıköy, Ankara Kızılay ve İzmir Alsancak kitabevlerimize, ayırca 7/24 açık olan internet kitabevimiz www.tudem.com'a bekliyoruz.

Unutmayın, en güzel hediye kitaptır...
Yılbaşı alışverişinde Tudem kitabevlerine uğramayı unutmayın!

Tudem Yayın Grubu, İstanbul Beşiktaş ve KadıköyAnkara Kızılay ve İzmir Alsancak'ta yer alan kitabevleriyle, her yaştan okurlara renkli ve ''güvenli'' bir alışveriş deneyimi vadediyor!

Uzman eğitimcilerimiz tarafından özel olarak hazırlanan yeni nesil soru bankaları, deneme sınavı setleri, onbinlerce okura ulaşan edebiyat eserleriyle bini aşkın eğitim ve kültür kitabının aktif olarak satışa sunulduğu Tudem kitabevleri aralık ayı boyunca, sokağa çıkma sınırlandırması kararına bağlı olarak, hafta içi belirli gün ve saatler aralığında hizmet vermeye devam ediyor.

Tudem kitabevlerinde buluşmak dileğiyle...

**************************************************************************

Sizin sağlığınız, bizim sağlığımız!

Normalleşme sürecinde, güvenle ve keyifle hayatımıza devam edebilmek için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Tudem kitabevleri olarak sizleri daima ''iyi kitap''larla buluşturabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Basit önlem ve kurallara uyarak kitabevlerimizde gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz.  

Tedbir amacıyla tüm ekip arkadaşlarımızın ve ziyaretçilerimizin maske takma zorunluluğu bulunduğu kitabevlerimize, sosyal mesafelendirme kuralları gereğince aynı anda en fazla iki müşteri kabul edilmektedir.  

Tüm kitabevlerimizde, çalışma takvimlerine göre açılıştan önce ve kapanıştan sonra olmak üzere gerekli hijyen önlemleri uyarınca düzenli olarak dezenfeksiyon çalışması yapılmaktadır.

Özlediğiniz kitap kokusunu yeniden içinize çekebileceğiniz keyifli bir alışveriş için tüm dostlarımızı kitabevlerimize bekliyoruz...
 
ARALIK 2020 - TUDEM KİTABEVLERİ ÇALIŞMA TAKVİMİ

Tudem Beşiktaş Kitabevi: Pazartesi-Cuma / 10.00-18.00
Tudem Kadıköy Kitabevi:
Pazartesi, Çarşamba, Perşembe, Cuma / 10.00-18.00
Tudem Kızılay Kitabevi: Pazartesi-Çarşamba-Cuma / 10.00-18.00
Tudem Alsancak Kitabevi: Pazartesi-Cuma / 10.00-18.00
Bu yılbaşı çok özel bir yılbaşı olsun istemez misiniz?

Bir alışveriş merkezi yanlışlıkla hakiki Noel Baba'yı işe alırsa ne olur? Koskoca bir kasabayı doyurmaya yetecek büyüklükteki enfes bir yılbaşı turtası neden durduk yere patlar? Peki, mini minnacık bir kar-adamı, nasıl evcilleştirilir?

Fantastik edebiyatın şövalyesi (evet, yanlış okumadınız!) Sör Terry PratchettNoel Baba'nın Takma Sakalı isimli kitabında, bu kez ustalığını kar ve buz kaplı maceralarda konuşturuyor, okurların içini yeni yıl coşkusuyla saracak sıcacık öykülere imza atıyor.
 
Yüzyıllar boyunca her yönüyle büyük değişim gösteren Noel Baba efsanesinin günlük yaşama ve sosyal ilişkilere yansımasını komik bir dille kalemine dolayan yazar; bilgisayar, yapay zekâ ve hatta bu öykülerin yazıldığı zamanlarda henüz keşfedilmemiş bilumum teknolojik gelişmenin Noel ruhu üzerindeki etkilerini tartışıyor.
Maya'nın saçları, âdeta bir kuş yuvası!
 
Kitapları 25 milyondan fazla satan ve 40 dile çevrilen İrlandalı yazar Eoin Colfer'ın yazıp ünlü çizer Richard Watson'ın resimlediği Saçımla Derdim Var, Tudem'in, okumaya isteksiz ve okuma güçlüğü çeken çocuklar için özel olarak hazırladığı SEN de OKU koleksiyonundaki yerini alıyor!

Maya'nın saçlarıyla başı derttedir! Ve artık bu soruna bir çözüm bulmanın zamanı gelmiştir. Hem de bir an önce! Maya, günlerden bir gün, çalıya benzeyen saçlarını kesmeye karar verir. Üstelik, yeni saçlarıyla tıpkı mankenlere benzemiştir! Ya da ona öyle geliyordur… 
Annesi bu duruma çok kızar ve saçlarını kesmesini yasaklar. Ama Maya ve yeni arkadaşı Ozan'ın bambaşka planları vardır...
 
İrlanda hükümeti tarafından çocuk edebiyatı alanında liyakat madalyasına değer görülen Colfer'dan önyargıları yıkmaya, kendini tanımaya ve büyüme sancılarına dair umut aşılayıcı, neşeli bir hitap!
Çocuklar sözcüklerle oynayabilsin diye...

Çocuklar için daha iyi bir gelecek düşleyen, bu umudu herkesle paylaşma arzusuyla tek yürek olan 65 yazar ve 30 çizeri bir araya getiren Merhaba Ben Kitap, okuyan nesiller yetiştirmeye katkıda bulunmak amacıyla yayına hazırlanan özel bir derleme.

Çocuk yazınımızın hemen her alanında emek veren değerli isimlerin konferans, panel ve söyleşilerde sıklıkla karşılaştıkları, ''Çocuğum hiç okumuyor. Ona okumayı nasıl sevdirebilirim? sorusundan esinle hayat bulan bu renkli kitap, okumak üzerine kaleme alınmış anılardan, anlatılardan ve önerilerden oluşuyor.  
 
Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Yönetim Kurulu öncülüğünde, Tudem Yayın Grubu'nun katkılarıyla okurla buluşan eser, sayfalarında yer verdiği deneyim odaklı yazılarla, duyarlı anne babaların ve öğretmenlerin yolunu ışıtıyor, çocukları sözcüklerin büyülü dünyası ile tanıştırmanın mutluluğunu paylaşıyor.
Umut yolunda Suriye'den Türkiye'ye uzanan yaşamlar...

Fabien Toulmé'nin gerçek kişilerden ve yaşanmış olaylardan esin alarak üç ciltlik bir seriye dönüştürdüğü Hakim'in Yolculuğu, insanlığı unutmuş bir dünyada insan olmanın nasıl bir şey olduğuna dair etkileyici bir grafik roman.

Sanatçının, uzun araştırmalar sonucu ve yıllara yayılan ikili görüşmeleriyle şekillenen anlatısı, Suriye'deki savaş nedeniyle sahip olduğu her şeyi geride bırakıp, tamamen yasal yollar üzerinden, yeni ve daha ''yaşanabilir'' bir hayat kurmaya çabalayan bir adamın mücadelesine tanıklık ettiriyor.

Serinin ilk kitabı ''Suriye'den Türkiye'ye''yi Desen okurları için özel kılan, Türkiye'den de bolca kareler içermesi. Hakim'in 2013'ün Mart ayında, Amman üzerinden uçakla Antalya'ya gelmesiyle başlayan Türkiye serüveni; sırasıyla İstanbul ve İzmir şehirlerini de kapsayan bir güzergâhta, trajikomik durumlar eşliğinde veriliyor.
Bilgini sına, öğrendiklerini pekiştir

BlokTest'in ortaokul öğrencileri için öğretim programlarına uygun olarak hazırladığı Tekrar Testleri, dönem ve öğretim yılında edinilen bilgileri sınama ve pekiştirme imkânı sunuyor. 

İsteğe bağlı olarak, çek-kopar ya da ciltli olarak kullanılabilen Tekrar Testleri; Kazanım Tekrar Testleri, Ünite Tekrar Testleri, Dönem Tekrar Testleri ve Genel Tekrar Testleri olmak üzere dört farklı tür test içeriyor. 

5, 6, 7 ve 8. sınıflardaki her branşa özel olarak hazırlanan Tekrar Testleri'nin içerdiği Kazanım Tekrar Testleri ile kazanımlar, Ünite Tekrar Testleri ile tüm ünite bilgileri, Dönem Tekrar Testleri ile bir dönemdeki tüm bilgiler, Genel Tekrar Testleri ile de tüm öğretim yılının bilgileri sınanıyor. 

Sınıfında Tekrar Testleri kullanan öğretmenler Mobil Ölçme ve AKAS 4.0 uygulamalarına ücretsiz sahip oluyor. Bloktest Mobil Ölçme uygulamasını cep telefonları ya da tabletlerine ücretsiz indiren öğretmenler, her bir cevap formunu tek tuşla okutuyor, tüm sonuçları saklayabiliyor. Saklanan bu sonuçlar ile bireysel gelişimleri izleyebiliyor, sınıfları ya da öğrencileri kıyaslayabiliyor.

Sınıfında öğrencilerine Tekrar Testleri'ni kullandıran öğretmenler ayrıca akıllı dijital asistan AKAS'a ücretsiz sahip oluyor. Öğretmenler, kendilerine verilen şifre ile kitaptaki tüm soruların yanıtlarına ulaşabiliyor ve bu yanıtları sınıfında ya da ekran paylaşımı yoluyla öğrencilerine gösterebiliyor.
Sarmal sistemli yeni nesil deneme!

BlokTest ortaokul öğrencileri için yepyeni bir deneme sınavı seti hazırladı.
5, 6, 7 ve 8. sınıflar için Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler / T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve İngilizce branşlarında ve ayrıca tüm dersler için hazırlanan Kılavuz Deneme Setleri, beceri temelli yeni nesil sorular içeren deneme sınavlarından oluşuyor.
Branş setlerinde; Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri branşlarında 20'şer soruluk 20 deneme sınavı, Sosyal Bilgiler / T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile İngilizce branşlarında ise 10'ar soruluk 40 deneme sınavı yer alıyor.

5, 6 ve 7. sınıf Tüm Dersler Kılavuz Deneme Setleri 8 adet 80 soruluk deneme sınavından,
8. sınıf Tüm Dersler Kılavuz Deneme Seti ise, LGS konu-soru dağılımına uygun olarak, 10 adet 40 soruluk Sayısal ve 10 adet 50 soruluk Sözel deneme sınavından oluşuyor.

Yıllık öğretim planı ve müfredata uyumlu olarak ilerleyen, konulara göre ardışık şekilde planlanan Kılavuz Deneme Setleri, sarmal sistemiyle öğrencinin yeni kazanımları öğrenmesini, önceki kazanımları ise sistematik biçimde tekrar etmesini sağlıyor.

Sınıfında Kılavuz Deneme Setleri'ni kullanan öğretmenler ayrıca mobil cihazlara indirdikleri BlokTest Mobil Ölçme uygulamasıyla öğrencilerin cevap formunu tek tuşla okutuyor, tüm sonuçları saklayabiliyor, öğrencilerin ve sınıfların gelişim düzeyini hatasız şekilde ölçebiliyor.
Mobil Ölçme uygulaması sayesinde öğrenciler de cevap formlarını okutarak bireysel başarılarını görebiliyor.
Öğrenmek için gereken her şey bir arada!

BilgiKüpü'nün ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler branşlarında hazırladığı Yeni Nesil kitapları; öğrenme, tekrar etme ve pekiştirme süreçlerini tek kaynakta topluyor. 

Pratik ve akılda kalıcı konu özetleri, alıştırmalar ve etkinliklerden oluşan öğretici çalışmalar, zengin içerikli tekrar çalışmaları ve yeni nesil sorularla harmanlanmış pekiştirme testleri içeren Yeni Nesil kitapları sayesinde, ortaokul öğrencileri; okuduğunu anlama, problem çözme, akıl yürütme becerilerini geliştiriyor.

 
İyi Kitap'ın 129. sayısı yayında!

Her daim ''iyi kitap''ların izini süren İyi Kitap'ın 129. sayısı, önceki altı sayıda olduğu gibi, küresel salgın nedeniyle bir kez daha elektronik ortamda okurlarıyla buluşuyor.

Birbirinden renkli kitaplar ve nitelikli inceleme yazılarıyla dolu Aralık 2020 sayımızda, her zamanki gibi yine okurlarımızı ''iyi kitap''larla buluşturmaya devam ediyoruz.  
 
Tudem Yayın Grubu bünyesinde çıkarılan ve ücretsiz olan İyi Kitap
www.iyikitap.net, Issuu ve Magzter üzerinden okuyabilir, dilerseniz bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İyi Kitap'la ilgili güncel bilgilerden haberdar olmak için derginin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
 
 
Copyright © 2020, Tudem Yayın Grubu, tüm hakları saklıdır.
Bu e-posta, Tudem Yayın Grubu iletişim listesine kayıtlı olduğunuz için gönderilmiştir. 
 
TUDEM YAYIN GRUBU
1476/1 Sokak No:10/51 35220 Alsancak, Konak / İzmir
Tel: 0(232) 463 46 40 Faks: 0(232) 464 11 73
www.tudem.com 
 
İş bu bilgilendirme e-postalarımız 6698 sayılı kanun kapsamında ilgili maddelere uygun olarak yapılmaktadır. 6698 sayılı KVKK Kanunu kapsamında Kişisel Veriler ile İlgili Aydınlatma metnimize www.tudem.com/KVKK adresinden ulaşabilirsiniz.